partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Met een glazen bol de WK-poule winnen

door: Stefan Kuijpers

weblogs | 10 juli 2014

Omdat wij Nederlanders stiekem toch wel meer van gokken houden dan we soms toegeven, hebben we ons massaal ingeschreven voor de voetbalpoules, in de hoop een diner bon of bloemenparasol te winnen als blijkt dat we meer verstand van, of meer geluk dan, collega’s hebben bij het doen van voorspellingen.

Stefan Kuijpers

Het WK is in volle gang! Ondanks de wat teleurstellende resultaten uit de oefenwedstrijden, en op sommige posities een bijzonder selectiebeleid van Louis van Gaal, kleurt ons land volledig oranje en komt de welverdiende beker heel dichtbij. Als zelfs de meest verrassende wissels blijken te werken, wat kan ons dan nog tegenhouden? Omdat wij Nederlanders stiekem toch wel meer van gokken houden dan we soms toegeven, hebben we ons massaal ingeschreven voor de voetbalpoules, in de hoop een diner bon of bloemenparasol te winnen als blijkt dat we meer verstand van, of meer geluk dan, collega’s hebben bij het doen van voorspellingen.

Gegarandeerde winnaar

Als zeer fanatiek voetbalfan begon ik een aantal weken geleden met het invullen van de PinkRoccade Local Government voetbalpoule. Bescheiden als ik ben heb ik me daarnaast ook nog ingeschreven voor een aantal andere poules, want een voetbalkenner als ik moet toch zeker een aantal prijzen kunnen winnen. Van de meeste landen weet ik welke spelers het verschil kunnen maken en ook de outsiders staan op mijn radar. Daarnaast voeg ik nog een vleugje tactiek toe (de kans dat er meer dan twee keer in een wedstrijd wordt gescoord is statistisch een stuk lager dan 0-1 of 1-1) en we kunnen van start!

U raadt het al: ik sta niet alleen onderaan in de PinkRoccade Local Government voetbalpoule, ook de andere voetbalpoules moet ik ondersteboven lezen om aan kop te mogen staan. Eigenwijs als ik ben, want ik weet zeker dat mijn voorgevoel juist zou moeten zijn, probeer ik de scheidsrechters als schuldigen aan te wijzen dat mijn voorspellingen niet kloppen. En Louis van Gaal, want Nederland lag er bij mijn voorspelling al uit.

Christiano Ronaldo kan niet voetballen

Het is interessant om te zien dat binnen de overheden iets vergelijkbaars plaatsvindt als het gaat om het analyseren van gebeurtenissen en het doen van voorspellingen. Ook hier worden de inschattingen beïnvloed op basis van een subjectief karakter en gevoel. Neem bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van burgers. Het lijkt evident dat een burger met een vermogen van een miljoen euro zelfredzaam is. Dat is net zo evident als dat Christiano Ronaldo topscorer van het WK 2014 zou worden. Bedankt Christiano, voor mij dus geen punten in de voetbalpoule.

Onderbouwde informatie bij voorspellingen

Om de zelfredzaamheid van burgers te bepalen is het van belang dit niet op basis van een enkel kenmerk te doen of op gevoel wanneer een burger bij de balie van het gemeentehuis komt. Schijn bedriegt soms, zoals niet alleen Christiano Ronaldo maar ook David Villa bewezen heeft, en daarom is het van belang zo veel mogelijk objectieve criteria beschikbaar te hebben voor het doen van analyses en voorspellingen. Zo heb je om de zelfredzaamheid van burgers te bepalen heel wat meer criteria nodig dan vermogen. Denk bijvoorbeeld aan thuissituatie, dagbesteding, verslaving en fysieke en mentale gezondheid. Hoe meer informatie op de juiste manier beschikbaar wordt gesteld aan de gemeente, hoe beter een inschatting gedaan kan worden over de daadwerkelijke zelfredzaamheid van een burger.

Ik spreek gelukkig steeds meer gemeenten die met mij samen willen bekijken hoe we invulling aan informatievoorziening kunnen geven. Het onderbouwd doen van inschattingen en voorspellingen is niet alleen een stuk objectiever, het geeft ook een veel beter gevoel en zorgt voor een grotere garantie op succes. Dat zou ik voor mijn voetbalpoule ook wel kunnen gebruiken.

Het zal u ongetwijfeld niet verbazen dat mijn EK 2012 voorspellingen ook niet al te best waren.

Stefan Kuijpers is Productmanager Makelaarsuite PinkRoccade Local Government

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.