partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Oracle

oracle logo

Digitale transitie: 30 procent techniek, 70 procent organisatie

door: Marlies Ruijter

artikelen | 30 juni 2019

De overgang naar de digitale samenleving – een geïntegreerd ecosysteem waarin we gemakkelijk, snel en veilig data delen – gaat niet zonder slag of stoot. “De overheid en het bedrijfsleven staan voor grote uitdagingen die vragen om intensieve samenwerking”, zegt Loek Hassing, thought leader digitale samenwerking bij Oracle.

Oracle

Beeld: Shutterstock

Een lange, hobbelige weg, zo noemt Loek Hassing het bouwen van de digitale infrastructuur van de toekomst. Een weg die we bovendien al lang geleden zijn ingeslagen. “Het zoeken naar goede manieren van samenwerken doen we al eeuwen. Sinds we een halve eeuw geleden processen zijn gaan automatiseren, is dat in een stroomversnelling geraakt. Nu zijn we op weg naar een volgende stap; clouddienstverlening en digitale platformoplossingen zorgen voor nieuwe ontwikkelingen waarin het snel en veilig delen van data steeds belangrijker wordt.”

Die nieuwe manier van samenwerking wordt steeds zichtbaarder. Mobility as a Service (MaaS) vindt Hassing daar een mooi voorbeeld van. “MaaS is een platform waar je als consument een totale reis koopt. Je betaalt dus niet meer apart voor bus, trein, Uber, taxi, fiets- of scooterhuur. Je geeft je vertrekpunt en eindpunt aan en MaaS berekent voor jou de meest efficiënte manier om daar te komen, gebruikmakend van alle mogelijke vervoersmiddelen en rekening houdend met bijvoorbeeld weersomstandigheden en files. Hier worden verschillende databases aan elkaar gekoppeld. Gevolg: betere dienstverlening.”

MaaS vereist samenwerking van overheid en bedrijfsleven. En dit soort voorbeelden zijn er binnen de overheid meer te vinden. “Neem het idee van de centrale basisregistratie, daarin zijn de persoonlijke gegevens van burgers op één punt opgeslagen en die zijn vervolgens – na autorisatie – door andere partijen te gebruiken. Dat allemaal gebaseerd op hetzelfde idee: data delen.”

Van wie is het?

Toch is het verre van gemakkelijk om het delen van data te realiseren. “Als het makkelijk was, waren we al stukken verder geweest. Het opzetten van een ecosysteem is complex en bestaat uit veel factoren; slechts 30 procent van die ontwikkelingen zijn van technische aard. De grote uitdagingen liggen vooral op het vlak van beleid en organisatie. De digitale infrastructuur vraagt om voorwaarden die de overheid en het bedrijfsleven samen moeten oppakken. We moeten bijvoorbeeld goed afspreken: ‘van wie is data?’. En als een partij in een basisregistratie relevante gegevens op mag vragen, wie bepaalt dan wat relevant is? Wie definieert het, wie controleert het? De AVG is een stap in de goede richting, maar er zijn nog veel grijze gebieden. Data is niet zomaar digitale data, het heeft emotionele waarde. IT gaat over mensen, dat vergeten we weleens. Wij moeten als samenleving ideeën over dit soort vraagstukken vormen. De wetgever zal vervolgens stappen moeten zetten.”

Bestanden koppelen en data delen, dan spelen er ook issues op het gebied van veiligheid, transparantie en toegankelijkheid. “We zullen allereerst informatie moeten standaardiseren. Neem alleen al het feit dat de ene organisatie bij ‘naam’ de voornaam invult, en de andere organisatie juist de achternaam. Simpel voorbeeld, maar het schetst wel meteen de situatie.”
Daarnaast, benadrukt Hassing, moet het werkbaar blijven. “We willen processen op elkaar laten aansluiten, koppelingen maken tussen databases. Maar dat moet wel uitvoerbaar zijn. Als bedrijven veel geld en tijd moeten steken in het aanleggen en onderhouden van die koppelingen, zullen ze niet meegaan in de transitie.”

Hoe vaker data worden gedeeld, hoe minder transparant de herkomst is. Ook daar ziet Hassing uitdagingen. “Hoe weet ik straks nog waar mijn data vandaan komen? Is het betrouwbaar, is het accuraat? We werken samen met onderzoekers aan oplossingen om kwaliteit en betrouwbaarheid van data te kunnen waarborgen.”

Last but not least, de veiligheid van onze data. “Hoe zorgen we ervoor dat onze data niet worden gehackt? Niet bij de bron, maar ook niet onderweg. Dat realiseren veel organisaties zich niet. Er zijn bedrijven met oude systemen! Als zo’n bedrijf in je netwerk zit, hoe blijft de keten dan optimaal beveiligd?”

Organische manier

Hoe meer je IT koppelt, hoe intensiever je met alle partijen – zowel overheden als bedrijven – zult moeten samen werken, dat is de boodschap van Hassings betoog. “De infrastructuur van morgen die bouw je niet alleen. Wie vooruit wil zal partnerships moeten aangaan, moeten werken in cocreatie. Waar vroeger één leverancier binnen een project alles bepaalde, worden oplossingen nu ontwikkeld door samenwerkingen tussen verschillende partijen tegelijk. Het te behalen resultaat staat centraal.”

Hassing ziet de rol van technologiebedrijven de laatste jaren dan ook veranderen. “We gaan van product naar design. Om het plat te zeggen: vroeger zeiden we ‘dit heb je nodig’, nu denken we als partners met onze klanten mee over de oplossing.”
Die organische manier van werken is essentieel in deze tijd. “We zitten in een transitie naar ‘een nieuwe, digitale wereld’. We zijn onderweg, maar we zijn er nog lang niet. Ondertussen moeten we ons allemaal aanpassen aan de realiteit. De kracht zit ‘m momenteel niet zozeer in de ICT zelf; de manier waarop je het inzet, daar zit de innovatie.”

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.