partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Innovatie: Haal geboortedatum en -tijd op bij de bron

nieuws | 8 december 2021

Met de koppeling naar Babyconnect is er sprake van een gebruiksvriendelijke, digitale gegevensuitwisseling: de geboortedatum- en tijd, verloskundige, locatie en plaats/gemeente worden direct opgehaald bij de bron, in de diverse geboorte- zorgsystemen. Ouders hoeven minder gegevens zelf in te vullenen de arts of verloskundige hoeft niet langer na de aangifte een verklaring af te leggen.

Een bevalling is voor de kersverse ouders natuurlijk een heel speciaal moment. Na de bevalling moeten er een hoop zaken geregeld worden én het liefst maken wij het de ouders zo gemakkelijk mogelijk. Zo kunnen ze optimaal van het speciale moment genieten!

Deze innovatie in de praktijk

Wanneer de kersverse ouders binnen OPENgeboorte inloggen met DigiD wordt de API aangeroepen. Dit gebeurt enkel indien ze zelf toestemming geven dat deze gegevens opgehaald mogen worden. Zij leveren de gegevens van de geboorte aan zoals geboortedatum en geboortetijd. De toegevoegde waarde van deze innovatie is dat de geboorte van een kind geverifieerd wordt met de geboortegegevens uit de diverse geboortezorgsystemen. Hierdoor is de verklaring van de arts of verificatie door een verloskundige niet meer nodig. Wanneer een kind niet bekend is in de zorgsystemen kan er uiteraard teruggevallen worden op de huidige processen. Door deze nieuwe koppeling met Babyconnect wordt de digitale aangifte voor de ouders nog makkelijker, sneller én vollediger.

Bekijk hier de video van gemeente Helmond over OPENgeboorte

Gemeente Helmond

  • 1.528 geboorteaangiftes per jaar
  • 74% selfservice in 2020
  • Tijdsbesparing van 10 minuten per geboorteaangifte
    Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages zijn van 2020.

Samen nieuwe functionaliteiten ontwikkelen

Tijdens de ontwikkeling van nieuwe functionali­teiten is het heel belangrijk om alle stakeholders actief te betrekken en gegevens meervoudig te gebruiken bij de bron. Benut elkaars sterke kwali­teiten om samen tot het gewenste eindresultaat te komen. Haal op wat de verwachtingen zijn en wees helder in wat ze kunnen verwachten van de ontwik­keling en wat niet. Toon en bespreek bovendien de tussentijdse resultaten om continu te blijven toetsen of de functionaliteit voldoet aan de verwachtingen. Zo hebben de stakeholders die betrokken zijn bij de nieuwe functionaliteit een hechtere band met het product en ontstaan er goede ambassadeurs.

Ik lever graag een bijdrage aan deze innovatie

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.