zoeken binnen de website

Partnerpagina Pegasystems

logo pegasystems

Onderzoek: Onvoldoende investeren in technologie ondermijnt operationele effectiviteit

artikelen | 19 juli 2022

Operationele teams kunnen het succes van een organisatie maken of breken. De komende vijf jaar staat hen een aantal belangrijke veranderingen te wachten met technologie in de hoofdrol.

Dit is hét moment om te investeren in technologie waarmee operationele teams succesvol kunnen functioneren | Beeld: Pegasystems

Uit recent onderzoek van softwareleverancier Pegasystems, onder meer binnen de publieke sector, is gebleken dat er volgens operationele managers te weinig wordt geïnvesteerd in technologie. Met als gevolg dat zij bij ingrijpende veranderingen, hun afdelingen onvoldoende kunnen aansturen.

Dit terwijl bijna twee derde van de respondenten (64 procent) aangeeft dat extra investeringen in technologie operationele teams echt efficiënter én effectiever maken. Bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden vindt het up-to-date zijn qua de nieuwste technologieën van cruciaal belang. Investeringen in technologie worden gezien als de sleutel tot meer veerkracht en voorspelbaarheid in operationele functies. Ook zal het ervoor zorgen dat een volgende grote disruptie minder impact zal hebben op de bedrijfsvoering.

Automatisering alomtegenwoordig

Volgens het onderzoek gaat automatisering van routinematige administratieve en IT-taken de komende vijf jaar operationele functies flink veranderen. Het optimaliseren van workflows door middel van AI en automatisering gaat hierbij zeker impact hebben. De nadruk komt te liggen op het implementeren van AI-gestuurde besluitvorming en workflow-automatisering om processen te stroomlijnen en hun workflows te transformeren.

Hybride toekomst

Hoewel veel consultants en technologen een toekomst voorspellen waarin alles is geautomatiseerd (zero operations), gaven respondenten aan dat een hybride model, met een mix van automatisering en handmatig, waarschijnlijker is. Bijna een derde (29 procent) zegt dat ze al te veel hebben ingezet op een hands-on, menselijke aanpak om hun operationele functies volledig te automatiseren. Daarbij geeft een kwart (26 procent) aan niet te kunnen automatiseren omdat er een specifieke medewerker nodig is om een bepaalde rol effectief uit te voeren.

Meer tech-savvy operationele managers

Op de vraag welke competenties in de komende drie tot vijf jaar voor hen het belangrijkst zijn, was het antwoord ‘digitale en computervaardigheden’. Een derde (32 procent) ziet deze zelfs als essentieel. Managers in operationele functies moeten zich ook op andere manieren bijscholen, waarbij bedrijfs­strategisch denken (31 procent) en samenwerken (26 procent) als nuttige competenties worden beschouwd om verder te ontwikkelen.

Steeds meer specialisten in operationele functies

Door de opkomst van automatiserings- en hybride operationele functies komen er steeds meer operationele specialisten. Bijna de helft van de respondenten (48 procent) zegt dat ze meer specialisten moeten inhuren voor operationele taken die niet geautomatiseerd of gedigitaliseerd kunnen worden. Meer dan een derde (36 procent) zegt dat het aantal generalisten in operationele functies zal afnemen.

“Voor operationele teams betekenen de komende drie tot vijf jaar een periode van flinke verandering. Dit vraagt van iedereen in het team een aanpassing in de manier waarop ze werken”, aldus Eva Krauss, vice president, strategy & transformation bij Pegasystems. “Efficiënte operationele teams vormen de ruggengraat van elke goed presterende organisatie. Dit is hét moment om te investeren in technologie waarmee operationele teams succesvol kunnen functioneren.”

Onderzoek

Om in kaart te brengen hoe operationele functies veranderen als gevolg van disruptieve ontwikkelingen die invloed hebben op de manier waarop organisaties zakendoen en risico’s beheren, ondervroeg Pega 750 (senior) vicepresidents, (senior) directors en (senior) managers verantwoordelijk voor Operations uit onder andere de publieke sector, financiële dienstverlening, biowetenschappen, gezondheidszorg, retail verzekeringen, productie en telecommunicatie. De respondenten zijn afkomstig uit organisaties die actief zijn in tien landen in de regio’s Azië-Pacific, Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Meer informatie over het onderzoek

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.