
zoeken binnen de website
Partnerpagina PinkRoccade Local Government
white papers
-
Voorkom adresfraude dankzij unieke risicoprofielen
Gemeente Ede: digitale aangifte verhuizen verlaagt werkdruk met 40%
-
iSamenleving Schuldkompas verbetert schulddienstverlening
Schulddienstverlening aan mensen in financiële nood verzorgen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren gezamenlijk. Als samenwerkingsverband Peel 6.1 gebruiken zij iSamenleving Schuldkompas van PinkRoccade Local Government om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de oorzaak en grootte van schulden en een hulptraject op maat op te stellen.
-
Tijdsbesparing voor gemeente en uitvaartverzorger
Gemeente Waalwijk verwerkt 97 procent van overlijdensaangiften digitaal
-
100% digitale dienstverlening voor gemeente Ede in 2025
Digitale aangifte geboorte vanuit kraambed in Ziekenhuis Gelderse Vallei
Over tien jaar moet de dienstverlening van de gemeente Ede richting haar inwoners volledig online verlopen. Te beginnen met de geboorte- en overlijdensaangiftes. De gemeente Ede gaat daarbij voortvarend aan het werk. “Het laatste dat we als gemeente willen, is stilstand in de dienstverlening richting onze inwoners.”
-
Digitaal aangifte doen met iOverlijden
Sneller, beter én kostenbesparend. Met de app iOverlijden kan dat.
Tijd- en kostenbesparing. Dat zijn voor uitvaartverzorgers twee grote voordelen van het werken met de app iOverlijden. Zeker nu een ‘natte handtekening’ niet meer nodig is en alles digitaal afgehandeld kan worden. DELA en Monuta werkten mee aan de pilot in de gemeente Waalwijk en vertellen over hun ervaringen. ‘Met iOverlijden hebben we de dienstverlening aanzienlijk verbeterd.’
-
Ouders enthousiast over digitale geboorteaangifte in ziekenhuis
Gemeente Almelo: geboorteaangifte in minder dan de helft van de tijd
-
Selfservice stelt de klant centraal
Gemeenten en selfservice door de burgers
-
Selfservice als antwoord op een veranderend gemeentelandschap
Een nieuwe, zelfwerkzame rol voor burgers
PinkRoccade Local Government ontwikkelt integrale oplossingen die de voordelen van selfservice door de burger maximaal benutten. Digitale oplossingen waarmee burgers zelfvoorzienend worden, digitale oplossingen die ambtenaren administratieve taken uit handen nemen én waarmee gemeenten de bezuinigingsopdracht van de komende jaren positief kunnen afronden. In deze solution paper laten we u zien hoe selfservice het antwoord is op het veranderende gemeentelandschap.
-
De gemeente-app, een compleet en digitaal antwoord
Door oplossingen voortaan als apps te ontwikkelen en in te zetten, ondersteunt PinkRoccade Local Governement gemeenten maximaal bij de digitalisering van hun dienstverlening. Oplossingen in de vorm van apps stellen gemeenten in staat om te voldoen aan de veranderende behoefte van de burger én de bezuiningsopdracht waar ze de komende jaren voor staan.
-
De privacydeal; zoeken naar balans en regie
Over cloud computing in maatschappelijke dienstverlening
Deze whitepaper beschrijft een aantal over wegingen en aspecten met betrekking tot cloud computing. De maatschappelijke invalshoek, de technische en de bedrijfsmatige. Kansen voor ontwikkeling en innovatieve kracht van de organisaties zelf. Externe eisen en samenhang in de ketens. Regie en eigendom van de thematiek.
-
Co-creatie: kosten omlaag, tevredenheid omhoog
Betere bundeling van kennis, inzicht en ervaring
-
Public Scrum: het einde van de eindeloze vergadercultuur
Snel, goedkoop en effectief van beleid naar uitvoering
Public Scrum is een vorm van samenwerking die zich kenmerkt door korte cycli, een scherpe focus, heldere rollen, bundeling van krachten, integraliteit, innovatie en een platte structuur. Een projectmethodiek waarmee gemeenten snel en adequaat kunnen inspelen op veranderingen in maatschappij én wetgeving.
-
Van regiegemeente naar faciliterende gemeente
-
De nieuwe lokale overheid
Organisatieontwikkeling voor moderne gemeentelijke dienstverlening
Hoe zien de verantwoordelijke managers binnen Nederlandse gemeenten de toekomst van de gemeentelijke organisatie? Hoe vinden lokale overheden aansluiting bij nieuwe vormen van publieke dienstverlening en private partijen en hoe gaan zij om met de sturing daarop? Wat vraagt het van de interne organisatie? En geldt voor elke gemeente überhaupt hetzelfde scenario?