partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Samen met gemeenten stap voor stap innoveren

door: Ferry Dekker

artikelen | 8 oktober 2014

ICT-toepassingen moeten ervoor zorgen dat het werk sneller, efficiënter en goedkoper uitgevoerd wordt, terwijl gemeenten verantwoordelijk worden voor meer data. Bovendien is ICT geen kerntaak voor gemeenten. Volgens Ferry Dekker van PinkRoccade Local Government biedt Pink Private Cloud de oplossing, om tien redenen.

iBestuur 12 -partner PinkRoccade Pink Private Cloud

1 Beschikbaarheid is optimaal

Wie werkt in de cloud, is minder gevoelig voor storingen en uitval. “De Pink Private Cloud, de afgeschermde cloud waar wij in werken, draait op twee gescheiden locaties: in Aalsmeer en in Haarlem”, zegt productmanager Ferry Dekker. “Mocht er op een van die locaties iets gebeuren, dan kunnen we volledig overschakelen naar de andere locatie. Verder hebben wij de capaciteit in huis om 24/7 snel te schakelen als dat nodig is.”

2 Veiligheid is gegarandeerd

Nu gemeenten steeds meer privacygevoelige informatie te verwerken krijgen, is veiligheid belangrijker dan ooit. Helaas heeft niet iedere gemeente het geld en de kennis om regelmatig testen en audits uit te laten voeren. “Onze cloud is ISO27001-gecertificeerd, waarmee we aan de hoogste normen van informatiebeveiliging voldoen. Bovendien laten wij regelmatig penetratietesten uitvoeren. Dat zijn kostbare testen, waarbij we partijen uitnodigen om te proberen onze systemen te hacken.”

3 Altijd up-to-date

Applicaties zijn continu in ontwikkeling. Wil je hier als gemeente optimaal van profiteren, dan moeten je systemen up-to-date zijn. Dekker: “Innovaties bij gemeenten worden nu vaak afgeremd door achterstallig onderhoud van software en systemen. Het is ook niet realistisch om te verwachten dat gemeenten dit zelf doen. Ze missen de capaciteit en focus om het echt goed te doen.”

4 Personeel geen probleem

ICT-vacatures zijn voor gemeenten moeilijk in te vullen. In combinatie met vergrijzing vormt dit een groot probleem, weet Dekker. “Logisch, want ICT’ers vinden een gemeente vaak niet de meest uitdagende werkplek. ICT behoort immers niet tot de kernactiviteiten van de gemeente. Ook de beperkte schaal kan problemen opleveren. Je kunt maar weinig opvangen als er slechts twee medewerkers voor ICT zijn.”

5 Je weet wat je krijgt

Een professionele ICT-dienstverlener als PinkRoccade Local Government is gewend om te werken met service level agreements (SLA’s) en key performance indicatoren (KPI’s). Daardoor weet je als gemeente vooraf precies wat je kunt verwachten. Dekker: “SLA’s gaan bijvoorbeeld over beschikbaarheid en responstijd. Hierop worden afdelingen en medewerkers beoordeeld. Organisaties die in een vroeg stadium met ons samenwerken, hebben kunnen meedenken over de inhoud van deze afspraken.”

Tien voordelen van werken in de Pink Private Cloud

6 Je weet wat je betaalt

Als gemeente in de cloud weet je precies hoeveel je aan je ICT-voorzieningen kwijt bent en heb je geen zorgen meer over onverwachte investeringen. Dekker: “Veel gemeenten hebben nauwelijks zicht op de totale kosten van ICT, bijvoorbeeld omdat deze kosten ondergebracht zijn bij verschillende vakafdelingen. Bovendien gaat ICT vaak gepaard met onvoorziene kosten en wordt er niet altijd rekening gehouden met investering in kennis en hardware. Dat maakt het lastig om de kosten te beheersen.”

7 Je houdt de regie

Om minder kwetsbaar te worden, werken gemeenten vaak samen met buurgemeenten. Volgens Dekker lost de daardoor ontstane schaalvergroting niet alle problemen op. “Iedere gemeente heeft haar eigen, complexe applicatielandschap. De verschillen zijn bijna altijd fors, zelfs als je met dezelfde leverancier werkt. Harmonisatie van dit landschap is een enorme klus. En dan zijn er nog de cultuurverschillen die het lastig maken om gezamenlijk beleid te formuleren. En wat als een van de partijen alsnog besluit af te haken? Een shared service center (SSC) lost dit probleem niet op. Naast alle organisatorische uitdagingen hebben ook SSC’s moeite gespecialiseerde kennis binnen te halen.”

8 Tijd over voor kerntaken

Doordat ICT-medewerkers geen tijd meer kwijt zijn aan de infrastructuur en het technisch beheer, ontstaat er ruimte voor andere zaken. Zo is het een optie om te focussen op dienstverlening aan burgers. Dekker: “De gemeente Veere vormt een mooi voorbeeld. Deze gemeente wil bezoekers en bedrijven graag beter faciliteren en ontwikkelde een iTourist-app en een parkeer-app. Met de ene app kunnen toeristen zien welke evenementen op stapel staan, met de andere kunnen ze een parkeerplaats zoeken.”

9 Klaar voor de toekomst

Dat de cloud de toekomst heeft, beseffen steeds meer partijen. Zo bieden leveranciers applicaties in toenemende mate alleen aan via de cloud. Door nu al over te stappen ben je klaar voor de toekomst. Dat besefte bijvoorbeeld de gemeente Urk, de eerste gemeente die grotendeels via de cloud werkt. Meine Hofman van deze gemeente: “De vraag was niet zozeer óf we zouden kiezen voor werken in de cloud, maar wannéér we zouden overstappen.”

10 Stap voor stap kan

Het is niet nodig om in één keer alle applicaties te verhuizen naar de cloud. Dekker: “We bieden ook de mogelijkheid om eerst het beheer van een applicatie op locatie over te nemen. Zo bepaal je zelf wat en wanneer je zaken uitbesteedt.”

Tien voordelen van werken in de Pink Private Cloud


reacties: 1

tags: , ,

 • Derk Kremer (Eestum Management) #

  10 oktober 2014, 22:35

  Application Service Provider, Service Based Computing en dan nu de Cloud. Oude wijn in nieuwe flessen? Jazeker, met hetzelfde mooie verkoop verhaal erbij. Ben het met de schrijver eens dat ICT geen kerntaak is van een gemeente. Maar daar blijft het dan ook bij.
  Uiteraard is ICT geen kerntaak voor geen enkele organisatie. Het is ondersteunend en faciliterend, evenals vele andere taken.

  Waar het werkelijk om gaat is welke processen eventueel gefaciliteerd kunnen worden door ICT. Dat bepaald niet een ICT leverancier, maar de organisatie (in dit geval de gemeente) zelf. Wil een ICT investering succesvol zijn, is het belangrijk dat de organisatie zelf vanaf het begin de regie in handen neemt. Van een ICT leverancier is dan nog geen sprake. De bekwaamheid van de opdrachtgever is hierin cruciaal.

  Zie ons artikel “het belang van goed opdrachtgeverschap” op www.eestum.eu/pubmen…

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.