partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

Fuck-up night

door: Matthijs Kerkvliet

weblogs | 28 mei 2018

Ik heb (natuurlijk) best een tijdje zitten nadenken of ik wel met een titel als deze kan aankomen. Enerzijds prikkelt hij (natuurlijk) de nieuwsgierigheid, maar anderzijds zet het wel gelijk de toon. En de vraag is of de toon wel passend is. Maar ik kies er toch voor het te doen, maar daarover later meer.

Failure

Beeld: Shutterstock

We gingen dus met z’n allen (14 jonge informatieprofessionals en 6 adviseurs) naar Tel Aviv, Israël, om te leren over cyber security en innovatie. Bij deze twee termen, denken we snel aan Israël, ‘Start-up Nation’. In ieder geval binnen de wereld van ICT is het breed bekend dat Israël wereldwijd bij de koplopers zit op het gebied van informatiebeveiliging en wat daarmee samenhangt. Maar in Israël zijn dus ook heel veel startende ondernemers, vaak met (inzet van) hoogwaardige technologie. En wat maakt nou dat Israël hierin zo uitblinkt? En vooral, wat kunnen wij, als Nederland, daar slim van kopiëren? Met die vraag in mijn achterhoofd stapte ik in het vliegtuig om vol goede moed af te reizen naar Tel Aviv. In deze blog schrijf ik over een aantal bepalende factoren die Israël dé ‘Start-up Nation’ maken. Ik sluit af met een antwoord op de vraag wat wij daar in Nederland mee kunnen.

Het leger als bakermat voor slimme technologie

Wat al snel opvalt in de verschillende verhalen die we horen is de rol van het Israëlische leger. Israël kent een dienstplicht voor elke man (32 maanden) en vrouw (24 maanden). Naast hoogwaardige wapensystemen heeft het Israëlische leger ook een goed ontwikkelde cyber warfare en -intelligencetak. Voordat een Israëlische man of vrouw gaat studeren heeft hij of zij er dus al een paar jaar opzitten waarin flink is geïnvesteerd in kennis over cyberintelligence én, ook niet onbelangrijk, in een netwerk waarin elementen als loyaliteit, kameraadschap en discipline met de rantsoenlepel ingegoten zijn.

Geen goeie buur en een enkele verre vriend

Waarom Israël dan zo’n geavanceerd leger heeft behoeft waarschijnlijk geen nadere toelichting, maar voor de zekerheid: Ze hebben niet zo’n goede relatie met hun buren. Ze zijn dus eigenlijk altijd alert op eventuele dreigingen van buiten. Natuurlijk hebben ze wel wat verre vrienden, maar voor een groot deel zijn ze dus op zichzelf aangewezen. Dus als je middelen en (natuurlijke) bronnen beperkt zijn, moet je er slim mee om gaan. Dat is dus de tweede factor die bepaalt waarom Israëliërs innovatief zijn.

Noodzaak creëert een innovatief klimaat

Eigenlijk, als je bovenstaande passages goed beschouwt, is Israël niet zo innovatief omdat ze dat nou zo leuk vinden, maar uit pure noodzaak. Dan kan ik wel mooi de randvoorwaarden voor een innovatieklimaat in Nederland gaan schetsen, maar wij gaan best lekker met onze buren (we juichen tegenwoordig zelfs voor de Belgen of Duitsers tijdens grote voetbaltoernooien). Daarnaast gaat de handel prima en (statelijke) dreiging is voor ons gelukkig ook niet aan de orde. Daarom geen betoog voor de herinvoering van de dienstplicht in deze blog, u kunt gerust zijn. Wat kunnen we dan wel gebruiken? Of was deze reis leuk maar zonder tastbaar resultaat? Nee, en ik heb u beloofd nog terug te komen op de titel van deze blog.

‘Failure as a step to success’

Want een derde factor, en daar kunnen we dus wél wat mee binnen de publieke sector, is het volledig normaal vinden, ja het zelfs bijna toejuichen van fouten. Jaja, ‘fouten maken mag’ zeggen wij dan wel eens, maar in Israël gaan ze daar gewoon nog een stap verder in. In het mission statement van JVP (Jerusalem Venture Partners), een overheidsorganisatie die start-ups faciliteert, staat letterlijk ‘het initiëren van een trial-and-error-proces’. Daar waar wij denken in de uitkomst van een proces wordt in Israël dus ook expliciet het proces en daarbinnen het maken van fouten gepromoot. En dat maken van fouten gaat ze dan ook prima af. Vele start-ups die we hebben gesproken – en die wij natuurlijk vooral spraken vanwege het succesverhaal – hadden allemaal minimaal één mislukte start-up achter de rug. Toen ik daar bij een leuke start up expliciet naar vroeg gaf de persoon aan: ‘Ah, my favorite subject’. En dat was ook écht zo.

Zo vertelde hij dat ze regelmatig ‘fuck-up nights’ organiseren. Dat zijn bijeenkomsten waar in geuren en kleuren de mislukkingen, de fouten, de verkeerde inschattingen met elkaar worden gedeeld. Naast leerzaam zijn deze bijeenkomsten ook leuk. Wellicht iets voor het komende iBestuurcongres?

Matthijs Kerkvliet is adviseur bij PBLQ

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.