partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Co-creatie gemeente en PinkRoccade moet standaard opleveren

artikelen | 9 oktober 2013

ICT-samenwerking tussen verschillende gemeenten is nog een schaars goed. De gemeente Venlo wil op dit gebied voortrekker zijn. Venlo maakt daarom in co-creatie met PinkRoccade Local Government hun Makelaarsuite-systeem verder geschikt voor gebruik door verschillende gemeenten.

Stadhuis van Venlo

“408 Keer hetzelfde blijven doen is niet de juiste weg”, stelt Angela Breikers, teamleider informatievoorziening bij de gemeente Venlo en opdrachtgever van het project. De gemeente Venlo is als centrumgemeente onderdeel van een Noord-Limburgs samenwerkingsverband. Zo is er op infrabeheer een samenwerking met Roermond en Weert. Volgens Breikers moeten gemeenten niet alles zelf willen doen en samenwerken met andere gemeenten. “Onze kennis en kunde kunnen we veel beter bundelen”, zegt ze. “Het project met PinkRoccade is voor ons een stap om hieraan vorm te geven. We verwachten dat de gemeente Weert de Makelaarsuite gaat gebruiken en hopen dat meer gemeenten hiermee hun voordeel gaan doen.”

Gelijktijdig gebruik

Het co-creatieteam van de gemeente Venlo bevat zowel mensen vanuit informatievoorziening als vanuit architectuur. Breikers: “Het is een divers team met een brede kennis.” Venlo had liefst ook de gemeente Weert vertegenwoordigd gezien in het team. “Dat is helaas nog niet gelukt”, zegt Breikers. Wel is er overleg met Weert over haar behoeften. De gemeente Venlo gebruikt de Makelaarsuite reeds. De oplossing is al in staat samenwerkende gemeenten te ondersteunen, en wordt in dit project geoptimaliseerd. PinkRoccade ziet in de nieuwe Makelaarsuite graag een standaard voor samenwerkende gemeenten in Nederland.

De Makelaarsuite, die begin 2012 is geïntroduceerd, is inmiddels in gebruik bij zo’n 180 gemeenten. De software distribueert zowel binnen de gemeentelijke bronnen als de landelijke basisregistraties informatie en zorgt dat die gegevens niet ‘dubbel’ ingevoerd hoeven te worden. De suite staat als een makelaar tussen de systemen – zowel die van PinkRoccade als die van andere leveranciers – om daaruit informatie te halen en uit te wisselen. Zo zijn administratieve en geografische informatie binnen zowel de gemeentelijke bronnen als de landelijke basisregistraties integraal raadpleegbaar. Samen met PinkRoccade werkt Venlo onder meer aan verbeteringen om de distributie van gegevens op meerdere manieren te laten verlopen en aan het ‘kenmerken’ van de informatie. Breikers: “Willen verschillende gemeenten dit systeem gelijktijdig kunnen gebruiken, dan moeten we kunnen garanderen dat de juiste informatie naar de juiste gemeenten gaat. Dat is het belangrijkste technische aspect dat we in deze co-creatie realiseren”, verduidelijkt ze.

Eerste stap

De gemeente Venlo wil met het project graag aan andere gemeenten laten zien dat het mogelijk is om samen te werken op het vlak van ICT. Breikers: “Dit project was voor ons een mooie eerste stap om die samenwerking te zoeken. De suite heeft vooral een bemiddelende functie. Het is niet nodig om mensen op een geheel nieuwe manier te laten werken. Dat maakt dit project goed behapbaar als eerste stap in meer samenwerking.” In de toekomst wil de gemeente Venlo de technische samenwerking met de gemeenten Weert en Roermond graag uitbreiden, onder meer op het gebied van applicaties.

Voor de gemeente Venlo is het project tevens een positieve kennismaking met co-creatie. Breikers prijst de voordelen van deze aanpak: “Ik verwacht dat we deze gezamenlijke productontwikkeling vaker gaan inzetten. Wij weten heel veel van processen en hebben de inhoudelijke kennis. PinkRoccade heeft de technische expertise. Door die twee expertises samen te brengen krijg je de beste ontwikkeling in de systemen.”

Geen euro’s

Bovendien meent de teamleider dat de samenwerking beide partijen dichter bij elkaar brengt. Breikers: “Het vertrouwen in elkaar is gegroeid.” Ze wijst erop dat de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Venlo en PinkRoccade geen afspraken over euro’s bevat. Het contract bevat alleen een inspanningsverplichting voor beide partijen. Breikers benadrukt: “Het gaat ons niet om geld. We brengen kennis en kunde bij elkaar. Dit doen we omdat we hiervan beide in de toekomst vruchten verwachten te plukken.”

De Makelaarsuite moet in april 2014 geoptimaliseerd zijn voor gelijktijdig gebruik door meerdere gemeenten. Angela Breikers: “We krijgen minder geld. Niet elke gemeente heeft straks een ICT-afdeling. We geloven erin dat samenwerking met meerdere gemeenten de toekomst is. Dat is de reden waarom we investeren in het project. Het gaat erom dat straks andere gemeenten profijt kunnen hebben van ons werk. We nemen het voortouw en hopen dat ons initiatief navolging vindt.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.