partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Kleine veranderingen, een groot effect

door: Sanne van der Zanden

weblogs | 13 augustus 2018

Dankzij een therapeut lopen mijn schoonouders weer 50 minuten aaneengesloten per dag. En dat begon klein: met lopen naar een bankje op slechts 5 minuutjes van het huis. Onder begeleiding wel te verstaan, want al uitrustend kreeg mijn schoonvader daar wat tips over zijn houding en ademhaling. Een paar weken later vertelden ze trots hoe het daarna is gegaan: “We hebben –tot aan de extreme hitte– elke dag gelopen en liepen tot wel 50 minuten aan één stuk!”.

Sanne van der Zanden

Wat zou een gemakkelijke, eerste stap kunnen zijn?

Zou het bij meer mensen en processen ook zo kunnen werken? Ik denk van wel, en velen met mij. En die ervaring hoorde ik ook terug uit de sessie met de #LSG18 kwartiermakers. Door de oefening met de LEGO-blokjes realiseren ze zich dat één kleine wijziging direct veel resultaat heeft. Dat één seconde besparen in het proces, fikse gevolgen heeft voor het grotere geheel.

Dat vraagt wel om het stellen van eenvoudige vragen en het openstaan voor antwoorden als: Iets opzoeken of navragen. Ergens over nadenken, waarom doen we dit bijvoorbeeld? Een klein experimentje doen; een eerste kleine stap zetten. Zo heeft Jan Baars van gemeente Roosendaal na deze sessie het modeldocument voor het Verlof tot begraven of cremeren aangepast: zijn collega’s hoeven nu niet langer handmatig 4 enters toe te voegen voordat ze het document op logopapier kunnen uitdraaien.

Lees verder op de website van PinkRoccade Publiekszaken

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.