partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

‘Help ons hét idee van de toekomst te vinden’

artikelen | 26 juni 2014

De ‘next big thing’ ontstaat niet aan de tekentafel of in het gemeentehuis. Daarvoor zijn burgers nodig, want alleen zij kunnen aangeven wat het echte probleem is. Vervolgens is het zaak om klein te beginnen en te leren van de successen en fouten van anderen. PinkValley brengt deze uitgangspunten in praktijk.

‘Help ons hét idee van de toekomst te vinden’-PinkRoccade

Hét idee van het toekomst vinden. De doelstelling van PinkValley, een initiatief van PinkRoccade Local Government en PinkRoccade Healthcare, is ambitieus. Ambtenaren, zorgprofessionals, experts en studenten zijn in een serie opeenvolgende sessies welkom om deze uitdaging samen aan te gaan. Het concrete, iets overzichtelijkere doel is samen een app bedenken die dienstverlening richting burgers vergroot. Yonder, ook onderdeel van Total Specific Solutions, zal het winnende idee daadwerkelijk ontwikkelen.

Veel te winnen

Zorg en lokale overheid trekken samen op binnen PinkValley. Deze sectoren hebben namelijk veel met elkaar gemeen, aldus Bart Gelsing, Development Manager bij PinkRoccade Local Government. “Beide sectoren bedienen dezelfde klant: de burger. Ze ontwikkelen software die ten dienste staat van die burger, vaak met dezelfde insteek: het gebruikersgemak vergroten. Met de drie decentralisaties in het vooruitzicht is een nauwere samenwerking tussen zorg en gemeente nóg meer voor de hand liggend. Een deel van de zorgtaken verschuift naar de gemeente, dus gemeente en zorginstellingen komen sowieso dichter bij elkaar te staan.” Verder kunnen zorg en lokale overheid van elkaar leren. Gelsing: “Gemeenten staan bekend als saai en grijs, terwijl de zorgsector al een moderniserings- en digitaliseringsslag heeft gemaakt. Natuurlijk, dat is niet altijd vlekkeloos verlopen. Maar je kunt niet alleen leren van succesverhalen; de eyeopeners ontstaan vaak door de fouten die gemaakt zijn. Zo kunnen we lering trekken uit de ontwikkeling van het elektronisch patiëntendossier. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, structuur en architectuur.” Hetzelfde geldt voor andere sectoren waar zorg en lokale overheid van kunnen leren, zoals banken en verzekeraars. “Zij bedienen uiteindelijk dezelfde klant, maar zijn een stuk verder in de selfservice-oplossingen die zij bieden. Denk maar aan internetbankieren en de mijn-omgevingen waarin je van alles zelf kunt regelen. De klant verwacht soortgelijke mogelijkheden als hij bij zijn zorgverlener of gemeente aanklopt, maar daar is nog veel te winnen.”

Voorzien in een behoefte

Om grote resultaten te behalen moet je klein beginnen. “Genialiteit zit ‘m vaak in kleine dingen”, aldus Gelsing. “Het gaat vooral om het idee erachter. Is het daadwerkelijk een oplossing voor een probleem waar een burger mee worstelt? Een mooi voorbeeld is een app die gekoppeld is aan een routeplanner voor toeristen. Als hij links of rechts af moet slaan, trilt de telefoon. Daardoor kan de toerist door de stad lopen zonder op de kaart te kijken. Dat vergroot zijn veiligheid enorm. Dit voorziet duidelijk in een behoefte, want de app is al duizenden keren gedownload.”

Gemeengoed

Bij de eerste PinkValley-sessie ligt de nadruk op professionals, maar ook burgers worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Gelsing: “Ieder mens ervaart ongemakken. Met de juiste coaching zijn burgers heel goed in staat om die problemen te identificeren en mee te denken over oplossingen. Ik ben ervan overtuigd dat het dé manier is om ICT-toepassingen te ontdekken die er echt toe doen.” Binnen PinkRoccade Local Government is deze manier van werken inmiddels gemeengoed. “We werken vaak met een groepje van vijf: twee studenten en één senior vanuit onze organisatie, en twee medewerkers vanuit de klant. We starten bij de burger, werken kort-cyclisch, en beginnen vaak met één scenario. Ons advies is: gemeenten en zorginstellingen, ga nou zo werken. En wees zo dapper om de stekker eruit te trekken als blijkt dat het niet werkt.”

Doe mee

Ambtenaren, zorgprofessionals en studenten worden van harte uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan PinkValley. Dat kan in één of meerdere sessies:

  • 13 juni: ‘Friet Friday’. Deelnemers denken in teams na over hun bijdrage voor de appstore van de overheid en die van zorgorganisaties. Het wordt een middag waar iedereen op een vrije manier kan nadenken over innovatieve ideeën.
  • 12 (en 13) september: ‘Prototype this’. De deelnemers werken de ideeën uit tot ontwerpen en mock-ups. Op het einde van de dag(en) worden deze ideeën gepresenteerd aan een jury. Deze jury bepaalt welke drie teams hun ideeën mogen presenteren op het event ‘Innoveren doe je samen’.
  • 25 september: PinkRoccade-event ‘Innoveren doe je samen’ in ‘t Spant te Bussum. De bezoekers van het event bepalen uiteindelijk wie de winnaar wordt en dus welke app daadwerkelijk zal worden ontwikkeld.

Waarom meedoen? Dit is een mooie kans om buiten gebaande paden te denken, zonder rekening te houden met beperkingen zoals wetgeving.

Wie kunnen zich inschrijven?
Ambtenaren bij gemeenten; zorgprofessionals in verpleging, verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg, GGZ en ziekenhuizen; experts en studenten.

Hoe schrijf ik me in? www.pinkroccadelocalgovernment.nl/evenement

Waar vind ik meer informatie? http://pinkvalley.tumblr.com

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.