Partnerpagina PBLQ

PBLQ is een adviesbureau dat zich richt op verandervraagstukken in de informatiesamenleving. In rap tempo transformeert Nederland naar een digitale informatiesamenleving waarin de overheid een cruciale rol speelt. Wij zijn specialist in het oplossen van verandervraagstukken waarbij de focus ligt op informatiemanagement in het publieke domein. Wij helpen onze opdrachtgevers met advies, traineeships en opleidingen.

- – - – -

Datadieet door AVG: kansen voor innovatie

door: Ton Monasso en Marijn Janssen, 25 oktober 2018

Spijkerbroek

De AVG wordt vaak gezien als een belemmering voor technische innovatie. Het zou een van de grote aanjagers van vernieuwing bemoeilijken: het kunnen beschikken over grote hoeveelheden data. Maar er is ook een andere kant. De AVG geeft privacy en informatiebeveiliging meer gewicht. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor innovatieve toepassingen die kunnen leven op een gezond datadieet.

lees meer

- - - - -

To know or not to know…

3 juli 2018

boekenpagina's

De Algemene Rekenkamer heeft bij het Verantwoordingsonderzoek 2017 
geconstateerd dat bij veel ministeries de ICT-beveiliging niet op orde is. Hebben bestuurders en toezichthouders eigenlijk wel de juiste informatie om te kunnen sturen op ICT? Of is dat misschien de verkeerde vraag?

lees meer

- - - - -

Fuck-up night

door: Matthijs Kerkvliet , 28 mei 2018

Failure

Ik heb (natuurlijk) best een tijdje zitten nadenken of ik wel met een titel als deze kan aankomen. Enerzijds prikkelt hij (natuurlijk) de nieuwsgierigheid, maar anderzijds zet het wel gelijk de toon. En de vraag is of de toon wel passend is. Maar ik kies er toch voor het te doen, maar daarover later meer.

lees meer

- - - - -

De lengte van je duim inschatten

door: Ilse de Jonge, 22 mei 2018

credit card

We gaan op reis. Met z’n twintigen vertrekken we met het vliegtuig op studiereis naar Israël. Opgewekt en vrolijk pratend banen we ons een weg door de veiligheidscontroles en de rij het vliegtuig in. We hebben er zin in.

lees meer

- - - - -

Smart cooking & creativiteit

door: Rafaëlle van Engers - Lobbrecht , 16 mei 2018

Masterchef

Ik kijk graag naar Masterchef Australië. Wat ik vooral fascinerend vind, zijn de uitdagingen die ze krijgen, hoe je de amateurkoks ziet groeien van week tot week en de creativiteit en inventiviteit die koken op topniveau vergt.

lees meer

- - - - -

Nieuwerwets en onverbonden

door: Ton Monasso , 11 mei 2018

stekker

Met ruim vijftien collega’s onderga ik de geestelijke weldaad van een relevante studiereis. Op zoek naar nieuwe kennis en een kritische blik op het oude, zoeken we in Israël naar de succesfactoren van een innovatieve en zeer digitale economie.

lees meer

- - - - -

Smart memories, privacy en i-ethiek

door: Rafaëlle van Engers - Lobbrecht, 8 mei 2018

iPhone

Ken je dat fenomeen dat je met je iPhone-camera zo makkelijk plaatjes schiet? Veel makkelijker en veel meer dan met je oude fototoestel. Dat je je voorneemt om de slechte weg te gaan gooien en er ooit nog wel een fotoalbum van maakt. Maar dat je binnen de kortste keren een enorme berg digitale foto’s hebt waar je door de bomen het bos niet meer ziet?

lees meer

- - - - -

Sloop de digitale kooi met de AVG

2 mei 2018

AVG - PBLQ

De digitalisering van de overheid heeft grote voordelen, maar er zijn ook ongewenste neveneffecten die maar niet verdwijnen. Dat is kort samengevat de boodschap van het recent verschenen boek ‘De digitale kooi’ van Arjan Widlak en Rik Peeters. De auteurs formuleren tien beginselen van behoorlijke ICT om de problemen op te lossen. Die komen sterk overeen met beginselen en voorschriften uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht wordt. Wat kan de AVG betekenen om die hardnekkige problemen aan te pakken?

lees meer

- - - - -

Ketens maken rectificatie persoonsgegevens nog ingewikkelder

door: Peter Seignette, 1 februari 2018

Politie

Niemand ontkomt er meer aan: zowel overheden als private partijen zijn druk bezig met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG). Ik kom het overal tegen: opdrachtgevers doen doorlichtingen van de organisatie, voeren privacy impact assessments (PIA’s) uit en actualiseren of breiden hun register met gegevensverwerkingen verder uit. Uiteindelijk zal in mei een hoop werk verzet zijn op het gebied van gegevensbescherming. Iedereen wil voldoen aan de nieuwe verordening en vooral ook uit het vaarwater van de toezichthouder blijven.

lees meer

- - - - -

Overheid en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek

door: Ingrid van Wifferen, 27 december 2017

iDiner - PBLQ

Op 9 november organiseerde PBLQ een eerste ‘iDiner’, waar in een ontspannen, inspirerende setting en in een unieke samenstelling perspectieven van overheid en bedrijfsleven met elkaar werden gedeeld, nieuwe inzichten ontstonden en kansen werden besproken.

lees meer