partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Met iGeboorte+ honderd procent digitaal

artikelen | 28 april 2020

Met iGeboorte+ ben je als gemeente klaar voor de nieuwe wetgeving op het gebied van de volledige digitale geboorteaangifte. Het voorkomt fraude door een rechtstreekse bevestiging van de arts, verpleegkundige of verloskundige binnen de digitale aangifte. Veiligheid en gemak voor ouders en gemeente.

baby in de handen

Beeld: Dreamstime

Gezinsuitbreiding is een geweldige gebeurtenis: de eerste voeding, de eerste luier, de eerste gebroken nacht… Kersverse ouders doen het liefst online de geboorteaangifte want ze kunnen hun tijd wel beter gebruiken dan in de rij bij Burgerzaken te staan. Het onlineproces betekent bovendien dat ouders de aangifte samen kunnen doen. Daarnaast is het minder foutgevoelig. Digitale aangifte geboorte via iGeboorte is een van de 100 best practices die we het afgelopen jaar in het kader van het vijfjarig jubileum van iBurgerzaken hebben verzameld op het gebied van cocreatie, selfservice, procesoptimalisatie, communicatie en aansturing. Wij zijn namelijk van mening dat het delen van kennis meer oplevert dan het voor jezelf houden. Zo verbeteren we samen de gemeentelijke dienstverlening. Met daarin een prominente rol voor de kwartiermakers.

Een van de kwartiermakergemeenten voor iGeboorte is Ede. Sinds 2007 kunnen ouders in het Edense Ziekenhuis Gelderse Vallei ter plekke aangifte doen van de geboorte van hun zoon of dochter. Er was een speciaal geboorteloket waar een ambtenaar van de burgerlijke stand geboorteakten, akten van levenloze geboorten, akten van erkenning en van naamkeuze opmaakte. In de praktijk werkte het geboorteloket in het ziekenhuis echter niet optimaal; begin 2014 stond het dan ook op de nominatie om wegbezuinigd te worden. Dit tot groot ongenoegen van de medewerkers van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De app iGeboorte bood uitkomst: daarmee kun je vanuit het kraambed met een tablet geboorteaangifte doen. Dat gaat via identificatie met DigiD. De aanvraag komt vervolgens in de werkstroom van de ambtenaar die deze controleert en ondertekent. De goede samenwerking tussen gemeente en ziekenhuis is een groot voordeel voor alle betrokkenen.

Volledig digitaal

Dit jaar krijgt ook de arts, verpleegkundige of verloskundige een belangrijke rol in de (digitale) geboorteaangifte. Op 6 november 2019 heeft de koning een nieuwe wet vastgesteld waardoor de geboorteaangifte volledig digitaal kan worden afgehandeld, inclusief de zogenoemde ‘verklaring arts’. Vooruitlopend op dit Koninklijk Besluit hebben diverse kwartiermakergemeenten samen met de NVVB, VNG, PinkRoccade Publiekszaken en Evidos een oplossing uitgewerkt die aansluit bij de dienstverleningsambities van deze en andere gemeenten: iGeboorte+. PinkRoccade is trots op deze samenwerking, omdat het helemaal in lijn is met het gedachtegoed van Common Ground, de informatiekundige visie voor gemeenten.   

De digitale geboorteaangifte voor de kersverse ouders blijft nagenoeg gelijk aan het ‘oude’ iGeboorte; deze start je eenvoudig thuis of in het ziekenhuis. Als de eerste stap is afgerond, ontvangt de in de aangifte genoemde arts, verpleegkundige of verloskundige een bericht om te bevestigen dat hij bij de geboorte aanwezig was. Dit doet hij door zich te identificeren en de ontvangen geboorteaangifte simpelweg te bevestigen of te weigeren. De gemeente ontvangt direct het ondertekende document of de weigering met opgaaf van reden. Door deze werkwijze zijn fraudegevallen snel te ontdekken. Voor de bevestiging of weigering van de arts, verpleegkundige of verloskundige maken we gebruik van de software van Evidos; specialist op het gebied van digitaal ondertekenen en online identificeren.

Ook gemeente Ede gaat de stap zetten naar iGeboorte+, zodat het plaatje helemaal compleet is. Henk van den Boom, Afdelingsmanager Publiekszaken bij gemeente Ede: “Samen met PinkRoccade zijn we druk bezig om iGeboorte+ te implementeren. We sluiten hierbij aan op de nieuwe wetgeving en voorkomen daarmee een extra kans op fraude dankzij de ‘verklaring arts’. Het mooie is, dat we de klantreis rondom digitale geboorteaangifte rond maken nu, want het geldt voor zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen.”

Cijfers gemeente Ede

  • Selfservicepercentage 46%
  • 2.892 aangiftes geboorte
  • 80% aangiften in Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Tijdsbesparing van 5-12 minuten per aangifte

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.