partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

Als techneut leren denken als een bestuurder

door: Ingrid van Wifferen

artikelen | 29 juni 2017

“Ik zit niet elke dag met een Secretaris-generaal om de tafel en het is nuttig om ook eens te horen hoe bepaalde onderwerpen in de bestuurskamer spelen.” Theo van Diepen, Security Officer bij Logius, volgde de Verbindersopleiding van PBLQ. In de opleiding komen veel sprekers langs die in de top van overheidsorganisaties werken.

Cloud boven Den Haag

De Verbindersopleiding heeft Theo van Diepen veel zelfvertrouwen gegeven. “Ik begrijp nu beter wat bestuurders nodig hebben om tot een bepaalde beslissing te komen. Als techneut heb ik me leren verplaatsen in hun denkkader. Ik durf hierdoor nu in gesprek met beleidsmakers meer mijn punt te maken. Gesprekken zijn zo meer een dialoog geworden dan twee monologen.”

Buiten je eigen domein kijken
“Logius verbindt burgers en bedrijven aan de overheid en dat noem ik verbinden. Ik werk bij Logius binnen het team Infrastructuur en wij gaan echt letterlijk over de draadjes in de grond en dat is voor mij ook verbinden.” Voor de informatiemanagers binnen de opleiding had verbinden een andere betekenis, namelijk met allerlei complexe organisaties samenwerken. Er waren onder de deelnemers vrij veel projectmanagers en teamleiders maar Van Diepen denkt zeker dat de Verbindersopleiding juist ook voor security officers en voor ICT-architecten nuttig kan zijn. Al aardig wat Logius collega’s hebben deze opleiding gevolgd. “Voor alle mensen die buiten hun eigen domein willen kijken is de Verbindersopleiding heel goed.” Hij heeft de opleiding ook als een persoonlijk ontwikkeltraject ervaren. De middag met de dames van het Storytelling Buro bijvoorbeeld hakte er bij Van Diepen behoorlijk in, maar heeft er wel voor gezorgd dat hij zijn technische verhaal persoonlijker durft te maken en daarmee toegankelijker voor veel meer mensen.


Voor alle mensen die buiten hun eigen domein willen kijken is de Verbindersopleiding heel goed

Lees hier over de Verbindersopleiding


Alleen kun je de wereld niet veranderen
Een ander onderdeel waar Van Diepen in de werkpraktijk nog veel aan heeft was het onderdeel ‘de speler en het spel’ gegeven door PBLQ adviseur Albert Beetsma. “Hier leerden we de belangen van andere partijen te zien en ervoor te zorgen dat ons belang gedragen en overgenomen wordt. Alléén kan je niet de wereld veranderen, maar door partijen mee te krijgen, zorg je dat je niet meer de probleemeigenaar bent maar dat er een gezamenlijk doel is. Dit heb ik in de praktijk toegepast en dat vond ik heel verhelderend.”

Een taak van Logius is het geïmplementeerd krijgen van bepaalde standaarden en daar zijn meestal meerdere partijen voor nodig. “Voordat ik de Verbindersopleiding had gevolgd, ging ik zelf met zo’n standaard leuren, eerst bij de techneuten en dan verder praten, kneden en aan de kar trekken. Bij de Verbindersopleiding heb ik geleerd om zo’n technisch verhaal ook te bekijken als een bestuurlijk vraagstuk. Dus heb ik dit verhaal samen met de Chief Technology Officer (CTO) van Logius opgepakt met als doel dit bij andere CTO’s te presenteren over het gezamenlijk belang van de standaard.”

Van cursist tot docent
Het eigen vakgebied van Van Diepen namelijk informatiebeveiliging kwam niet aan de orde tijdens de Verbindersopleiding. “Ik heb het persoonlijk niet gemist, want het is al mijn vak. Alleen ik had wel een idee dat het van toegevoegde waarde zou zijn.” Deze kritiek werd voortvarend opgepakt. Begin november volgde Van Diepen zijn laatste module in de Verbindersopleiding en eind november stond hij zelf een module informatiebeveiliging te geven. “Dat ik nu zelf voor de klas mag staan is voor mij een briljante afsluiter van de Verbindersopleiding.”


Ingrid van Wifferen is adviseur bij PBLQ


tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.