zoeken binnen de website

Partnerpagina ministerie van justitie en veiligheid

Special – Open data | Ministerie van Justitie en Veiligheid

omslag special open data“Met het verstrekken van open data bieden we bedrijven kansen om bruikbare apps te ontwikkelen om tot compleet andere inzichten te komen. Zijn we voor universiteiten en wetenschappers een bron van informatie en inspiratie en voor onze partners transparant en kunnen zij actief bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen. Laten wij van het beschikbaar stellen van open data de gewoonste zaak van de wereld maken!” Emine Özyenici, directeur CIO-office.

Lees hier het magazine boordevol voorbeelden, tips and tricks, handleidingen en inspirerende verhalen.


Informatie beter bewaren, vinden en delen

door: Marieke Vos, 7 mei 2019

JenV - robot

‘Toegang geven en informatie delen is het nieuwe hebben’, aldus een hooggeleerde adviseur van het programma Stukken Beter. Doel van het programma: van het ministerie van Justitie en Veiligheid een informatiegestuurde organisatie maken. De eerste stap: zoveel mogelijk papier de deur uit. Maar wél met beleid. Informatiegestuurd werken is geen digitaal feestje, maar een andere manier van werken.

lees meer

Governance zorgt dat alles werkt

Referentiemodel Opdrachtgeverschap

door: Jet van Eeghen, 27 februari 2019

Smit en Appelboom

Governance is typisch zo’n begrip dat je overal hoort, maar moeilijk is uit te leggen. Bij de Directie Informatievoorziening en Inkoop (DI&I) van het ministerie van Justitie en Veiligheid dachten ze: we gaan het gewoon doen. Voor de ontwikkeling en het beheer van onze diensten maken we een structuur (de governance!) waarmee iedereen weet wat hij moet doen en wat wiens verantwoordelijkheden zijn. Simpel uitgangspunt, niet zo simpel in de uitvoering.

lees meer

Informatie beter bewaren, vinden en delen

5 februari 2019

JenV

Honderdvijftig kilometer archief digitaliseren, ervoor zorgen dat de vele nieuwe informatie die wordt gemaakt goed wordt bewaard….. net als andere departementen werkt ook het ministerie van Justitie en Veiligheid hard aan het duurzaam bewaren van informatie. Zodat documenten goed vindbaar blijven en informatie beter gedeeld kan worden.

lees meer

Een mix van altruïsme en eigenbelang

Open Data

door: Jet van Eeghen, 6 november 2018

JenV

De ‘zaak Lili en Howick’ zorgde voor enorme reuring in het land. En dat heeft de data-afdeling van het DG Migratie geweten. De drukte daar was uitzonderlijk, want normaal gesproken vindt de pers veel antwoorden op de opendatawebsite van de overheid, waar iedereen terecht kan voor informatie over de migratieketen. Het lichtende voorbeeld voor het hele ministerie. ‘Er zit natuurlijk een heel mooi maatschappelijk ideaal achter ons programma Open Data.’

lees meer

Kennis tanken in vier pitstops

JenV iTour

door: Quita Hendrison, 26 juli 2018

JenV tour

De keuze was reuze. Het zou zomaar de titel boven dit verhaal kunnen zijn. Flauw natuurlijk, maar het menu van workshops van de JenV iTour 2018 (40!) rechtvaardigt hem wel. Aan iBestuur de taak om er vier uit te lichten: een prijswinnaar uit het circuit Specials en drie uit het circuit Data. Want data staan voor het ministerie van Justitie en Veiligheid centraal in het waarmaken van haar maatschappelijke opgaven. Zoals pSG en CIO Ronald Barendse het stelt: “Met een portie Max Verstappen-bravoure, met nieuwe technologie én met het behoud van onze waarden.”

lees meer

Iets meer Max Verstappen graag

JenV iTour

door: Karina Meerman, 11 juli 2018

jan lammers

Het thema van de iTour van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) dit jaar was ‘koersen op resultaat’ en de inspiratie kwam uit de Formule 1. In de Fokkerterminal in Den Haag dachten bijna 600 JenV’ers na over wat informatievoorziening kan betekenen voor de maatschappelijke opgave van JenV.

lees meer

Meer delen, minder privacy schenden

JenV leert van zichzelf

door: Brenno de Winter, 5 april 2018

Meer delen, minder privacy schenden

Om effectief te kunnen acteren in de justitieketen moeten partners informatie delen waarbij ook steeds meer persoonsgegevens worden uitgewisseld. De trend is dat de uitwisseling eerder zal toenemen dan afnemen. Ondertussen vraagt de onschuldige burger om de privacy beter te respecteren. Bij Justitie en Veiligheid halen big-data-experts inspiratie uit een slimme techniek uit eigen stal die ingezet wordt om witwaspraktijken en ondermijningsactiviteiten op te sporen.

lees meer

Geen vonnissen poepen, maar vooruit kijken

door: Cyriel van Rossum, 15 februari 2018

JenV

Rechters willen geen vonnissenpoepers zijn, maar betrokkenen toekomstig leed besparen door middel van een beter databeheer. Dit najaar besloot een aantal partijen de kansen voor de bouw van een hub voor toezichtsdata te onderzoeken. “Data zijn niet de spin-off van applicaties maar hebben een eigen waarde.”

lees meer

‘Wat pel je allemaal af?’

Op zoek naar goede privacytools

door: Frits de Jong, 8 februari 2018

Mortaza

Om te bepalen of er bij het openen van data ‘onthullingsrisico’s’ spelen, doet een aantal partijen binnen het JenV-domein onderzoek naar softwaretools die uitsluitsel kunnen geven. Bij complexe datasets blijft de inhoudsdeskundige meekijken.

lees meer

I-strategie brengt JenV naar de stip

Informatie van JenV raakt iedereen in de samenleving

29 januari 2018

JenV

Het ministerie van Justitie en Veiligheid staat midden in de samenleving. Met als logisch gevolg dat de informatie van JenV iedereen in die samenleving raakt. Informatie is bovendien een belangrijke strategische factor geworden. Dat schreeuwt om een routeplan.

lees meer

  • 1
  • 2