partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina overheid360

Focus op informatie en beleid: Jaarbeurs Overheid 360°

artikelen | 5 februari 2015

Op 22 en 23 april 2015 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht het evenement Overheid 360° plaats. Marktmanager Paul Verdult legt uit waarom voor een nieuw concept is gekozen, in plaats van Overheid & ICT. “Alleen een focus op ICT is onvoldoende om de verbinding tussen informatie en samenleving te maken.”

Paul Verdult, Jaarbeurs Overheid 360°

Paul Verdult, marktmanager bij Jaarbeurs Overheid 360°: “We creëren veel meer mogelijkheden om met elkaar vraagstukken te delen in workshops, ronde tafelgesprekken, masterclasses en ontwikkelpleinen.”


Jaarbeurs Overheid 360° is het antwoord op de ontwikkelingen die tijdens Overheid & ICT zijn gesignaleerd. Het nieuwe concept staat voor een compleet nieuw evenement dat bestuurders, managers, beleidsmedewerkers en informatieprofessionals helpt antwoorden te vinden en ideeën op te doen voor de (informatie)vraagstukken in hun dagelijks werk rondom de domeinen Zorg & Onderwijs, Burger & Bedrijf, Leefomgeving & Veiligheid en Innovatie & Bedrijfsvoering.

Waarom is gekozen voor een nieuwe aanpak?

“In de huidige maatschappij is het ondenkbaar geworden dat overheden zonder informatie opereren. In de informatiemaatschappij is informatie een groot goed geworden. De hele dag wordt er van alle kanten door iedere burger, ieder bedrijf informatie verstuurd, geconsumeerd, verhandeld. De grootste uitdaging is welke informatie er voor zorgt dat we de juiste beslissingen kunnen nemen. Welke informatie zorgt er voor dat we daadkrachtig worden. De overheid heeft hier een belangrijke taak en met de steeds meer terugtrekkende rijksoverheid, ligt deze opgave er vooral voor de lokale overheden.”

“Alleen een focus op ICT is onvoldoende om de verbinding tussen informatie en samenleving te maken. Er is een noodzaak om alle informatie rondom burgers, bedrijven en overheden zelf goed te analyseren, toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit. Een 360 graden blik op informatie, maar ook op de burger, het bedrijf en de overheid. We willen namelijk vanuit alle kanten de juiste zaken gebruiken en verstrekken. Tijdens de beurs Jaarbeurs Overheid 360° willen we op de domeinen Zorg & Onderwijs, Burger & Bedrijf, Leefomgeving & Veiligheid en Innovatie & Bedrijfsvoering juist die rondom blik aanbieden.”

Wat gaan de bezoekers hiervan merken?

“Wat we eigenlijk doen is faciliteren dat bezoekers elkaar treffen. We creëren veel meer mogelijkheden om met elkaar vraagstukken te delen en bespreken in workshops, debatten, ronde tafelgesprekken, masterclasses en ontwikkelpleinen. Het gaat erom kennis en ervaring op te halen en te hergebruiken. Ook is er meer aandacht voor beleving. Voor de exposanten betekent het dat we hen uitdagen om out of the box te denken. Kijk breder dan de traditionele stand. Zo creëren we bijvoorbeeld samen met leveranciers een Smart City experience waar real-time sensormetingen plaatsvinden. Los van omgevingswaarden zoals luchtvochtigheid, temperatuur, geluid en CO2, komen er thermische camera’s en zullen we toepassingen van het scannen van mobiel dataverkeer – waaronder track & trace – ter plaatse visualiseren. Doel is bezoekers hierdoor enthousiast maken en uitdagen met goede ideeën te komen om zelf effectief gebruik te gaan maken van de steeds grotere datastromen die we met z’n allen produceren. Er is al heel veel mogelijk en we kijken uit naar alle reacties en ideeën die er rond dit thema leven.”

Kun je al een tipje van de sluier lichten over het programma?

“Naast de reeds genoemde Smart City experience zullen o.a. de gemeente Amsterdam, Eindhoven, Amersfoort en Den Haag vertellen hoe het Smart City gedachtengoed vorm krijgt binnen hun gemeente. Binnenlands Bestuur zal een debat organiseren met als thema ‘eenheid in de 3D’s’. Voor liefhebbers van het debat organiseren we ook een debat rondom het thema ‘ondanks Elias – dankzij Elias’. Daarnaast biedt de beurs de netwerk- en interactiemogelijkheden, door bijvoorbeeld ronde tafel gesprekken, netwerksessies en workshops.”

“Natuurlijk zijn er ook talloze best practices, klantcases en gaat iBestuur nog een interessante masterclass organiseren. Het programma is nog steeds volop in ontwikkeling, dus hou de website (www.jaarbeursoverheid360.nl) in de gaten. Voor alle lezers van iBestuur, iedereen die zich bezig houdt met het optimaliseren van de veranderende overheid is het zeker de moeite waard om te komen!”
U zult dus vele onderwerpen tegenkomen van samenwerking, e-dienstverlening, big data, open data, mobile, informatieveiligheid, nieuwe wetgeving (onder meer de decentralisaties, omgevingswet, privacywetgeving) tot het leren denken vanuit de perceptie van de burger/bedrijf.”

Kortom: Overheid 360 is de plaats waarop u de kracht van de informatiesamenleving zult ervaren.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.