partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

De VVV voor iBurgerzaken: Verbeteren, Verrijken en Vooruitdenken

artikelen | 8 februari 2021

We willen en kunnen iBurgerzaken nog elke dag een beetje beter maken. Dit doen we door iBurgerzaken te blijven Verbeteren, Verrijken én Vooruitdenken. Dit is onze nieuwe iBurgerzaken propositie waar we je graag meer over vertellen.

Gemeente Waalwijk is in 2014 als eerste gemeente live gegaan met iBurgerzaken; de gemeente deed dat met de eerste drie apps. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en is vrijwel alle functionaliteit in iBurgerzaken beschikbaar. De applicaties iDocumentcreatie, iVerblijfsobject en iBijhouding zijn hier mooie voorbeelden van.
Daarnaast hebben we meer dan 100 best practices verzameld (www.100bestpractices.nl) en kennen we een hoge klanttevredenheid bij inmiddels 161 gemeenten. Nu de applicatie in de volle breedte is ontwikkeld, gaan we onze focus verleggen naar de VVV voor Burgerzaken. Met als doel: het beter maken van de applicatie.

De eerste en belangrijkste V is Verbeteren

50 procent van onze ontwikkelcapaciteit zetten we sinds afgelopen november al in op het verbeteren van bestaande functionaliteit. Hierbij baseren we ons op de input van gemeenten die binnen is gekomen vanuit marktsignalen, incidenten en verschillende werkgroepen. Per release pakken we verschillende apps beet en voeren we concrete verbeteringen door. Denk hierbij aan: nieuwe risicoprofielen voor verhuizing en het aanpassen van schermen aan de burgerkant. Passend bij de laatste inzichten geven we deze een nieuwe look & feel.

De tweede V gaat over Verrijken

Hoe kunnen we de wereld van Burgerzaken nog mooier maken? Denk hierbij aan aanvullende functionaliteit waar vanuit de gemeenten om wordt gevraagd. Soms vanuit specifieke eisen vanuit een aanbesteding en soms vanuit kwartiermakersgroepen. Dit betreffen dan geen verbeteringen van bestaande functionaliteiten, maar juist een verbreding van de applicatie. Voorbeelden hiervan zijn: de ontwikkeling van klantschermen, beveiligde e-mailfunctionaliteit en de aansluiting op de MijnOverheid Berichtenbox.
25 procent van onze ontwikkelcapaciteit zetten we in om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan iBurgerzaken.

De derde en laatste V gaat over Vooruitdenken

Hoe ziet de wereld van iBurgerzaken eruit over vijf jaar? Met welke ontwikkelingen krijgen we te maken? Denk hierbij aan:
  • Zelfredzaamheid van de burger
  • De burger krijgt meer regie over zijn/haar gegevens, de online identiteit wordt steeds belangrijker
  • Van proces- naar eventgedreven
  • Inzetten op ketendienstverlening: koppelingen tussen iBurgerzaken en partijen als woningcorporaties,
    verloskundigen, notarissen en advocaten
  • Wetgeving (Europees niveau)
  • Technologie waarbij mobiele mogelijkheden centraal staan 25 procent van onze ontwikkelcapaciteit zetten we in om te innoveren en onze toekomstdroom te verwezenlijken.

Waar we met de eerste 2 V’s werken aan concrete plannen houdt de 3e V zich bezig met ideeën voor de toekomst. We kunnen hier nu nog geen planning aan koppelen, maar wat we wel weten is dat we deze kant op bewegen. Net zo ambitieus als we zeven jaar geleden met iBurgerzaken zijn gestart.

Van droom naar werkelijkheid

Samen met onze gemeenten hebben we diverse ontwikkelingen vertaald naar ons toekomstmodel voor de dienstverlening van burgerzaken. Een droombeeld wat de komende tien jaar werkelijkheid gaat worden. Gezien vanuit de burger en medewerker van de gemeente en op basis van de onderwerpen identiteit, dienstverlening en gegevens. Dit toekomstmodel geven we hierboven weer.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.