partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

Verkiezingen onder vergrootglas!

door: Marcel Bom

weblogs | 21 februari 2017

De media kopten dat er stempassen zijn verstuurd naar overleden inwoners. De burgemeester van de gemeente waar het gebeurde heeft zijn excuses al aangeboden en laat de oorzaak onderzoeken. Op zichzelf is dit voorval niet nieuwswaardig. Een gemeente kan domweg niet voorkomen dat een stempas wordt verstuurd naar een net overleden inwoner.

Dat is inherent aan ‘life events’ die in de samenleving gebeuren en de administratieve werkelijkheid die daar per definitie op achterloopt.
Wat wel de wenkbrauwen doet fronsen is het besluit van de betreffende gemeente om het in gang gezette proces tot vervaardigen van stempassen af te breken en volledig opnieuw te beginnen. Hierdoor komen er twee typen stempassen in omloop: stempassen vanuit de eerste verwerking en stempassen met een nieuwe datum en logo (aldus het artikel). Alle stembureauleden in de betreffende gemeente zullen straks op 15 maart op hun qui-vive moeten zijn, want oude stempassen zijn dan niet geldig!

Ogenschijnlijk lijkt de betreffende gemeente een effectieve maatregel te hebben genomen. Maar hoe effectief is die eigenlijk? En worden nu geen nieuwe risico’s geïntroduceerd?
Wat het eerste betreft is mijn stelling dat nooit voor de volle 100 procent voorkomen kan worden dat er stempassen worden uitgereikt aan net overleden inwoners. Vervelend voor de nabestaanden, maar het is niet anders. Er niets anders op dan dat – hoe vervelend ook – te accepteren.
Wat het tweede betreft zal het hoogstwaarschijnlijk wel meevallen, omdat een kiesgerechtigde maximaal één keer zijn stem kan uitbrengen en bij het uitbrengen van zijn stem naast de stempas ook zijn legitimatiebewijs moet hebben. Maar kiesgerechtigden met een dubbele stempas kunnen natuurlijk wel proberen twee keer hun stem uit te brengen. En dat voor de volle 100 procent voorkomen is vertrouwen op het werk van de mensen in de stembureaus, en de gemeenteambtenaren die stempassen omzetten naar een kiezerspas (bruikbaar in heel Nederland).

Al met al is mijn stelling dat het verkiezingsproces op dit moment onder een enorm vergrootglas ligt, met als risico dat bij eventuele fouten te snel wordt geschakeld naar een oplossing die misschien wel erger is dan de kwaal. Mijn devies aan verantwoordelijken in het verkiezingsproces: haastige spoed is zelden… 

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.