Partnerpagina PBLQ

partnerartikelen

 • Digitalisering is geen keuze... de manier waarop wel

  door: Ruud Mollema en Bert Aalbers

  PBLQ partnerverhaal over scenario's

  De laatste jaren is er een golf van vernieuwing in ICT en informatievoorziening over de gemeenten gerold. De basisregistraties, zaakgericht werken, koppelingen met ketenpartners en vernieuwingen in het sociaal domein zijn aansprekende voorbeelden. De impact op de organisatie is groot. De vraag die nu opdoemt is: investeren in ICT-hardware of in mensen?

  - - - - -

 • Als techneut leren denken als een bestuurder

  door: Ingrid van Wifferen

  Cloud boven Den Haag

  “Ik zit niet elke dag met een Secretaris-generaal om de tafel en het is nuttig om ook eens te horen hoe bepaalde onderwerpen in de bestuurskamer spelen.” Theo van Diepen, Security Officer bij Logius, volgde de Verbindersopleiding van PBLQ. In de opleiding komen veel sprekers langs die in de top van overheidsorganisaties werken.

  - - - - -

 • Frisse wind waait door gepokt en gemazeld bureau

  Bij PBLQ, het adviesbureau voor de overheid, komt de focus nu nog meer te liggen op de I van informatiesamenleving. De nieuwe directeur Philip Hennemann wil de kwaliteiten van jong talent beter benutten: “Jongeren denken heel anders over de informatiesamenleving en geven ons daarmee nieuwe energie.”

  - - - - -

 • Zo krijgt u vat op privacy

  door: Theo Hooghiemstra

  Spectaculaire ontwikkelingen als big data zetten de wereld van persoonsgegevens op zijn kop. De Algemene Verordening Gegevensbescherming – die in 2018 van kracht wordt – maakt u als bestuurder nog meer dan voorheen verantwoordelijk voor het juist toepassen van de privacywet- en regelgeving.

  - - - - -

 • Dromen over MijnOverheid van de Toekomst

  door: Marijke Gijsbers

  Dromen over mijnoverheid.nl

  Nu MijnOverheid een flinke groei doormaakt – meer dan 5 miljoen gebruikers begin 2016 – is het moment aangebroken om een gezamenlijke stip op de horizon te formuleren: waar gaan we naar toe met MijnOverheid?

  - - - - -

 • Intelligent communities in plaats van slimme vuilnisbakken

  In de ruim achtduizend steden die zich smart city noemen zie je vooral bedrijven die bezig zijn met sensoren en slimme processen. De gemeenschap in de stad is er nauwelijks bij betrokken, ziet Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven. “Deze manier van werken is niet het antwoord op de vraagstukken van de stad.”

  - - - - -

 • Calimero en de boze wolf

  Over decentraliseren en informatievoorziening

  door: Christa de Visser en Erik Dolle

  De invoering van nieuwe taken bij gemeenten gaat niet vanzelf. Altijd hebben zij effect op de ICT en informatievoorziening. Ontwikkelingen zijn nieuw, rijksoverheid is onbekend met de uitvoering bij gemeenten en die laatsten vertonen onderschatting of uitstelgedrag. Enkele suggesties om toekomstige trajecten vlotter en harmonieuzer te laten verlopen.