partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

LARS: van idee naar award-winning app

artikelen | 7 maart 2016

De app LARS won in 2015 zowel de PinkValleyfinale als de Computable Award voor ICT-project van het jaar. PinkValley zoekt het komende jaar opnieuw naar goede ideeën. LARS (Leerlingen App Rijd Samen) is een app waarmee ouders van kinderen in het speciaal onderwijs met elkaar afspreken wie de kinderen naar school brengt en weer ophaalt.

Patrick Nelen, de bedenker van LARS (Leerlingen App Rijd Samen), een app waarmee ouders van kinderen in het speciaal onderwijs met elkaar afspreken wie de kinderen naar school brengt en weer ophaalt.

De app is een initiatief van Patrick Nelen en PinkValley, een platform voor innovatie voor de overheid. De GebruikersVereniging PinkRoccade Local Government maakte de financiering van LARS mogelijk in het kader van haar 25-jarig jubileum.

LARS geeft kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking de kans om samen naar school te rijden. Ouders kunnen onderling via de app met elkaar afspreken wie naast zijn eigen kind ook andere kinderen meeneemt naar school. Een app die de sociale wereld van zowel kinderen als ouders vergroot.

Leefwerelden verbinden

Begin 2014 diende Patrick Nelen, programmamanager Dienstverlening bij de gemeente Tholen, het idee ‘Uber voor leerlingenvervoer’ in bij PinkValley. De app LARS is vernoemd naar Nelens zoontje Lars, die het syndroom van Down heeft. Hij is zijn inspiratiebron. Nelen: “Lars heeft twee leefwerelden: school en thuis. Toen hij op een reguliere basisschool zat, was zijn sociale leefwereld groter. Door deze app kunnen we deze gescheiden werelden verbinden. Bovendien komen ouders die in een vergelijkbare situatie leven met elkaar in contact en wordt het eenvoudiger om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het sociale aspect is voor zowel Lars als ons dus erg belangrijk.”

Verlangen of frustratie

De potentie van LARS werd snel opgemerkt. Na het winnen van de PinkValley-finale won de app eind 2015 de Computable Award voor ICT-project van het jaar. Bart Gelsing, Development Manager bij PinkRoccade Local Government: “De app LARS is het perfecte voorbeeld van een succesvolle co-creatie. Wat een co-creatie als deze zo sterkt maakt, is dat we rechtstreeks samenwerken met mensen van de werkvloer. Die samenwerking geeft ons inzicht in wat er in de praktijk speelt. Met dat inzicht kunnen we de verschillen tussen theorie en praktijk makkelijker overbruggen en een product afleveren dat echt werkt. Ik ben ervan overtuigd dat dit dé manier is om ICT-toepassingen te ontdekken die er echt toe doen.”

Dit is dé manier om ICT-toepassingen te ontdekken die er echt toe doen

Ideeën voor innovatie ontstaan bij mensen die iedere dag rondlopen met de gedachte: wat zou het toch mooi zijn als… Die verlangens en frustraties vormen de brandstof voor ideeën die ons vooruithelpen. Nu, maar ook in de toekomst. Daarbij laten zij zich niet belemmeren door bestaande wet- en regelgeving. Nelen: “Dit was mijn droom voor Lars. In de rol van Product Owner mocht ik in de afgelopen maanden meedenken en -beslissen over de daadwerkelijke bouw en inrichting van de app LARS. Het is toch geweldig dat míjn app dadelijk in heel Nederland beschikbaar is!”
De ontwikkeling van LARS is typerend voor de manier waarop mensen anno 2015 communiceren: digitaal en 24/7. Van hun gemeente verwachten burgers niet anders. Er zijn nog veel mogelijkheden en kansen onbenut gelaten en PinkValley biedt daarom de mogelijkheid om goede ideeën uit te werken die de publieke dienstverlening nog beter kunnen maken en frustraties van burgers oplossen.

Zelfredzaamheid vergroten

De GebruikersVereniging PinkRoccade Local Government deed LARS aan haar leden cadeau ter ere van haar 25-jarig bestaan. Jos Heijmans, voorzitter van de vereniging, overhandigde in januari van dit jaar het cadeau aan haar leden. Heijmans: “Zelfredzaamheid van de burger staat hoog op de agenda bij veel gemeenten. LARS is een concrete uitwerking van deze ambitie. De ambtenaren waarmee we spreken zijn heel enthousiast en zien ook bredere toepassingen. Een project met maatschappelijke impact en voor gemeenten ook een besparing op leerlingenvervoer. Een win-winsituatie!”

PinkValley 2016: durft u het aan?

PinkValley organiseert volgend jaar opnieuw een wedstrijd voor apps die het verbeteren van de publieke dienstverlening als doel heeft. Het gaat daarbij om het idee en niet om de technische kennis van de bedenkers. Iedereen mag zijn idee pitchen. De beste ideeën worden ter plekke uitgewerkt. Het tweedaagse event staat gepland op vrijdag 1 en 8 april. Voor meer informatie kunt u terecht op www.pink-valley.nl.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.