partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

PBLQ is een adviesbureau dat zich richt op verandervraagstukken in de informatiesamenleving. In rap tempo transformeert Nederland naar een digitale informatiesamenleving waarin de overheid een cruciale rol speelt. Wij zijn specialist in het oplossen van verandervraagstukken waarbij de focus ligt op informatiemanagement in het publieke domein. Wij helpen onze opdrachtgevers met advies, traineeships en opleidingen.


Overheid en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek

door: Ingrid van Wifferen, 27 december 2017

iDiner - PBLQ

Op 9 november organiseerde PBLQ een eerste ‘iDiner’, waar in een ontspannen, inspirerende setting en in een unieke samenstelling perspectieven van overheid en bedrijfsleven met elkaar werden gedeeld, nieuwe inzichten ontstonden en kansen werden besproken.

lees meer

De keten vereist meer dan samenwerken

door: Karina Meerman, 24 november 2017

UWV

De loonaangifteketen begon als een alliantie van CBS, UWV en Belastingdienst. Inmiddels is het uitgegroeid tot de belangrijkste informatiestroom van Nederland, binnen een ecosysteem van honderden publieke en private partijen. Om dat te laten werken moeten drie zaken op orde zijn: samenwerking, informatisering en besturing.

lees meer

Big data in beleid

28 september 2017

Big data in beleid

In deze opleiding leer je waar je op moet letten bij het toepassen van big data op beleidsvraagstukken. Techreuzen als Google en Facebook verzamelen al jaren data om daarmee beter gedrag te voorspellen. Maar ook publieke diensten verzamelen data die steeds beter toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden.

lees meer

Canvas business modellering in de publieke sector

door: René s'Jacob en Tim Aarts, 21 september 2017

PBLQ Canvas business modellering

Mede onder invloed van de snelle en ingrijpende ontwikkelingen in de ICT, raken bedrijfsmodellen snel verouderd. Er is behoefte aan een flexibele methodiek om bestaande dienstverleningsconcepten op een integrale en interactieve wijze periodiek tegen het licht te kunnen houden en nieuwe initiatieven van buiten naar binnen vorm en inhoud te geven.

lees meer

Digitaliseringstoets: een ingewikkelde toets in één oogopslag helder!

door: Rianne Bennink, 12 september 2017

Digitaliseringstoets PBLQ

Goede informatievoorziening is essentieel voor het functioneren van de overheid. De digitale mogelijkheden en ambities zijn de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Tegenwoordig heeft elk beleidsterrein met digitaliseringsvraagstukken te maken. Voor wetgeving en beleid is het de uitdaging om goed op deze ontwikkelingen aan te sluiten.

lees meer

ICT raakt het beleidsinhoudelijk functioneren

door: Peter Castenmiller, 6 september 2017

ICT vormt een waardevolle ‘strategische’ bijdrage aan het gemeentebeleid. Het is dan ook van groot maatschappelijk belang dat gemeenten hun ICT en digitale archieven op orde hebben – zowel voor de burgers als voor de raadsleden.

lees meer

Digitalisering is geen keuze... de manier waarop wel

door: Ruud Mollema en Bert Aalbers, 26 juli 2017

PBLQ partnerverhaal over scenario's

De laatste jaren is er een golf van vernieuwing in ICT en informatievoorziening over de gemeenten gerold. De basisregistraties, zaakgericht werken, koppelingen met ketenpartners en vernieuwingen in het sociaal domein zijn aansprekende voorbeelden. De impact op de organisatie is groot. De vraag die nu opdoemt is: investeren in ICT-hardware of in mensen?

lees meer

Als techneut leren denken als een bestuurder

door: Ingrid van Wifferen, 29 juni 2017

Cloud boven Den Haag

“Ik zit niet elke dag met een Secretaris-generaal om de tafel en het is nuttig om ook eens te horen hoe bepaalde onderwerpen in de bestuurskamer spelen.” Theo van Diepen, Security Officer bij Logius, volgde de Verbindersopleiding van PBLQ. In de opleiding komen veel sprekers langs die in de top van overheidsorganisaties werken.

lees meer

Wat kost nu de voorbereiding op een datalek of een cyberaanval?

door: Niek van As, 22 juni 2017

Niek van As, PBLQ

Wereldwijd hadden overheden en bedrijven last van de WannaCry-cyberaanval, direct gevolgd door een soortgelijke ransomware aanval met de naam Adylkuzz. Geblokkeerde bestanden waren het gevolg, al lijkt de schade in Nederland mee te vallen.

lees meer

Een organisatie bouwen vanuit een idee...

door: Henk Matthijsse , 24 mei 2017

Henk Matthijsse -PBLQ

PBLQ werkt aan een onafhankelijke organisatie die het toekennen van WMO-maatwerk en Jeugdhulp in de gemeente Emmen moet organiseren. Het afgelopen jaar is in twee grote stappen een stichting ingericht met een eigen raad van toezicht, personeel, budget en kantoorruimte.

lees meer