partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PBLQ

logo pblq

PBLQ is een adviesbureau dat zich richt op verandervraagstukken in de informatiesamenleving. In rap tempo transformeert Nederland naar een digitale informatiesamenleving waarin de overheid een cruciale rol speelt. Wij zijn specialist in het oplossen van verandervraagstukken waarbij de focus ligt op informatiemanagement in het publieke domein. Wij helpen onze opdrachtgevers met advies, traineeships en opleidingen.


Bestuurders Lelystad moeten meer ICT-kennis opdoen

door: Peter Castenmiller, 8 maart 2016

‘Bestuurders Lelystad moeten meer ICT kennis opdoen’. Dat was de kop van een artikel naar aanleiding van een voorgenomen onderzoek van de rekenkamercommissie van Lelystad. Op zichzelf is daar veel voor te zeggen. Bestuur en ICT lijken geen gelukkige combinatie.

lees meer

De Belastingdienst heeft geen ICT-probleem

door: Ko Mies, Florian Henning en Dirk Jan van der Linden, 15 februari 2016

De media zijn er verzot op: ICT-problemen bij een overheidsorganisatie. Begin februari moest de Belastingdienst het ontgelden. Burgers verdwaalden in het systeem en gegevens waren voor te veel personen toegankelijk. De Belastingdienst ging de verdediging in door het ook als ‘ICT-probleem’ te adresseren.

lees meer

Intelligent communities in plaats van slimme vuilnisbakken

9 februari 2016

In de ruim achtduizend steden die zich smart city noemen zie je vooral bedrijven die bezig zijn met sensoren en slimme processen. De gemeenschap in de stad is er nauwelijks bij betrokken, ziet Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven. “Deze manier van werken is niet het antwoord op de vraagstukken van de stad.”

lees meer

Smart City - een stap op weg naar smart governance

25 januari 2016

‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Wie wil er niet smart bezig zijn? Bovendien is het tegenovergestelde van smart zoiets als ‘dom’ of ‘onwetend’, en dat wil natuurlijk niemand zijn. Maar zoals wel vaker bij toverwoorden, doet zich meteen een probleem voor. Want als alles smart is, wat betekent dit dan eigenlijk precies?

lees meer

Calimero en de boze wolf

Over decentraliseren en informatievoorziening

door: Christa de Visser en Erik Dolle, 19 november 2015

De invoering van nieuwe taken bij gemeenten gaat niet vanzelf. Altijd hebben zij effect op de ICT en informatievoorziening. Ontwikkelingen zijn nieuw, rijksoverheid is onbekend met de uitvoering bij gemeenten en die laatsten vertonen onderschatting of uitstelgedrag. Enkele suggesties om toekomstige trajecten vlotter en harmonieuzer te laten verlopen.

lees meer