partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Gemeente-apps oplossingsrichting voor vergrijzing ambtenaren

door: Bart Gelsing

weblogs | 11 april 2014

De nieuw te vormen gemeenteraden moeten naast de decentralisaties zich ook gaan voorbereiden op het volgende grote probleem: de vergrijzing van het ambtenarenapparaat.

Bart Gelsing - PinkRoccade Local Government

De nieuw te vormen gemeenteraden moeten naast de decentralisaties zich ook gaan voorbereiden op het volgende grote probleem: de vergrijzing van het ambtenarenapparaat. Het aantrekken van talent en kennis is nu nodig om de digitalisering van gemeenten voor elkaar te krijgen. Gemeenten automatiseren door een veranderende behoefte van inwoners en ondernemingen. Ze willen meer online regelen met lokale overheden. De gemeente-app is in opkomst als instrument om dit voor elkaar te krijgen

De vergrijzing gaat het eerste toeslaan bij de gemeenten en andere lokale overheden, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het CBS De gemiddelde leeftijd ligt in deze sector het hoogst. Gecombineerd met het feit dat hoofden I&A en systeembeheerders bij gemeenten veel meer dan vroeger behoefte hebben aan duidelijkheid, overzichtelijkheid en sturing. Met systemen die qua grootte en complexiteit totaal uit hun voegen barsten, steeds minder fte op de automatiseringsvloer en zware bezuinigingen op de loer, zijn ze naarstig op zoek naar simpele en goedkope ICT oplossingen. Gemeentelijke apps moeten daarom als een serieuze oplossingsrichting worden overwogen.

Vergrijzing komt eraan, dus vooruit

Slechts een kleine groep gemeenten is op dit moment bezig om deze stappen te zetten. Lokale overheden hebben dus de mogelijkheid om bijvoorbeeld vergunningaanvragen of geboorteaangiften te automatiseren. Uit onderzoek van PinkRoccade Local Goverment blijkt dat ze hiermee 72 miljoen euro op jaarbasis kunnen besparen. Overheden zijn echter bang dat dit leidt tot ontslagen, terwijl de vergrijzing eraan zit te komen en natuurlijk verloop het grootste probleem is. Zelfs met de aangekondigde bezuinigingen moeten gemeenten zich hierop blijven focussen.

Banken

Om voorbereid te zijn op de toekomst, is ook een andere skillset gewenst van de ambtenaar en leveranciers. De parallel met de banken is makkelijk te trekken. Deze sector heeft het voor elkaar gekregen om hun contact met klanten te automatiseren door de invoering van internetbankieren. Hiervoor moeten zij zich wel beroepen op ander/omgeschoold personeel, maar ook op gespecialiseerde leveranciers.

Meer weten? Lees dan de solution paper De gemeente-app

Bart Gelsing is Development Manager business unit Publiekszaken

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.