partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Oracle

oracle logo

‘Cloud raakt in een stroomversnelling’

door: Marlies Ruijter

artikelen | 13 mei 2019

Het ‘nieuwe’ Oracle Public Sector zet vol in op de cloud. En daarmee lijkt het bedrijf de juiste snaar te raken. “Lange tijd waren overheidsorganisaties huiverig voor IT-oplossingen in de cloud, maar we voelen dat het tij aan het keren is.”

Coppens en Scheele

Rene Coppens (Director Technology) en Jantine Scheele (Director Applications) van Oracle: ‘We moeten de ‘business’ van onze klant heel goed snappen om van toegevoegde waarde te kunnen zijn.”

Oracle en de cloud: bij velen in de publieke sector misschien niet de meest voor de handliggende combinatie. Maar Oracle Public Sector heeft een ander gezicht gekregen. Letterlijk en figuurlijk. Jantine Scheele (Director Applications) en Rene Coppens (Director Technology) zijn samen verantwoordelijk voor de frisse wind die door de gelederen van het bedrijf waait. Scheele: “De tijd van het traditionele licentiemodel ligt achter ons. We richten ons op de toekomst: dienstverlening vanuit de cloud. Dit houdt in dat er geen specifieke Oracle-producten meer bij onze klanten hoeven staan, maar dat klanten een soort abonnementen afsluiten op onze clouddiensten. We gaan dus van een leveringsmodel naar een dienstverleningsmodel. Voor ons als leverancier betekent dit dat we op een andere, veel intensievere manier samenwerken met onze klant. We moeten de ‘business’ van onze klant heel goed snappen om van toegevoegde waarde te kunnen zijn.”

Rene Coppens – sinds een halfjaar werkzaam bij Oracle – ziet dat er ook daadwerkelijk grote stappen in die richting zijn gezet. “Toen ik in dienst kwam bij Oracle, merkte ik al snel dat we hiermee al veel verder zijn dan ik wist. Ook in de overheidsmarkt begint dat besef door te dringen. Mooi om te zien dat deze koersverandering zo snel zijn vruchten afwerpt.”
Scheele en Coppens werken intensief samen. Coppens: “We werken niet met oogkleppen op binnen onze eigen silo’s. Integendeel. Onze wederzijdse accountmanagers werken goed samen en zorgen ervoor dat we met een goed geïntegreerde oplossing naar buiten komen.”

Meeliften

Werken vanuit de cloud betekent dat programma’s en data altijd en overal beschikbaar zijn. Maar er zijn meer voordelen voor organisaties die kiezen voor cloudoplossingen. “IT-beheer wordt een stuk eenvoudiger”, legt Scheele uit. “Je hoeft als organisatie geen eigen IT-landschap meer te ontwikkelen. Je plugt immers in op een bestaand netwerk. Zo leg je dus veel meer verantwoordelijkheid neer bij je leverancier, bij ons dus. Je hoeft ook geen updates meer uit te voeren, want wij zorgen dat alles up-to-date is. Bovendien lift je gemakkelijk mee op allerlei innovaties: de autonome database, machine learning, AI, et cetera. Daar hoef je als organisatie zelf dus geen geld en energie meer in te steken. Gevolg: meer focus op je kerntaken.”

Coppens: “Nog een belangrijk voordeel – zeker voor overheid-sorganisaties – is dat je clouddiensten gemakkelijk kunt op- en afschalen. Er zijn veel uitvoeringsorganisaties met een of twee belangrijke jaarlijkse pieken in hun systeembelasting. Als je daar op de traditionele manier je IT zou inrichten, zit je de rest van het jaar met grote overcapaciteit. Werk je in de cloud, dan huur je gewoon meer capaciteit in op momenten dat het nodig is.”

Dat overheidsorganisaties nog terughoudend zijn om over te stappen op de cloud begrijpen Rene Coppens en Jantine Scheele wel. Coppens: “Ook al zijn cloudservers uitermate goed beveiligd, je brengt toch je data van binnen naar buiten. Het is niet meer dan logisch dat juist de overheid daar secuur en zorgvuldig mee omgaat. Bovendien is er nog veel onwetendheid als het gaat om de cloud. En onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Maar het mooie van de cloud is dat je ook niet alles in een keer hoeft over te zetten. Dat kan in verschillende fases worden aangepakt. Je kunt kiezen voor een public of een private cloud. Of een mengvorm: de hybride cloud. Momenteel zien we veel overheden voor dat laatste kiezen. Zo heeft een grote overheidsdienst er recent ervoor gekozen om hun Ontwikkel & Test-omgeving vanuit de cloud te runnen. Terwijl hun productie vooralsnog op de traditionele manier wordt verzorgd.”

Marktverschuiving

Als grote internationale speler voelt Oracle verschuivingen in de markt altijd vroeg aan. Het bedrijf ziet nu een grote versnelling in de keuze voor cloudoplossingen. Jantine Scheele: “In Engeland zagen we dat zo’n twee, drie jaar geleden de cloud in een stroomversnelling kwam. Mede door stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid gingen lokale overheden, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen massaal over op clouddiensten. Wij verwachten dat dit op korte termijn ook in Nederland gaat gebeuren.”

“Ik merk nu al dat er een grote executiekracht op gang komt”, vult Rene Coppens aan. “Organisaties die al jaren tegen het idee van de cloud ‘aanhikken’, zie ik nu knopen doorhakken. Ik denk dat Oracle een grote rol kan gaan spelen in de transitie van traditionele IT naar cloud-IT. Oracle is in Nederland de laatste tijd erg succesvol met onze cloud-oplossingen, gesterkt doordat we ook wereldwijd tot de absolute cloudtop behoren.”

Interesse?
Website Oracle
Jantine Scheele
Rene Coppens

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.