partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

Smart City - een stap op weg naar smart governance

white-papers | 25 januari 2016

‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Wie wil er niet smart bezig zijn? Bovendien is het tegenovergestelde van smart zoiets als ‘dom’ of ‘onwetend’, en dat wil natuurlijk niemand zijn. Maar zoals wel vaker bij toverwoorden, doet zich meteen een probleem voor. Want als alles smart is, wat betekent dit dan eigenlijk precies?

Vandaag de dag lijkt het alsof alles vooral smart moet zijn: smart industries, smart mobility, smart government, smart society en steeds vaker ook over ‘Smart City’. En dat valt eigenlijk nog wel te begrijpen ook. Niet alleen klinkt het lekker als je het woord smart voor een ander woord zet, maar ook roept het bij veel mensen een positief gevoel op.

Samen werken aan Smart Governance

PBLQ is al een tijdje bezig met het thema Smart City. Wij hebben verschillende gemeenten ondersteund, zoals Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Voor Rotterdam is er een samenvatting van het rapport Smart City Rotterdam beschikbaar. Ook werken wij samen met wetenschappers en kennisinstellingen, nationaal en internationaal. Gebaseerd op onze inzichten en ervaring denken wij dat het bij Smart City in de eerste plaats gaat om Smart Government als basisvoorwaarde om tot succes te komen. Vanuit die gedachte liggen er volgens ons kansen op het gebied van:
• smart business: een toekomstbestendige infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling om een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn;
• smart mobility: denk aan slimme wegwijzers en het dynamisch bepalen van vervoersstromen en zelfrijdende auto’s;
• smart health: hoe pas je technologie en andere slimme oplossingen toe om inwoners gezond te houden en zelfredzaamheid te verhogen?
• smart planning: interactieve participatie voor een leefbare omgeving;
• smart safety: real-time interventies op basis van moderne technologie. Welke checks and balances zijn er op kwaliteit en vanuit ethisch oogpunt nodig?
• smart energy: inwoners en bedrijven als consument en producent van energie. In hoeverre is er een marktmeester nodig?

Meer weten?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of heeft u een vraag? Neem contact met ons op: Marcel Thaens, Hoofd CSL, 06 11 95 31 61


 

Download het whitepaper: Smart City - een stap op weg naar smart governance

U kunt dit whitepaper downloaden door uw naam, organisatie en e-mailadres in te vullen. U ontvangt een mail met de downloadlink.

voornaam

achternaam

organisatie

functie

e-mail

verzenden


tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.