Partnerpagina ministerie van justitie en veiligheid

 

Special – Open data | Ministerie van Justitie en Veiligheid

omslag special open data“Met het verstrekken van open data bieden we bedrijven kansen om bruikbare apps te ontwikkelen om tot compleet andere inzichten te komen. Zijn we voor universiteiten en wetenschappers een bron van informatie en inspiratie en voor onze partners transparant en kunnen zij actief bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen. Laten wij van het beschikbaar stellen van open data de gewoonste zaak van de wereld maken!” Emine Özyenici, directeur CIO-office.

Lees hier het magazine boordevol voorbeelden, tips and tricks, handleidingen en inspirerende verhalen.

- – - – -

Een mix van altruïsme en eigenbelang

Open Data

door: Jet van Eeghen, 6 november 2018

JenV

De ‘zaak Lili en Howick’ zorgde voor enorme reuring in het land. En dat heeft de data-afdeling van het DG Migratie geweten. De drukte daar was uitzonderlijk, want normaal gesproken vindt de pers veel antwoorden op de opendatawebsite van de overheid, waar iedereen terecht kan voor informatie over de migratieketen. Het lichtende voorbeeld voor het hele ministerie. ‘Er zit natuurlijk een heel mooi maatschappelijk ideaal achter ons programma Open Data.’

lees meer

- - - - -

Kennis tanken in vier pitstops

JenV iTour

door: Quita Hendrison, 26 juli 2018

JenV tour

De keuze was reuze. Het zou zomaar de titel boven dit verhaal kunnen zijn. Flauw natuurlijk, maar het menu van workshops van de JenV iTour 2018 (40!) rechtvaardigt hem wel. Aan iBestuur de taak om er vier uit te lichten: een prijswinnaar uit het circuit Specials en drie uit het circuit Data. Want data staan voor het ministerie van Justitie en Veiligheid centraal in het waarmaken van haar maatschappelijke opgaven. Zoals pSG en CIO Ronald Barendse het stelt: “Met een portie Max Verstappen-bravoure, met nieuwe technologie én met het behoud van onze waarden.”

lees meer

- - - - -

Iets meer Max Verstappen graag

JenV iTour

door: Karina Meerman, 11 juli 2018

jan lammers

Het thema van de iTour van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) dit jaar was ‘koersen op resultaat’ en de inspiratie kwam uit de Formule 1. In de Fokkerterminal in Den Haag dachten bijna 600 JenV’ers na over wat informatievoorziening kan betekenen voor de maatschappelijke opgave van JenV.

lees meer

- - - - -

Meer delen, minder privacy schenden

JenV leert van zichzelf

door: Brenno de Winter, 5 april 2018

Meer delen, minder privacy schenden

Om effectief te kunnen acteren in de justitieketen moeten partners informatie delen waarbij ook steeds meer persoonsgegevens worden uitgewisseld. De trend is dat de uitwisseling eerder zal toenemen dan afnemen. Ondertussen vraagt de onschuldige burger om de privacy beter te respecteren. Bij Justitie en Veiligheid halen big-data-experts inspiratie uit een slimme techniek uit eigen stal die ingezet wordt om witwaspraktijken en ondermijningsactiviteiten op te sporen.

lees meer

- - - - -

Geen vonnissen poepen, maar vooruit kijken

door: Cyriel van Rossum, 15 februari 2018

JenV

Rechters willen geen vonnissenpoepers zijn, maar betrokkenen toekomstig leed besparen door middel van een beter databeheer. Dit najaar besloot een aantal partijen de kansen voor de bouw van een hub voor toezichtsdata te onderzoeken. “Data zijn niet de spin-off van applicaties maar hebben een eigen waarde.”

lees meer

- - - - -

‘Wat pel je allemaal af?’

Op zoek naar goede privacytools

door: Frits de Jong, 8 februari 2018

Mortaza

Om te bepalen of er bij het openen van data ‘onthullingsrisico’s’ spelen, doet een aantal partijen binnen het JenV-domein onderzoek naar softwaretools die uitsluitsel kunnen geven. Bij complexe datasets blijft de inhoudsdeskundige meekijken.

lees meer

- - - - -

I-strategie brengt JenV naar de stip

Informatie van JenV raakt iedereen in de samenleving

29 januari 2018

JenV

Het ministerie van Justitie en Veiligheid staat midden in de samenleving. Met als logisch gevolg dat de informatie van JenV iedereen in die samenleving raakt. Informatie is bovendien een belangrijke strategische factor geworden. Dat schreeuwt om een routeplan.

lees meer

- - - - -

Balanceren rondom privacy bij hergebruik

door: Frits de Jong, 21 december 2017

Balanceren

Steeds vaker omarmen organisaties open data, ook binnen de overheid. Open data is hip en happening, maar betekent dat dan alles ook maar vrij hergebruikt mag worden? Waar ligt de grens, de spanning en hoe gaan andere landen om met het thema privacy in relatie tot open data?

lees meer

- - - - -

Zoeken naar kansen en meerwaarde

door: Jet van Eeghen , 14 december 2017

Roanld Barendse en Brenno de Winter

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) staat voor een actief open databeleid, dat inzicht geeft in maatschappelijke ontwikkelingen, effecten van handhaving, opsporing, migratie en rechtshandhaving. Dat zegt Ronald Barendse, plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in privacyzaken en IT-beveiliging, ging een tweegesprek met hem aan.

lees meer

- - - - -

e-Justice in de EU

6 december 2017

Justitie

ICT en de business, het blijft een spraakmakend onderwerp. Ook in EU-context is er nog veel te winnen als ICT en organisatiedoelen een hechter huwelijk zouden vormen. Op die manier wordt beleid beter uitvoerbaar en komt de potentie van techniek meer tot zijn recht. Gevolg: blijere eindgebruikers. Het e-CODEX-project van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat zien dat het kan.

lees meer