partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Budgetverantwoordelijke wijkteams: de lessen vanuit scrum

door: Erleyne Brookman

weblogs | 24 oktober 2014

Zelfsturende teams zijn een trend in de zorg. Een mooi voorbeeld voor de wijkteams die binnen gemeenten aan de slag gaan! Ook de scrum-methodiek die ik veel gebruik werkt met kleine, zelfsturende teams. Welke lessen kunnen we doorgeven?

Erleyne Brookman

De voordelen van zelfsturende teams duidelijk. Het is mogelijk om maatwerk te leveren dankzij een deels flexibel budget. De teamleden voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. En er wordt beter op beschikbare middelen gelet, want schaarste is direct voelbaar in het team. En zo heeft het werken met zelfsturende teams met budgetverantwoordelijkheid wel meer voordelen. Maar er zijn ook risico’s!

Als de teams te groot zijn,neemt het verantwoordelijkheidsgevoel af. De wijkteams bestaan bij voorkeur uit niet meer dan acht personen, weten we dankzij onze scrum-ervaring. Sterker nog, het is wetenschappelijk vastgesteld dat je met deze groepsomvang de beste resultaten bereikt. Als de ploeg te groot is, is bestaat het risico dat het team van ‘niemand’ is, dat individuen zich weinig verantwoordelijk voelen voor het geheel en zich niet bekommeren om een budgetoverschrijding.

Het team kan het budget overschrijden.Wat doe je dan? Een goede analyse van de oorzaak is belangrijk. Misschien was het budget te laag in relatie tot de opgave. Een andere oorzaak kan zijn dat er vanuit het wijkteam verkeerde keuzes zijn gemaakt en dat er onvoldoende is gestuurd. De teamleider heeft hierbij een sleutelrol, maar ook de gemeente heeft een belangrijke taak. Als opdrachtgever bepaalt de gemeente de prioriteiten, dus moet de gemeente ook monitoren of dit goed gaat. Daarom is het niet alleen voor de teams en de teamleider maar ook voor de gemeente essentieel om over de juiste informatie te beschikken.

Zorgprofessionals gaan vanuit geld redeneren, terwijl de inhoud voorop moet staan. Ik hoor het veel: zorgprofessionals mogen alleen vanuit de inhoud redeneren en niet vanuit het geld. Het klopt dat van de professional een hele grote switch wordt gevraagd. Op het gebied van training, coaching, competentiemanagement en werving en selectie moet er dan ook veel werk worden verzet. Overigens ben ik ervan overtuigd dat feedback vanuit het team het beste in de teamleden naar boven haalt. Constante feedback, binnen scrum de feedback loop genoemd, houdt iedereen bij de les. Waarom doen we dit ook alweer, wat zijn de doelstellingen? Wie daar steeds weer aan terugdenkt, zal automatisch vanuit de inhoud redeneren. Qua complexiteit valt het volgens mij ook mee. Als een professional er in het weekend in slaagt om niet meer te kopen dan hij kan betalen, waarom zou hij dat door de week dan ook niet kunnen met het wijkbudget?

Erleyne Brookman is Sales Manager Samenlevingszaken bij PinkRoccade Local Government.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.