partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Samen werken aan Overheid 2.0

artikelen | 17 juli 2012

De mooie ideeën van de afgelopen jaren over een Overheid 2.0 zien we steeds vaker gewoon praktijk worden. Dit vraagt ook om een verandering van de traditionele ICT-leverancier. Niet meer de leverancier van standaardsoftware, maar een innovatieve partner in oplossingen die de Ambtenaar 2.0 ondersteunen.

PinkRoccade-logo

De betekenis van het begrip Overheid 2.0 is nog lang niet uitgekristalliseerd, maar dat de overheid verandert is wel al duidelijk te zien. Ambtenaren 2.0 laten zich niet meer begrenzen door verkokerde organisatiestructuren en de beperkingen van ICT-systemen. Het Nieuwe Werken en BYOD worden steeds vaker de standaard in de moderne overheidsorganisatie. Een van de oudgedienden in de gemeentelijke informatisering, PinkRoccade Local Government, weet dat dit ook van hen een verandering vraagt: PinkRoccade 2.0!

Apps uit de muur

“Nog niet zo lang geleden vonden we het afschaffen van de doosjes met cd-rom’s al een hele innovatie, maar de manier waarop de software nu bij de gebruiker gaat komen, is echt radicaal anders”, aldus Joost van Kempen, adviseur bij PinkRoccade Local Government. “We spreken eigenlijk niet eens meer over software: we bieden iedere gebruiker passende functionaliteit die zijn of haar werk ondersteunt, uit de muur op je scherm… of misschien zelfs wel uit de lucht.”

Dit klinkt futuristisch, maar is eigenlijk niets anders dan wat de meesten al kennen als de apps voor de iPad. Je kiest zelf de apps die je nodig hebt voor jouw werk en die komen dan ter beschikking op jouw scherm, van pc, laptop of ander device. En omdat alles draait in de cloud hoeft de gemeente niet meer te kijken naar onderhoud, vervanging of updates.

De apps komen bovenop een basislaag, de zogenaamde Basisgemeente, waarin alle documenten, zaken, gegevensopslag, -distributie en andere technische onderdelen een plekje hebben gekregen. Zo kunnen de apps zeer snel worden ontwikkeld en blijven ze toch licht en flexibel. Joost van Kempen: “Iedere gemeente, maar ook iedere ambtenaar krijgt meer keuzevrijheid tegen veel lagere kosten.” En voor wie denkt dat dit verre toekomstmuziek is: de nieuwe BurgerZakenModules voor de mGBA worden door PinkRoccade al op deze manier ontwikkeld!

Samen innoveren

Een van de belangrijke kenmerken van de Overheid 2.0 is ook het ontstaan van wisselende netwerken in plaats van vaste hiërarchieën. PinkRoccade Local Government ziet voor zichzelf in meerdere netwerken een rol weggelegd, al zal die rol niet altijd dezelfde zijn. “Voor de ontwikkeling van de BRP hebben we regelmatig overleg met het programmabureau mGBA, andere leveranciers, KING en gemeenten. Wij leveren daar vooral inhoudelijke expertise en het programmabureau is de trekker”, aldus Joost van Kempen, “maar bij de ontwikkeling van onze eigen nieuwe oplossing betrekken wij juist gemeenten en individuele gebruikers voor hun kennis en ervaring.”
PinkRoccade bekijkt bijvoorbeeld ook of bètaversies niet getest kunnen worden in een relatief open netwerk, in plaats van met een selecte groep zoals dat nu gebeurt.

De plaats van PinkRoccade Local Government in een netwerk kan zelfs zijn als facilitator voor gemeenten die elkaar willen ontmoeten om bijvoorbeeld kennis te delen. En naar een idee van de Gemeente Veere heeft PinkRoccade een app gemaakt waarin gemeenten gemakkelijk informatie of open data op een kaart kunnen tonen voor bijvoorbeeld toeristen, inwoners of bezoekers van een evenement. Joost van Kempen: “PinkRoccade nodigt zowel ambtenaren als burgers uit om mee te denken over een eigen invulling van deze app voor jouw gemeente!” Zo wordt de leverancier van weleer vooral een partner in oplossingen die samen met gemeenten op zoek is naar innovatie.

PinkRoccade 2.0

PinkRoccade Local Government ziet veel kansen voor de Ambtenaar 2.0 en wil graag samen aan de slag om te werken aan de Overheid 2.0. Investeren in vernieuwende technologie is daarbij belangrijk, maar dan vooral om ambtenaren, burgers, maar ook onze eigen medewerkers te inspireren om over grenzen heen te denken.

1 Publicatie KING Basisgemeente

2 iPad/iPhone en Android, zoek naar “iToerist”

tags: ,