partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina M&I/Partners

logo m&i partners

ICT-kosten gemeenten 2019 stijgen opnieuw, van transformatie maar weinig sprake

persberichten | 30 september 2020

De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen in 2019 naar 86 euro. Een stijging van 2 euro per inwoner vergeleken met het jaar daarvoor. Niet niks, maar gecorrigeerd voor inflatie ook niet noemenswaardig. Zeker niet als we de kosten(stijging) afzetten tegen het sterk toegenomen belang en potentieel van ICT. Van digitale transformatie is in gemeenteland dan ook nog te weinig sprake, zo concludeert M&I/Partners. Wellicht dat Covid-19 daar verandering in brengt.

Illustratie bij persbericht M&I/Partners

Al sinds 2004, het eerste jaar waarin de benchmark gemeenten door M&I/Partners werd uitgevoerd, laten de ICT-kosten van gemeenten een stijgende lijn zien. Zetten we deze stijgende lijn af tegen de trendlijn op basis van inflatie, dan valt de stijging van de ICT-kosten tegen. Zeker wanneer we deze afzetten tegen het enorm toegenomen belang en gebruik van ICT. Want één ding is zeker: ICT heeft zich in deze jaren razendsnel ontwikkeld en een enorme impuls gegeven aan de digitalisering van onze samenleving.

Ook bij gemeenten zijn ICT en digitalisering een steeds grotere rol gaan spelen, zijn processen met behulp van ICT en digitalisering efficiënter gemaakt en heeft ICT steeds meer toepassingen gekregen. Maar als we de ICT-kostenontwikkeling dus corrigeren voor inflatie, kunnen we weinig anders concluderen dan dat het enorm toegenomen potentieel en belang van ICT zich in gemeenteland nog niet of onvoldoende hebben vertaald in een evenredige besteding van geld aan ICT. “We praten wel steeds vaker over digitale transformatie, maar handelen er nog niet of onvoldoende naar“ voegt Pim Freriks, senior adviseur bij M&I/Partners toe.

Covid-19 als katalysator

De Covid-19-crisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk ICT en digitalisering zijn voor onze samenleving. Ook in de publieke dienstverlening is digitaal inmiddels het nieuwe normaal. Het gebruik van data als instrument bij de crisisbeheersing is onmisbaar gebleken, digitaal samenwerken is bijna vanzelf gegaan en ook privacybescherming staat weer volop in de schijnwerpers. Gemeenten staan echter nog maar aan het begin van deze digitale transformatie. Covid-19 zou hierbij wel eens een katalysator kunnen zijn als het gaat om investeren in ICT en digitalisering. Of Covid-19 de katalysator voor digitale transformatie is? We gaan het zien in de volgende ICT Benchmark(s).

Resultaten ICT-Benchmark Gemeenten

Ontdek de belangrijkste resultaten en kengetallen in het ICT Benchmark Gemeenten rapport op de website van M&I/Partners.

Online kennissessie: ICT-kosten gemeenten

M&I/Partners organiseert dinsdag 20 oktober van 12.00 tot 13.00 uur een online kennissessie over de ICT-kosten bij gemeenten. Ga samen met ons online in gesprek over de belangrijkste uitkomsten en kengetallen van de ICT-kosten bij gemeenten. Aanmelden kan hier.

ICT-Benchmark Gemeenten

Al meer dan tien jaar brengt M&I/Partners voor gemeenten en samenwerkingsverbanden de ICT-kosten in kaart. De ICT-Benchmark Gemeenten geeft de deelnemers o.a. inzicht in de ICT-kosten (waaronder werkplek, personeel, software en infrastructuur), de kosten van ICT-diensten (waaronder hosting van applicaties en informatiemanagement) en inzicht in de volwassenheid van de ICT-dienstverlening.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.