zoeken binnen de website

Partnerpagina Pegasystems

logo pegasystems

Zweedse ‘UWV’ kan wetgeving met IT beter bijbenen

artikelen | 29 december 2014

Wie in Zweden zijn baan verliest, kan sinds kort een uitkering aanvragen via een smartphone of tablet. Dat kan dankzij een grootschalig moderniseringsprogramma van de 28 Zweedse werkloosheidsfondsen, die onafhankelijk zijn, maar wel hun IT-infrastructuur delen. Het programma moet de werkloosheidsfondsen makkelijker laten inspelen op nieuwe wet- en regelgeving.

Zweedse ‘UWV’ kan wetgeving met IT beter bijbenen

“De Zweedse wet- en regelgeving in de sociale zekerheid veranderde enkele jaren geleden opeens snel”, zegt Joakim Kruse, IT-chef van Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO), de gezamenlijke dienstverlener van de werkloosheidsverzekeraars. “Dat tempo konden wij moeilijk implementeren in onze bestaande systemen. Wij waren genoodzaakt onze administratie wendbaarder te maken en voor te bereiden op de huidige en toekomstige wijzigingen in de regelgeving. Als we op de oude voet verder waren gegaan, hadden we fors moeten investeren en hadden we nog steeds niet de beschikking gehad over nieuwe functionaliteit. Daarom hebben we ervoor gekozen volledig te digitaliseren op basis van het platform van Pegasystems.”
De verouderde technologie wordt nu gefaseerd vervangen. Het webportaal is vervangen door zelfbediening voor werkzoekenden. De e-service bespaart de werkzoekenden nu tijd. Via een mobiele interface en een digitale identiteitskaart kunnen zij een uitkering aanvragen, sollicitaties en activiteiten doorgeven aan hun begeleiders en bijscholing melden tijdens hun zoektocht naar werk. Ze kunnen er ook zien of er betalingen onderweg zijn en relevante documenten terugvinden in de back-endsystemen. Dat alles moest apparaat- en browseronafhankelijk gebeuren en ook nog geheel in het Zweeds én Engels.

Statische wetgeving

De portalen gebruiken Pegasystems’ technologie voor regelbeheersing om de fondsen hun bedrijfsregels snel en tegen beperkte kosten bij te laten werken, als dat nodig is door veranderingen in wet- en regelgeving. De oude in C++ geschreven systemen waren daar niet op berekend; die waren ontworpen voor statische wetgeving en misschien kleine aanpassingen in de uit te betalen bedragen.
Kruse: “Werkzoekenden loggen nu in via het landelijke e-ID, dat ook door de banken wordt gebruikt, en kunnen dan via hun mobiel communiceren met de organisatie van hun werkloosheidsfonds. Dit is efficiënt voor onze klanten en wij hebben snel de beschikbaarheid over de actuele gegevens.”
De fondsen voeren het project uit onder eigen beheer met een nauwe samenwerking tussen business en IT. De klassieke watervalmethode heeft daarbij plaatsgemaakt voor een agile methodiek met korte sprints. “Een groot voordeel is ook de optimale samenwerking tussen de business en de IT-mensen”, zegt Derk-Jan Brand, Regional Director van Pegasystems. “Zij werken samen aan de ontwikkeling van applicaties. Het resultaat is direct zichtbaar, zodat het ontwikkelproces kortcyclisch kan worden bijgestuurd.”

Eerste stap

Het portal-project is een eerste stap die de basis legt voor verdere ontwikkelingen. De gezamenlijke fondsen hebben meer projecten op de rol staan voor 2016, waaronder de uitrol van Pega’s business process management (BPM-)software bij callcenters, waardoor een integraal klantbeeld ontstaat. Sommige fondsen zullen hun legacysystemen geheel vervangen; andere zijn van plan de Pega-software als extra laag aan te brengen. Uiteindelijk wil SO het gezamenlijke IT-landschap van de werkloosheidsfondsen omvormen tot een modern platform dat 93 legacysystemen vervangt door één product: Pega. Daarbij moeten die inspanningen leiden tot een aanzienlijke daling in de kosten en tot het in de pas lopen van de IT-systemen met de veranderingen in de wetgeving rond sociale zekerheid. De inspanningen moeten ook een basis opleveren voor toekomstige organisationele verbeteringen, zowel binnen SO als in de 28 fondsen.

Joakim Kruse (CIO, Zweedse Werkeloosheidsfondsen, A-kassa)
Joakim Kruse, CIO, Zweedse Werkeloosheidsfondsen, A-kassa


Het project maakt duidelijk dat de 28 fondsen – voor journalisten, zorg, onderwijs, academici, metaal, retail enzovoort – kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke infrastructuur en ondertussen gewoon hun eigen identiteit kunnen behouden. De fondsen voeren daarnaast het project zelf uit, met beperkte ondersteuning van buiten. “Wij hebben ervoor gekozen het project zelf uit te voeren en ons daarbij te laten ondersteunen door consultants van Pegasystems”, zegt Kruse. “De agile ontwikkelaanpak vereist ook een ander soort leiderschap. Ten opzichte van de traditionele watervalmethode zijn wij nu beter in control en kunnen sneller en gerichter afstemmen met de 28 aangesloten fondsen.”

Generieke functionaliteit

Door samen te werken delen de werkloosheidsfondsen generieke functionaliteit, zoals de uitvoering van landelijke regelgeving. Tegelijkertijd kunnen zij daar ieder voor zich branchespecifieke functionaliteit aan toevoegen. “Voor hun klanten presenteren zij zich dus gedifferentieerd, op basis van hun specifieke identiteit. Als de Zweedse werkloosheidsfondsen op die wijze samenwerken, zouden de Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen dat toch ook moeten kunnen?” zegt Jan Willem Boissevain, Account Executive van Pegasystems. En het gaat meteen een stuk sneller. Boissevain voelt zich gesterkt door onafhankelijk onderzoek van Capgemini, dat heeft aangetoond dat de ontwikkelingen op basis van het Pega-platform een factor 6,4 sneller verlopen dan wanneer met de conventionele ontwikkelomgevingen wordt gewerkt.

iBestuur Congres 2015
Op het iBestuur Congres 2015 op 14 januari in Den Bosch presenteren Joakim Kruse (CIO, Zweedse Werkeloosheidsfondsen, A-kassa) en Derk-Jan Brand (CEO, Pegasystems) een sessie over de Zweedse Werkeloosheidsfondsen: samen op weg naar de burger. De sessie heet Midzomernachtsdroom en vindt plaats om 15.30 uur op Knooppunt 1 | Burgerveen!

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.