partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Lekker zorgelijk: decentralisaties

door: Richard Arnoldussen

weblogs | 23 januari 2014

Decentralisaties: er wordt veel over geschreven, gepraat, getweet en zelfs de politiek in Den Haag komt er graag op terug zoals vrijdagavond Diederik Samson bij Knevel & van den Brink. De decentralisaties gaan namelijk ‘alle problemen oplossen…’ de zorg (en het bijbehorende budget) gaat naar de lokale overheid en omdat die veel dichter op de burger zit kan deze het veel beter organiseren. Ik maak me echter zorgen…

Richard Arnoldussen

Zorg één: financiën

Klinkt als een goed plan, het gemeentelijke budget wordt ook verdubbeld om dit allemaal te kunnen doen. Maar, er zit wel een addertje onder het gras. Er hoort ook een bezuiniging bij van 1.7 miljard op de AWBZ, 1.8 miljard op de Participatiewet en 450 miljoen op de Jeugdzorg… er zit dus een enorm risico op de gemeentelijke financiën!

Zorg twee: organisatie

Richard ArnoldussenHoe gaan we dit nu eigenlijk allemaal organiseren? Er komen wijkverpleegkundigen, zorgcoördinatoren en er moet opeens op een heel andere manier samengewerkt gaan worden. Waar tot nu toe de zorg georganiseerd is rondom één persoon gaat dit veranderen naar een organisatie rondom een huishouden. Aangezien de gemeenten verantwoordelijk worden moeten zij dit gaan organiseren. Een snelle zoekopdracht in Google, brengt me bij ZorgkaartNederland: in Rotterdam zijn er op dit moment zo’n 4.500 aanbieders. Dit betekent dat Rotterdam dus 4.500 afspraken moet gaan maken én zorgen dat deze organisaties niet door elkaar heen huishoudens gaan benaderen en proberen te helpen…het lijkt mij zorgelijk als dit niet heel strak geregeld wordt. Volgens mij is het zelfs voor een zeer professionele en ervaren organisatie een enorme uitdaging om met zoveel andere organisaties samen te werken.

Zorg drie: informatievoorziening vs privacybescherming

Goed. We gaan er van uit dat zorg één en twee goed opgelost zijn. Dus, de gemeente weet exact wie, wat, wanneer voor welke prijs aan het doen is (en controleert op effectiviteit) en de budgettering is op orde. De enige manier waarop dit kan is als de gemeente een enorme hoeveelheid aan informatie kan delen met alle organisaties en domeinen die hier betrokken bij zijn. Maar in veel gevallen betreft het hier zeer privacygevoelige informatie. Denk bijvoorbeeld aan een indicatie huiselijk geweld. Het zal dus enorm belangrijk worden om alleen de informatie te delen die ook echt noodzakelijk is. Informatie die gedeeld mag worden voor een specifieke casus. Daarnaast moet de beveiliging top notch zijn; wat niet meevalt zoals al vaker is gebleken, bijvoorbeeld bij DigiNotar. Er zullen dus zeer specifieke ICT oplossingen moeten komen om ervoor te zorgen dat dit niet fout gaat…

Van zorgen naar oplossingen

Zoals ik beloofde aan het begin; van deze blog gaat u zich zorgen maken. Dat is niet erg; hierdoor gaan we nadenken en op zoek naar oplossingen. Gelukkig zijn er heel veel initiatieven om aan deze uitdagingen te werken. De komende tijd zal ik hier regelmatig op terugkomen en iedere keer één onderwerp of initiatief eruit lichten. Hierbij zal ik de nadruk gaan leggen op oplossingen: de problemen zijn nu vaak genoeg beschreven.

Richard Arnoldussen is Product Manager Makelaarsuite en verantwoordelijk voor data integratie en informatievoorziening

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.