
zoeken binnen de website
Partnerpagina Pegasystems
Droning komt niet van de grond zonder modernisering wetgeving
door: Cyriel van Rossum
artikelen | 22 januari 2015
Het decor bestaat uit een stuk buis van nog geen twee meter met een flinke scheur erin, een afgeknapte tak die er dwars overheen ligt. Door de scheur schijnt licht van binnenuit, nodig om temperatuurverschil tussen het binnenste en de buitenlucht te simuleren.

Jan Willem Boissevain (Pegasystems): “De software is ontwikkeld voor de olie- en gassector, maar we kunnen de dezelfde principes gebruiken voor tal van andere toepassingen.”
Op een groot videoscherm op de achtergrond is het dashboard te zien waarop de controlekamer van de gasfirma onregelmatigheden zijn leidingnet kan aflezen. Ergens in het net is de druk te laag: kennelijk is ergens een lek. Vroeger moest er dan een vliegtuigje of helikopter de lucht in om het lek op te sporen. Maar nu stijgt een drone op. De drone scheert over de pijpleiding, terwijl het scherm de infraroodbeelden en 3D-beelden toont die de drone doorzendt naar het tablet of de telefoon van de veldtechnicus die de storing moet gaan oplossen.
Hij rapporteert het gevonden defect direct naar alle betrokken instanties, inclusief de dronebeelden, en begeeft zich, geleid door GPS, naar de onheilsplek. Er komt een gehelmde meneer in overal het podium op die de scheur in de buis symbolisch repareert met ducktape. Hij meldt ter plekke meteen welke reparatie hij heeft uitgevoerd en zendt die rapportage naar de controlekamer met een paar fotootjes, genomen vóór en na zijn fix. Wat vroeger dagen in beslag kon nemen, is nu gepiept in een paar uur.
De demonstratie is het werk van Pegasystems, dat de software ontwikkelde voor de inspectie en rapportage. ´We hebben deze software ontwikkeld voor de olie- en gassector, maar we kunnen de dezelfde principes gebruiken voor tal van andere toepassingen´, vertelt Jan Willem Boissevain, senoir account executive bij Pegasytems. Hij doelt op een groot aantal mogelijke toepassingen van drones: het monitoren van wegen, hoogspanningmasten, dijken, windmolens, zonnepanelen, bruggen, agrarische gewassen en landwinningsprojecten als te Tweede Maasvlakte. Maar er valt ook te denken aan crowd control en´mapping´ van verkeersongelukken en andere calamiteiten.
‘Er ligt een enorme markt te wachten, maar we kunnen die nog niet bedienen´, aldus Boissevain. Het probleem is dat de Nederlandse wetgeving nog niet is toegesneden op de dronetechniek. Voor wie een drone wil laten vliegen voor zijn eigen plezier gelden in principe de bepalingen die ook voor modelvliegtuigjes gelden. In principe: een hobbyist die onlangs de Utrechtse domtoren filmde, vloog te hoog en riskeert een forse boete. Hij had een vergunning op grond van de Luchtvaartwet moeten aanvragen. Die vergunningplicht geldt sowieso voor wie geld wil verdienen met drones. Die plicht houdt de veel drones in het bedrijfsleven nog aan de grond. Boissevain: ´In de offshore worden drones al massaal ingezet, maar on shore gebeurt het nog niet veel. Shell Pernis gebruikt ze op zijn eigen terrein wel al.´
Wetgeving loopt altijd achter bij technologische ontwikkelingen, maar in het geval van droning laat modernisering wel erg lang op zich wachten, vindt het bedrijfsleven. Er wordt vaak geschermd met bedenkingen op het vlak van privacy, maar dat is volgens Boissevain onterecht: ´Je kunt een drone uitrusten met software die automatisch gezichten en kentekens blurt, om maar wat te noemen.´ In Brussel wordt ook nagedacht over wetgeving. Pegasystems mag hopen dat Brussel eerder is dan Den Haag, zodat er meteen een Europees level playing field ontstaat.