zoeken binnen de website

Partnerpagina ministerie van justitie en veiligheid

Special – Open data | Ministerie van Justitie en Veiligheid

omslag special open data“Met het verstrekken van open data bieden we bedrijven kansen om bruikbare apps te ontwikkelen om tot compleet andere inzichten te komen. Zijn we voor universiteiten en wetenschappers een bron van informatie en inspiratie en voor onze partners transparant en kunnen zij actief bijdragen aan onze beleidsdoelstellingen. Laten wij van het beschikbaar stellen van open data de gewoonste zaak van de wereld maken!” Emine Özyenici, directeur CIO-office.

Lees hier het magazine boordevol voorbeelden, tips and tricks, handleidingen en inspirerende verhalen.


Balanceren rondom privacy bij hergebruik

door: Frits de Jong, 21 december 2017

Balanceren

Steeds vaker omarmen organisaties open data, ook binnen de overheid. Open data is hip en happening, maar betekent dat dan alles ook maar vrij hergebruikt mag worden? Waar ligt de grens, de spanning en hoe gaan andere landen om met het thema privacy in relatie tot open data?

lees meer

Zoeken naar kansen en meerwaarde

door: Jet van Eeghen , 14 december 2017

Roanld Barendse en Brenno de Winter

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) staat voor een actief open databeleid, dat inzicht geeft in maatschappelijke ontwikkelingen, effecten van handhaving, opsporing, migratie en rechtshandhaving. Dat zegt Ronald Barendse, plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in privacyzaken en IT-beveiliging, ging een tweegesprek met hem aan.

lees meer

e-Justice in de EU

6 december 2017

Justitie

ICT en de business, het blijft een spraakmakend onderwerp. Ook in EU-context is er nog veel te winnen als ICT en organisatiedoelen een hechter huwelijk zouden vormen. Op die manier wordt beleid beter uitvoerbaar en komt de potentie van techniek meer tot zijn recht. Gevolg: blijere eindgebruikers. Het e-CODEX-project van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat zien dat het kan.

lees meer

‘Het helpt overheden om beter te besturen’

door: Nicole van der Steen , 29 november 2017

Stefaan Verhulst - open data

“Nederlandse overheden zouden beter moeten bepalen welke maatschappelijke vraagstukken ze willen aanpakken met data.” Dat zegt Stefaan Verhulst, medeoprichter en hoofd onderzoek en ontwikkeling van GovLab. Het instituut, verbonden aan New York University (NYU), timmert wereldwijd aan de weg met open data. Met als ambitie: overheden en non-gouvernementele organisaties (NGO’s) beter helpen besturen.

lees meer

‘Maak datasets zo breed mogelijk toegankelijk’

door: Jet van Eeghen , 16 november 2017

WODC

Nu de beschikbare hoeveelheid data met lichtsnelheid toeneemt, wordt voor wetenschappers een fantastische speeltuin ontsloten. Als directeur van het WODC noemt Frans Leeuw zich dan ook een gelukkig mens. “Goed ontsloten, snel beschikbare data zijn van groot belang voor beleidsonderzoek, bestuur én burgers.”

lees meer

‘Onze effectiviteit kun je niet turven’

door: Liesbeth Jongkind , 9 november 2017

Raad voord de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming maakt wel een deel van haar data openbaar, maar die gegevens zijn nog niet machine leesbaar en ook niet aanwezig op data.overheid.nl. Dat komt nog wel. Zorgvuldigheid en privacy kosten nu eenmaal tijd. En informatie openbaar maken is een middel om kinderen te helpen, geen doel op zich.

lees meer

‘Data delen is een kracht’

door: Petra Pronk, 2 november 2017

Siebe Riedstra - JenV

Kennis is macht. Tot voor kort hield de overheid de informatiekaarten voor de borst, maar inmiddels waait er een nieuwe wind. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (tot voor kort Veiligheid en Justitie) voert een actief open databeleid. “Delen is een kracht”, stelt Siebe Riedstra, secretaris-generaal (SG). “Wij hebben een schat aan data in huis en die willen we graag geanonimiseerd en volgens de regels van open data actief delen met burgers en bedrijven, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen.”

lees meer

Open data: ‘Niet nee, tenzij maar ja tenzij’

door: Ronald Barendse, 26 oktober 2017

Open databeleid JenV

Voor JenV (tot voor kort VenJ) is het niet langer een vraag of we open data beschikbaar stellen, maar hoe we dat doen. In onze informatiestrategie 2017-2022 is openbaarheid en transparantie een van de actielijnen en voor ons van groot belang om onze band met de samenleving aan te halen, en openheid en transparantie in ons voordeel te gebruiken.

lees meer

Met 500 man op koers naar de toekomst

door: Karina Meerman, 7 september 2017

VenJ iTour 2017

Het nautische thema was consequent doorgevoerd op de iTour 2017, de tweede conferentie van VenJ over ICT en informatievoorziening binnen het veiligheidsdomein. In de buik van het fotogenieke stoomschip Rotterdam hadden de vergaderzaaltjes exotische plaatsnamen als Honolulu en Trinidad. De vijfhonderd VenJ’ers verspreiden zich over 32 sessies waaruit het lastig kiezen was.

lees meer

Samen uitgeven én besparen

door: Karina Meerman, 7 september 2017

VenJ iTour 2017

Dat zich veel te veel mensen hadden aangemeld voor de tweede VenJ iTour was een mooie indicatie van de behoefte aan informatie- en kennisuitwisseling, aldus Ronald Barendse, pSG en CIO VenJ. “Collectief kan iedere partij beter zijn werk doen.”

lees meer

  • 1
  • 2