partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Gemeenten kunnen elkaar wijzer maken

artikelen | 27 september 2016

IT-professionals bij gemeenten ervaren dat het niet eenvoudig is de praktische kanten van de digitalisering snel en laagdrempelig voor het voetlicht te krijgen. Maar sinds mei is daar een platform voor. Jouw Gemeente Mijn Gemeente laat gemeenten van elkaar leren.

Waar moet je eigenlijk op letten als je naar de cloud gaat? Hoe automatiseer je efficiënt je debiteurenbewaking? Het is het soort vragen dat leeft onder gemeentelijke professionals die de digitalisering in de praktijk moeten brengen, maar waar op nationaal niveau niet één-twee-drie een antwoord op is te vinden. Jouw Gemeente Mijn Gemeente laat zien op welke manier gemeenten van elkaar kunnen leren, door dergelijke onderwerpen in een serie korte video’s, whitepapers en rondetafelbijeenkomsten te behandelen.

Drie video’s

Zo ontving Geert Ridderbos, hoofd bedrijfsvoering van de gemeente Veere, met enkele collega’s Tosca Brog, coördinator automatisering bij de gemeente Waddinxveen. In een drietal korte video’s is kernachtig de Veerse overgang naar de cloud weergegeven en de kernvragen die op tafel kwamen: waar begin je, waar moet je op letten?
Ridderbos omschrijft de meerwaarde van de bezoeken. “Het gaat om concrete zaken en de vraag hoe de gemeente daar dan op heeft geacteerd. Dus: wat pak je op, hoe doe je het en wat kom je tegen, qua voordelen én nadelen. Dat is voor mij wel het verschil met andere initiatieven.” Hij vond het een goed idee om Waddinxveen daarmee op weg te helpen, op een zodanige manier dat ook andere gemeenten ervan kunnen leren.
Veere was vroeg met het ‘naar de cloud gaan’, maar dat maakt de gemeente niet per se uniek, denkt hij. “De vraag is volgens mij niet óf een gemeente naar de cloud moet maar wanneer en hoe. Wat ik bij Waddinxveen zag is dat de automatiseringsafdeling het wel zag zitten maar dat dan de vraag komt hoe je dan de organisatie meekrijgt.”

Blijven sparren

Tosca Brog vertelt in de derde video hoe zij het contact zelf heeft ervaren. “Het was heel goed om ervaringen te horen van een collega-gemeente die al iets verder is met de cloud. Daar kunnen wij heel veel van leren. En het is leuk dat we contactgegevens hebben uitgewisseld zodat we op een later moment nog een keer kunnen sparren. Ik neem zeker alle tips mee over de transitie en hoe zij het testen hebben aangepakt.”
Wat Waddinxveen op het gebied van de cloud wil, lijkt op de stap die Veere heeft gezet. In het bijzonder wil Brog de ervaringen van Veere gebruiken op het gebied van het testen van de systeemkoppelingen. “Alle applicaties zijn natuurlijk aan elkaar gekoppeld en op het moment dat je een gedeelte naar de private cloud brengt moet je dat goed inkleden en testen. Zij hebben dat al gedaan, dus ik wil graag van hun ervaringen leren. Ik denk dat het heel goed is om ervaringen te blijven delen en niet allemaal hetzelfde wiel uit te vinden.”

Concreter

Er zijn uiteraard meer platformen waar gemeenten terecht kunnen met vragen over digitalisering, zoals KING. Ridderbos: “Zonder instanties als KING te willen diskwalificeren; het is natuurlijk makkelijk om te zeggen ‘zorg dat je de organisatie meekrijgt’ of ‘verander van een doe-gemeente naar een regie-gemeente’, maar wat betekent dat dan heel concreet, bijvoorbeeld voor de functie van de systeembeheerder, of voor je relatie met je leverancier? Dat kan nou juist in zoiets als Jouw Gemeente Mijn Gemeente aan de orde komen.”


Tosca Brog en Geert Ridderbos ontmoeten elkaar in Veere.

Dat het een initiatief van een specifieke leverancier is, vindt hij geen beletsel. “Het zou mooi zijn als er een community zou zijn waarin je met een aantal klanten en een aantal leveranciers gezamenlijk optrekt. Maar je ziet de leveranciers het toch vooral zelf oppikken.”

Van deze tijd

Cora Schreuders, marketing & communicatiespecialist bij PinkRoccade Local Government, heeft het platform opgezet omdat ze zag dat gemeenten met veel praktische vragen zaten. “Mijn doel is het inspireren en informeren van IT-beslissers. Ik denk dat dat nog niet genoeg gebeurt. Uiteindelijk blijkt toch iedereen heel erg met zijn eigen ding bezig. Gemeenten vragen zich bijvoorbeeld vaak af of ze de cloud wel in willen en zijn nog angstig: ‘waar blijft mijn data dadelijk?’ En bij Veere zie je dat angst onnodig is en de gang naar de cloud veel oplevert.” Volgens haar is Jouw Gemeente Mijn Gemeente inspirerend en laagdrempelig. “Snel een video bekijken, zien hoe een andere gemeente het heeft aangepakt, het is meer van deze tijd.”
Het platform moet nadrukkelijk niet als ‘iets van PinkRoccade’ worden gezien, benadrukt Schreuders, maar vooral als iets voor alle gemeenten in Nederland. “Het doel is bij het onderwerp cloud bijvoorbeeld het besef dat we er nauwelijks aan ontkomen naar de cloud te gaan. Hoe doen andere gemeenten dat dan en hoe zou je dat in je eigen gemeente kunnen toepassen?”
In de tweede serie video’s, die over centrale debiteurenbewaking gaat, is wederom zo’n combinatie van twee gemeenten gemaakt. Net als bij de cloud-serie zal deze gepaard gaan met een whitepaper en mondt deze uit in een roundtable voor geïnteresseerden, met een externe spreker die het onderwerp meer verdieping geeft. In de derde reeks zal worden ingegaan op het onderwerp MijnOverheid. Schreuders: “Die rondetafelbijeenkomsten zijn inhoudelijke discussies, geen verkoopbijeenkomsten, daar ben ik heel scherp op.” Voor PinkRoccade leveren de bijeenkomsten wel informatie op over waar de gemeenten mee bezig zijn. “Maar je moet wel eerst weten waar ze ‘s nacht wakker van liggen. We vergaren samen eigenlijk kennis. En je leert de doelgroep steeds beter kennen. “

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.