zoeken binnen de website

partnerartikelen

 • Informatie beter bewaren, vinden en delen

  door: Marieke Vos

  JenV - robot

  ‘Toegang geven en informatie delen is het nieuwe hebben’, aldus een hooggeleerde adviseur van het programma Stukken Beter. Doel van het programma: van het ministerie van Justitie en Veiligheid een informatiegestuurde organisatie maken. De eerste stap: zoveel mogelijk papier de deur uit. Maar wél met beleid. Informatiegestuurd werken is geen digitaal feestje, maar een andere manier van werken.

 • Governance zorgt dat alles werkt

  Referentiemodel Opdrachtgeverschap

  door: Jet van Eeghen

  Smit en Appelboom

  Governance is typisch zo’n begrip dat je overal hoort, maar moeilijk is uit te leggen. Bij de Directie Informatievoorziening en Inkoop (DI&I) van het ministerie van Justitie en Veiligheid dachten ze: we gaan het gewoon doen. Voor de ontwikkeling en het beheer van onze diensten maken we een structuur (de governance!) waarmee iedereen weet wat hij moet doen en wat wiens verantwoordelijkheden zijn. Simpel uitgangspunt, niet zo simpel in de uitvoering.

 • Een mix van altruïsme en eigenbelang

  Open Data

  door: Jet van Eeghen

  JenV

  De ‘zaak Lili en Howick’ zorgde voor enorme reuring in het land. En dat heeft de data-afdeling van het DG Migratie geweten. De drukte daar was uitzonderlijk, want normaal gesproken vindt de pers veel antwoorden op de opendatawebsite van de overheid, waar iedereen terecht kan voor informatie over de migratieketen. Het lichtende voorbeeld voor het hele ministerie. ‘Er zit natuurlijk een heel mooi maatschappelijk ideaal achter ons programma Open Data.’

 • Kennis tanken in vier pitstops

  JenV iTour

  door: Quita Hendrison

  JenV tour

  De keuze was reuze. Het zou zomaar de titel boven dit verhaal kunnen zijn. Flauw natuurlijk, maar het menu van workshops van de JenV iTour 2018 (40!) rechtvaardigt hem wel. Aan iBestuur de taak om er vier uit te lichten: een prijswinnaar uit het circuit Specials en drie uit het circuit Data. Want data staan voor het ministerie van Justitie en Veiligheid centraal in het waarmaken van haar maatschappelijke opgaven. Zoals pSG en CIO Ronald Barendse het stelt: “Met een portie Max Verstappen-bravoure, met nieuwe technologie én met het behoud van onze waarden.”

 • Iets meer Max Verstappen graag

  JenV iTour

  door: Karina Meerman

  jan lammers

  Het thema van de iTour van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) dit jaar was ‘koersen op resultaat’ en de inspiratie kwam uit de Formule 1. In de Fokkerterminal in Den Haag dachten bijna 600 JenV’ers na over wat informatievoorziening kan betekenen voor de maatschappelijke opgave van JenV.

 • Meer delen, minder privacy schenden

  JenV leert van zichzelf

  door: Brenno de Winter

  Meer delen, minder privacy schenden

  Om effectief te kunnen acteren in de justitieketen moeten partners informatie delen waarbij ook steeds meer persoonsgegevens worden uitgewisseld. De trend is dat de uitwisseling eerder zal toenemen dan afnemen. Ondertussen vraagt de onschuldige burger om de privacy beter te respecteren. Bij Justitie en Veiligheid halen big-data-experts inspiratie uit een slimme techniek uit eigen stal die ingezet wordt om witwaspraktijken en ondermijningsactiviteiten op te sporen.

 • Geen vonnissen poepen, maar vooruit kijken

  door: Cyriel van Rossum

  JenV

  Rechters willen geen vonnissenpoepers zijn, maar betrokkenen toekomstig leed besparen door middel van een beter databeheer. Dit najaar besloot een aantal partijen de kansen voor de bouw van een hub voor toezichtsdata te onderzoeken. “Data zijn niet de spin-off van applicaties maar hebben een eigen waarde.”

 • ‘Wat pel je allemaal af?’

  Op zoek naar goede privacytools

  door: Frits de Jong

  Mortaza

  Om te bepalen of er bij het openen van data ‘onthullingsrisico’s’ spelen, doet een aantal partijen binnen het JenV-domein onderzoek naar softwaretools die uitsluitsel kunnen geven. Bij complexe datasets blijft de inhoudsdeskundige meekijken.

 • I-strategie brengt JenV naar de stip

  Informatie van JenV raakt iedereen in de samenleving

  JenV

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid staat midden in de samenleving. Met als logisch gevolg dat de informatie van JenV iedereen in die samenleving raakt. Informatie is bovendien een belangrijke strategische factor geworden. Dat schreeuwt om een routeplan.

 • Balanceren rondom privacy bij hergebruik

  door: Frits de Jong

  Balanceren

  Steeds vaker omarmen organisaties open data, ook binnen de overheid. Open data is hip en happening, maar betekent dat dan alles ook maar vrij hergebruikt mag worden? Waar ligt de grens, de spanning en hoe gaan andere landen om met het thema privacy in relatie tot open data?

 • Zoeken naar kansen en meerwaarde

  door: Jet van Eeghen

  Roanld Barendse en Brenno de Winter

  Het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) staat voor een actief open databeleid, dat inzicht geeft in maatschappelijke ontwikkelingen, effecten van handhaving, opsporing, migratie en rechtshandhaving. Dat zegt Ronald Barendse, plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in privacyzaken en IT-beveiliging, ging een tweegesprek met hem aan.

 • e-Justice in de EU

  Justitie

  ICT en de business, het blijft een spraakmakend onderwerp. Ook in EU-context is er nog veel te winnen als ICT en organisatiedoelen een hechter huwelijk zouden vormen. Op die manier wordt beleid beter uitvoerbaar en komt de potentie van techniek meer tot zijn recht. Gevolg: blijere eindgebruikers. Het e-CODEX-project van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat zien dat het kan.

 • ‘Het helpt overheden om beter te besturen’

  door: Nicole van der Steen

  Stefaan Verhulst - open data

  “Nederlandse overheden zouden beter moeten bepalen welke maatschappelijke vraagstukken ze willen aanpakken met data.” Dat zegt Stefaan Verhulst, medeoprichter en hoofd onderzoek en ontwikkeling van GovLab. Het instituut, verbonden aan New York University (NYU), timmert wereldwijd aan de weg met open data. Met als ambitie: overheden en non-gouvernementele organisaties (NGO’s) beter helpen besturen.

 • ‘Maak datasets zo breed mogelijk toegankelijk’

  door: Jet van Eeghen

  WODC

  Nu de beschikbare hoeveelheid data met lichtsnelheid toeneemt, wordt voor wetenschappers een fantastische speeltuin ontsloten. Als directeur van het WODC noemt Frans Leeuw zich dan ook een gelukkig mens. “Goed ontsloten, snel beschikbare data zijn van groot belang voor beleidsonderzoek, bestuur én burgers.”

 • ‘Onze effectiviteit kun je niet turven’

  door: Liesbeth Jongkind

  Raad voord de Kinderbescherming

  De Raad voor de Kinderbescherming maakt wel een deel van haar data openbaar, maar die gegevens zijn nog niet machine leesbaar en ook niet aanwezig op data.overheid.nl. Dat komt nog wel. Zorgvuldigheid en privacy kosten nu eenmaal tijd. En informatie openbaar maken is een middel om kinderen te helpen, geen doel op zich.

 • 1
 • 2