partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Een durfgemeente stop je in je broekzak

door: Sanne van der Zanden

weblogs | 5 juni 2014

Het gebruik van mobiele apps voor smartphones en tablets is in 2013 gegroeid met 115 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Flurry die The Next Web begin 2014 publiceerde. Daardoor heeft de burger op vrijwel elke plaats en op elk tijdstip toegang tot internet. Hierdoor neemt ook de vraag naar mobiele apps razendsnel toe en daar kunt u als boegbeeld van een durfgemeente op inspelen!

Sanne van der Zanden

Het gebruik van mobiele apps voor smartphones en tablets is in 2013 gegroeid met 115 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Flurry die The Next Web begin 2014 publiceerde. Daardoor heeft de burger op vrijwel elke plaats en op elk tijdstip toegang tot internet. Hierdoor neemt ook de vraag naar mobiele apps razendsnel toe en daar kunt u als boegbeeld van een durfgemeente op inspelen!

Het totaal aantal apps is de miljoen al gepasseerd, maar het einde is nog lang niet in zicht… Welke app zou u als innovatieve gemeenteambtenaar aan dit rijtje willen toevoegen? Een app om de dienstverlening aan uw burgers te vergroten. Dienstverlening vanuit de broekzak van uw burger.

Is burger op zoek naar ‘zijn gemeente’ of ‘de Rijksoverheid’?

Een app is software met een potentiële grote meerwaarde. Vooral als de functionaliteiten van de smartphone zoals de camera of plaatsbepaling (GPS) benut worden. De kracht van een app is dat hij specifiek is, gericht op één taak. Waarbij de burger niet zal denken aan of vanuit ‘zijn gemeente’ of ‘de Rijksoverheid’, maar aan ‘zijn challenge’. Ik loop hier regelmatig tegenaan, dat zou ik wel makkelijker willen kunnen doen… Denk bijvoorbeeld aan AMBER alert, de Vergunningen-app en de Stemwijzer. Maar wat mist de burger nu nog echt? Vanuit welke behoefte zal hij als gebruiker op zoek gaan naar een app en hoe zal hij daar vervolgens mee omgaan?

Snel, makkelijk en 24/7

PinkRoccade daagt u, in de denktank PinkValley, uit om dé app te bedenken voor digitale dienstverlening in Nederland. Het eerste event Friet Friday vindt plaats op vrijdag 13 juni. Natuurlijk vragen we u dan wél om te denken vanuit de gemeente of de overheid. Immers is dat uw dagdagelijkse bezigheid en besef ik mij ook dat daar veel data beschikbaar is en er nogal wat gemeentelijke processen zijn die (gedeeltelijk) gedigitaliseerd kunnen worden.

Zo zijn Buienradar en Carspotter bekende voorbeelden van apps die werken op overheidsdata. Is de Omgevingsalert niet voor niets de winnaar van de Nationale App prijs 2013. En zijn BuitenBeter, Verbetermijnbuurt, MijnGemeente en Makkelijkmelden voorbeelden van apps die en veelvuldig worden gebruikt en zijn ontwikkeld met in gedachte het gemeentelijke proces melding openbare ruimte. Want zo kan het ook: snel, makkelijk en meteen melden op de plek en het moment dat ik als burger iets zie wat niet deugt of beter kan.

Smart City

Binnen het ‘concept’ smart city – een stad waar informatie- en communicatietechnologie bijdraagt aan het wooncomfort, mobiliteit, ondernemerschap, milieu, bestuur, burgerparticipatie en infrastructuren tot nieuwe hoogten stuwt – zijn mooie voorbeelden te vinden. Sensoren in en om de weg om verkeersstromen onmiddellijk bij te sturen, maar ook om straatverlichting op rustige plekken alleen te laten branden als er iemand langskomt. Communicatie en transacties met de lokale overheid via breedband-internet vanuit huis. De koppeling van navigatiesystemen aan gemeentelijke parkeerinformatie waardoor het zoeken naar een vrije parkeerplek overbodig wordt. Een doel vanuit de gemeente van de smart city is immers de stad aantrekkelijker maken voor burger en bedrijf, zodat de concurrentiekracht toeneemt. Wellicht hebt u dé app in de gedachten die dat ook voor uw gemeente kan bewerkstelligen?

Kom frietjes eten!

Nogmaals roep ik u op: Heb lef, durf te veranderen en doe mee! Ik daag u uit om uw ideeën te delen op Friet Friday, onderdeel van de denktank Pinkvalley. Komt u ook frietjes eten?

P.S. Alle ideeën zijn welkom, maar om u te helpen, hebben we verschillende ‘challenge sporen’ genoteerd: 3D en healthcare, publiekszaken, ruimtelijke omgeving en Google Glass (bekijk voor inspiratie film hieronder). Meer informatie vindt u op onze campagnewebsite.

tags: , , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.