partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

De gemeente aan de keukentafel

artikelen | 16 juli 2014

De gemeente is de overheidslaag waarmee de individuele burger zich het makkelijkst kan identificeren. Dat schept kansen, verplichtingen, maar ook risico’s. Dit e-book gaat hierop in. We nemen u mee naar de verwachtingen en vele gezichten van de moderne burger en het veranderende gemeentelandschap. We kijken naar de (inter)nationale trends die de moderne gemeente(n) vormgeven. We benoemen de noodzaak voor transparantie en toezicht. Als laatste gaan we in op de gereedschappen-van-de-toekomst.

De gemeente aan de keukentafel - PinkRoccade e-paper -


U kunt dit e-book hier ook als ePub bestand downloaden!


Dat ‘ontwikkelingen razendsnel gaan’ is een van de grootste clichés die denkbaar is. Maar toch is dit precies waarmee Nederlandse gemeenten anno 2014 kampen. Demografie, wetgeving en bedrijfseconomische realiteit zorgen ervoor dat zowel de gemeentelijke organisatie als de dienstverlening razendsnel moeten veranderen. De landelijke overheid geeft nieuwe taken. De burger verlangt maximale transparantie. Ambtenaren verwachten leiderschap van het bestuurlijk apparaat en visie van de lokale politiek. Dit vraagt een daadkrachtige combinatie van persoonlijke geestdrift en organisatorische slagvaardigheid. Inzet van informatie- en communicatietechnologie is daarvoor essentieel. Maar de mogelijkheden hiervan moeten altijd uitgaan van de menselijke maat.

De gemeente is de overheidslaag waarmee de individuele burger zich het makkelijkst kan identificeren. Dat schept kansen, verplichtingen, maar ook risico’s. Dit e-book gaat hierop in. We nemen u mee naar de verwachtingen en vele gezichten van de moderne burger en het veranderende gemeentelandschap. We kijken naar de (inter)nationale trends die de moderne gemeente(n) vormgeven. We benoemen de noodzaak voor transparantie en toezicht. Als laatste gaan we in op de gereedschappen-van-de-toekomst. De focus ligt op het toepassen van de technologie door bestuurders en beleidsmakers. Het gaat niet om de bits & bytes. De praktijk staat centraal. Deze laten we zien met best practices en praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland.

Bij PinkRoccade Local Government werken we al tientallen jaren voor en samen met de gemeentelijke overheid. En zeker de laatste jaren luisteren we meer en beter naar onze opdrachtgevers. Dat uit zich bijvoorbeeld in co-makership. Ook wij ervaren de ‘razendsnelle ontwikkelingen’ en deze fascineren ons. We zien het als onze plicht onze visie en verwachtingen te delen met onze opdrachtgevers in de lokale overheid. Dat doen we niet met wetenschappelijke pretenties. We doen het op basis van onze praktijkervaringen en onze eerdere publicaties. Ook op basis van externe bronnen. Dit document is geen sluitstuk, het is juist een begin. Het startsein van een nieuwe dialoog tussen u, ons en alle andere betrokkenen bij de fascinerende wereld die lokale overheid heet en die zo wezenlijk is voor het functioneren van onze samenleving, democratie en samen-zijn.

Wij wensen u veel inspiratie met dit boekje en nodigen u van harte uit uw mening met ons te delen.’

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.