partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

De privacydeal; zoeken naar balans en regie

white-papers | 7 april 2014

Deze whitepaper beschrijft een aantal over­ wegingen en aspecten met betrekking tot cloud computing. De maatschappelijke invalshoek, de technische en de bedrijfsmatige. Kansen voor ontwikkeling en innovatieve kracht van de organisaties zelf. Externe eisen en samenhang in de ketens. Regie en eigendom van de thematiek.

Cloud computing heeft in hoog tempo een grote vlucht genomen. Ongemerkt werken niet alleen bedrijven en organisaties, maar ook particulieren al lang in de cloud. Wie van ons heeft nog nooit een bestand verstuurd of ontvangen via WeTransfer, wie bankiert nog offline, wie gebruikt er geen webmail, zoals Hotmail of Gmail? Voor het outsourcen van het primaire proces van bedrijven en organisaties is weliswaar vaak nog sprake van een welbewuste keuze, maar ook daar vliegen de online gedeelde agenda’s en sociale intranetten je om de oren. De cloud is al lang vanzelfsprekend geworden.

Maar zoals gezegd, het werkelijk uitbesteden van de infrastructuur, de software of het hele ICT­platform aan een derde partij is nog wel iets anders. De voordelen zijn duidelijk: altijd up to date, geen sores, altijd op maat voor de ontwikkelingsfase van de organisatie. Maar toch zijn er twijfels. Welke garanties zijn er voor privacy, voor beveiliging, voor het afbakenen van het beschermde domein? Wie regisseert de ontwikkeling? En wie bepaalt wat kwaliteit is?

Veel organisaties worstelen met het zoeken naar de balans tussen binnen en buiten, controle en gemak, veiligheid en ontzorging, privacy en delen, eigen ontwikkeling en externe druk… En dat geldt dubbel voor organisaties in het maatschappelijke domein. Hoe goed wij ook begrijpen dat het delen van medische gegevens enorme voordelen oplevert voor de samenwerking in de zorgketen – het zijn wel persoonlijke gegevens, die van grote betekenis zijn voor het leven van degene die ze betreffen. Hoe efficiënt en dienstverlenend een gemeente ook kan worden door basisvragen van de burger online te faciliteren – die zelfde burger eist garanties van vertrouwelijkheid en eigendom.

Deze whitepaper beschrijft een aantal over­ wegingen en aspecten met betrekking tot cloud computing. De maatschappelijke invalshoek, de technische en de bedrijfsmatige. Kansen voor ontwikkeling en innovatieve kracht van de organisaties zelf. Externe eisen en samenhang in de ketens. Regie en eigendom van de thematiek.

Een echte conclusie is uit dit alles wellicht niet te trekken, anders dan dat eigendom, regie en werking van ketens in de thematiek van cloud computing sterk met elkaar samen blijken te hangen. En dat daarmee een aantal vragen wordt opgeworpen die in de loop van de tijd door meerdere partijen beantwoord zouden kunnen worden.

Dit is een whitepaper die een opdracht aan de markt stelt.


 

Download het whitepaper: De privacydeal; zoeken naar balans en regie

U kunt dit whitepaper downloaden door uw naam, organisatie en e-mailadres in te vullen. U ontvangt een mail met de downloadlink.

voornaam

achternaam

organisatie

functie

e-mail

verzenden

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.