partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

De appstore van de overheid (#SA3)

door: Patrick Nelen

weblogs | 7 april 2014

Als gemêleerd gezelschap van acht collega’s uit diverse gemeenten en de SVB hebben we ons kunnen buigen over de vraag welke apps we kunnen bedenken die echt niet mogen ontbreken in de appstore voor de overheid.

Patrick Nelen

Serious Ambtenaar – dag 1

Op vrijdag 21 maart jl. was het dan zover: dag 1 van de opdracht die PinkRoccade Local Government had ingediend bij Serious Ambtenaar. Na een gastvrij ontvangst door Erleyne Brookman en Sanne van der Zanden op PinkRoccade HQ in ‘s-Hertogenbosch, hebben we een kijkje in de keuken van iBurgerzaken gekregen, om ons een idee te geven van de ontwikkeling van apps waar PinkRoccade mee bezig is. Meteen daarna werden we door Erleyne uitgedaagd om deze voorbeelden meteen weer te vergeten, zodat we met open blik de opdracht zouden kunnen gaan uitvoeren.

Appstore van de overheid (#pinkvalley)

Als gemêleerd gezelschap van acht collega’s uit diverse gemeenten en de SVB hebben we ons kunnen buigen over de vraag welke apps we kunnen bedenken die echt niet mogen ontbreken in de appstore voor de overheid.

Interviews collega’s

Wat een energie kwam er meteen in de ochtend al vrij in beide groepen. De tijd tijdens de eerste twee interviews (met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en Waterschap AA en Maas) vloog voorbij. Voor we het wisten waren we 1,5 uur verder en een aantal ideeën en suggesties rijker. De rode draad uit deze beide interviews was wel dat er ruimte is voor verbetering van de afstemming tussen overheidsorganisaties en hun doelgroepen (burgers en bedrijven). Maar ook onderwerpen als waterbeheer, meer ogen en oren in het veld en crowdsourcing kwamen aan bod.

In de middag hebben we een collega van de Provincie Noord-Brabant geïnterviewd. Ook uit dat gesprek bleek dat afstemming tussen overheidsorganisaties wel “een dingetje” is. Maar ook de vraag hoe we er voor kunnen zorgen dat de overheid het maatschappelijk kapitaal beter gaat benutten.

Straatinterviews burgers

Naast gesprekken met collega’s uit de diverse overheidsinstanties hebben we ’s middags ook straatinterviews gehouden in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Gesprekken met burgers en ondernemers, dus met de doelgroepen van de overheid. Bijzonder leuk en leerzaam. We willen natuurlijk nog niet te veel verklappen, maar we kunnen wel vertellen dat inwoners anders naar de overheid kijken dan ambtenaren… En dat leverde weer meer dan voldoende gespreksstof op voor tijdens de busrit terug naar PinkRoccade HQ.

Uitwisseling ideeën en ervaringen

Na terugkeer aldaar hebben we de eerste ideeën en onze ervaringen uitgewisseld met Erleyne, Sanne en Kim Spinder. En ook dat heeft weer een paar leuke inzichten opgeleverd. Volgende week gaat dit ongetwijfeld resulteren in een paar innovatieve en interessante concepten voor apps voor de appstore van de overheid! Mocht u ideeën hebben voor de app van de overheid, dan hoor ik ze uiteraard graag!

Wordt vervolgd!

Patrick Nelen, Programmamanager dienstverlening, gemeente Tholen
@PatrickNelen

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.