partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

De lengte van je duim inschatten

door: Ilse de Jonge

weblogs | 22 mei 2018

We gaan op reis. Met z’n twintigen vertrekken we met het vliegtuig op studiereis naar Israël. Opgewekt en vrolijk pratend banen we ons een weg door de veiligheidscontroles en de rij het vliegtuig in. We hebben er zin in.

credit card

Beeld: Pixabay/yannickmcosta

Een dag van tevoren hebben we online ingecheckt en geprobeerd onze stoelen een beetje bij elkaar in de buurt te boeken. Bij de meesten van ons is dit gelukt waardoor we onze reis vrolijk pratend en lachend voortzetten. We hangen zo nu en dan een beetje in het gangpad, en de stewardess loopt ons zo nu en dan nijdig snauwend voorbij, maar dat nemen we voor lief.

Wanneer het karretje met eten en drinken langskomt, wil ik wat drinken bestellen bij de nijdige stewardess. Euro’s heb ik niet (ik had juist sjekels gepind) en pinpas wordt niet geaccepteerd. Dan maar de creditcard. Ik gebruik dat ding nooit dus de code vul ik in op hoop van zegen. ‘Piep!’ Onjuiste pincode, pin geblokkeerd staat er op het apparaatje. Dat is balen. Ik herinner me nog dat we vroeger altijd een handtekening nodig hadden voor het betalen met creditcard, en in het buitenland gebruikte ik mijn kaart meestal in de hoop dat er geen pincode zou worden gevraagd. Meestal gebeurde dat ook niet. Tegenwoordig is het andersom: geen handtekening meer, maar een pincode. Vreemd eigenlijk. Is die code soms moeilijker te kraken dan mijn handtekening? Is dit veiliger?

Tijdens de studiereis bezoeken we, naast overheidsorganisaties, zoals de gemeente en de ambassade in Tel Aviv, ook verschillende start-ups en kleine bedrijfjes. In Israël geldt voor zowel mannen als vrouwen een dienstplicht van minimaal twee jaar en veel van deze bedrijfjes halen hun kennis en inspiratie uit het leger. Zo ontwikkelde het bedrijf Intelligym op basis van een cognitief simulatieprogramma voor het trainen van piloten in het leger een programma om voetballers te trainen. Ook de oprichter van de ooit kleine start-up (maar inmiddels flink uitgegroeide) Biocatch haalde haar inspiratie uit het leger. Het bedrijf houdt zich bezig met profiling en behavioural biometrics. Services waar banken graag gebruik van maken.

Zo word ons uitgelegd dat je iemand kunt herkennen aan bijvoorbeeld zijn scrollgedrag. Zo kan een bank zien dat jij in de bank-app bijvoorbeeld altijd linkshandig of juist met je wijsvinger naar beneden scrollt, of kan het bedrijf door de beweging de lengte van jouw duim behoorlijk nauwkeurig inschatten. Ook leren we dat het ritme waarmee je bijvoorbeeld je bankrekening, telefoonnummer of pincode intoetst jou ook uniek maakt. Wanneer iemand anders jouw bankrekening probeert leeg te plunderen op een locatie waar jij normaal niet komt, valt het de bank door het ritme of door de lengte van de duim direct op dat jij niet gewoon op vakantie bent, maar dat het iemand anders is die jouw geld probeert te pinnen. Het bedrijf weet dat er een foutmarge in zit. De lengte van je duim of het ritme van je pincode is niet zo uniek als je vingerafdruk, maar als je de vraag van je bank krijgt of jij het was die zojuist in het buitenland probeerde te pinnen, krijg je altijd nog een kans om op een andere manier uit te leggen dat jij het wél was. Misschien had je wel je hand gebroken of was je dronken. Het kan allemaal.

Helaas is mijn creditcard geblokkeerd. Als ik thuis ben snel een nieuwe code aanvragen. Die blijkbaar, met ritme en al, veiliger is dan mijn eigen handtekening.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega’s, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse


Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.