partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

De plussen en minnen van de cloud

artikelen | 19 december 2013

Alles heeft voor- en nadelen, ook de cloud. Gemeenten moeten nu vaak beslissen wat ze willen en welke koers ze gaan varen. De gemeente Urk heeft weloverwogen gekozen haar primaire applicaties buiten de deur te zetten terwijl Twenterand nog niet overstag wil gaan. Maar wat zijn nou de overwegingen die gemeenten maken voordat ze tot een besluit komen?

Plussen en Minnen van de Cloud

iBestuur Congres 2014, 15 januari, Den Bosch

Bezoek de PinkRoccade-sessie ‘Wolkenkrabber’:

Beter op een rij krijgen wat de voor- en nadelen van de cloud zijn? Op het iBestuur Congres 2014 zullen Han Knooren, directeur PinkRoccade Local Government, en Danny Mékic, internetjurist, verder in discussie gaan over cloudoplossingen.
Kavel 7: iBestuur, zaal Dexter 27-28, 16.15 uur tot 16.45 uur.

De cloud, je hoort het woord overal. Gemeenten en het bedrijfsleven omarmen massaal het concept van het gebruik van gedeelde rekenkracht en het opslaan van gegevens in externe datacenters. Gemeentelijke applicaties worden steeds vaker in de cloud gezet. Er zijn zowel voor- als tegenstanders van deze manier van werken. PinkRoccade Local Government en de gemeente Urk zijn voorstander. De cloud zorgt voor flexibiliteit en veiligheid. De gemeente Twenterand maakt een andere keuze. Die kiest bewust niet voor de cloud en heeft naar eigen zeggen alles op orde en redt het prima met de eigen servers.

De gemeente Urk staat volledig achter het gebruik van de cloud. De gemeente heeft de serverruimtes opgedoekt en is daarmee compleet overgestapt op het gebruik van de cloud. “Allereerst scheelt het in beheerkosten”, zegt Rien Bogerd, gemeentesecretaris van de gemeente Urk. “Daarnaast biedt de cloud nieuwe mogelijkheden die de gemeente werk uit handen neemt, doordat burgers grotendeels zelf hun administratieve zaken met de gemeente vanuit huis kunnen regelen. Dit betekent voor de ambtenaar minder uren aan de balie.”

Kleine besparing

Jan Bosch, senior-medewerker ICT bij de gemeente Twenterand, is het hier niet helemaal mee eens en ziet in zijn gemeente dat deze besparing tegenvalt. “Twenterand is een kleine gemeente waar gemiddeld 100 huwelijken per jaar plaatsvinden. Twee van de drie handelingen die inwoners in dit verband op het gemeentehuis moeten doen, zijn vanachter een computer te regelen. In ondertrouw gaan is een activiteit die mensen sowieso graag op het gemeentehuis doen. Als je de tijdbesteding van de onnodige handelingen van een gemeentemedewerker bij elkaar optelt, is de besparing aan de balie niet groot.”

Han Knooren, directeur van PinkRoccade Local Government, vindt dat niet alleen naar de besparing voor de gemeentelijke organisatie gekeken moet worden. “Voor de registratieve activiteiten die komen kijken bij het huwelijk, moeten burgers wel fysiek naar het gemeentehuis komen. Dat kost ze tijd en vrije dagen. Daarnaast is het een algemene trend dat burgers onafhankelijk van tijd en plaats hun zaken via internet willen regelen. Burgers vragen ernaar en daar moeten gemeenten op inspelen. De burger is koning. Geen wachtrijen meer, niet verplicht naar het gemeentehuis, één aanspreekpunt en snelle digitale terugkoppeling.”

Veiligheid

Jan Bosch zet daarnaast vraagtekens bij de veiligheid van de cloud. “Data die op servers in het buitenland staan, hebben te maken met andere regelgeving. De NSA en buitenlandse regeringen kunnen hier makkelijker bij. Zelfs op Nederlandse servers is het maar de vraag of ze veilig zijn. Bedrijven, en dus servers, kunnen in buitenlandse handen vallen en de data verhuizen.”

Knooren heeft veiligheid hoog op de agenda staan. “We zorgen ervoor dat alle data en applicaties veilig staan. We zetten de data en applicaties niet op een publieke cloud van een externe partij. Alle data komt in een door PinkRoccade Local Government gemanagede private cloud te staan, genaamd de Pink Private Cloud. De datacenters staan op Nederlandse bodem en vallen dus onder Nederlandse wetgeving.”
Beter beveiligen staat ook hoog op de politieke agenda. Paul Timmers, directeur Duurzame en Veilige Maatschappij bij de Europese Commissie, opperde op een congres om de gemeentelijke driehoek uit te breiden. Naast brandweer en politie zouden ICT-afdelingen bij calamiteiten ook direct aangestuurd moeten worden door burgemeesters.

Knooren ziet in ieder geval meer argumenten om wel in de cloud te gaan dan niet. “Iedere stap moet weloverwogen worden genomen. Wat we zien is dat de discussie leeft. PinkRoccade Local Government gelooft in de cloud. Het ontzorgt gemeenten, er is continuïteit en gemeenten kunnen de cloud met de omvang van hun behoefte mee laten groeien. Gekeken naar de aankomende drie decentralisaties is dit laatste voor veel gemeenten wenselijk. Zij krijgen namelijk veel te verwerken zonder te weten wat de benodigde capaciteitsbehoefte is. Daarnaast zorgen we voor de beste beveiliging en dat binnen Nederlandse datacenters. Deze vallen dus ook onder de hier geldende regelgeving. We gaan de discussie graag aan met gemeenten die twijfelen.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.