Nieuws

Samenwerking tussen een museum, gemeente en ministerie saai? Ech’nie!

In het Algoritmisch Historisch Museum wordt de bezoeker meegenomen in een fictieve versie van onze geschiedenis waar algoritmes de dienst uitmaken. Het Museum is tot en met de Museumnacht op 5 oktober te bezoeken in het stadhuis van Den Haag.

Beeld: Dongwei Su / SETUP

Als bezoeker bekijk je een aantal beladen thema’s uit de Nederlandse geschiedenis door een algoritmische bril en ontdek je hoe technologie sociale ontwikkelingen stuurt. Welke gevolgen zou het gebruik van algoritmes bijvoorbeeld hebben gehad in de Verzuiling van de jaren ‘50, de strijd om het algemeen kiesrecht begin 20e eeuw of de economische depressie in de jaren ’30? Ontmoet bijvoorbeeld je ideale (katholieke) partner uit de jaren ‘50 in Verzuilingstinder of kijk welk beroep gekozen wordt wanneer je maak een datagedreven jaren ‘20 versie van een beroepentest invult.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeente Den Haag willen met het museum de bezoekers meer kennis bieden over algoritmes en laten ervaren wat het gebruik ervan betekent. Beide streven ernaar dat niemand mag worden uitgesloten en iedereen blijft meedoen in de digitale samenleving. Het Museum zet bezoekers aan tot nadenken over publieke waarden, zoals privacy in relatie tot digitale technologie.

De feestelijk opening van het Museum is op woensdag 25 september verricht door wethouder Saskia Bruines (Kenniseconomie) en Bas den Hollander, directeur Informatiesamenleving & Overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Naast het Museum organiseert de gemeente Den Haag twee weken lang de Algoritme weken. Deze weken staan vol met boeiende sessies, workshops voor binnen en buiten de gemeente.

Interesse? Werp dan een blik op de site en meld je aan

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren