partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Sneller alle zaken rondom overlijden regelen met app iOverlijden

persberichten | 1 juli 2015

De Wet Elektronische Dienstverlening Burgerlijke Stand maakt het vanaf 1 juli landelijk mogelijk om overlijdensakten digitaal te ondertekenen en af te handelen. PinkRoccade Local Government speelt hierop in met de app iOverlijden, met voordelen voor alle partijen.

Via de app kunnen uitvaartverzorgers volledig digitaal de aangifte van overlijden doen. Een ‘natte’ handtekening is niet meer nodig. Nabestaanden kunnen zo een week eerder beginnen met het regelen van alle praktische en financiële zaken die moeten gebeuren na het overlijden van een naaste. Denk aan bijvoorbeeld stopzetten van hypotheek of huur, belastingaangifte doen en contact met verzekeraars en banken.

Burgerlijke Stand 100% digitaal

In ziekenhuizen bestaat al de mogelijkheid om digitaal aangifte te doen van een pasgeboren baby. Mat Keijers van PinkRoccade Local Government: “De app iOverlijden beschouw ik als een mooie volgende stap in de richting van een volledige gedigitaliseerde Burgerlijke Stand. En dit is pas het begin van een nieuwe, innovatieve gemeentelijke overheid. Dienstverlening waarbij selfservice door en voor de burger centraal staat en waarbij met ketenpartners één oplossing wordt geboden. Het resultaat is een goedkopere, maar vooral ook vele malen betere dienstverlening richting de burger en het bedrijfsleven. Mooie voorbeelden voor de Digitale Overheid in 2017.”

Sneller naar de notaris

De gemeente Waalwijk deed al een succesvolle pilot met iOverlijden samen met uitvaartverzorger Monuta. Waar de gemeente voorheen 22 minuten besteedde aan het verwerken van een aangifte van overlijden, blijft dit met iOverlijden beperkt tot enkele minuten. Op jaarbasis scheelt dat al gauw heel wat uren werk. “De mogelijkheid om bij de gemeente digitaal aangifte van overlijden te doen, vergroot de efficiency voor alle betrokken partijen”, vertelt Angela van Oirschot van Monuta. “Doordat de verwerking bij de gemeente sneller gaat, is de benodigde informatie eerder bij de klant. Die kan op zijn beurt sneller naar de notaris.”

Niet meer naar het gemeentehuis

Door de nieuwe wetgeving en de app iOverlijden zal de gang naar het gemeentehuis voor de aangever gauw tot het verleden behoren, verwacht Marc Beckers van de gemeente Waalwijk. “Het maakt het wekelijkse baliecontact overbodig. Doordat de uitvaartverzorger zich kenbaar maakt via eHerkenning, besparen we tijd en geld wat betreft het digitaal opslaan en delen van de akte en het verlof. Maar het leidt vooral ook tot werkdrukvermindering voor de medewerkers. Zij kunnen daardoor meer tijd besteden aan de overlijdensgevallen waarbij persoonlijke aandacht noodzakelijk is.”

Turbulente tijden

Uitvaartverzorgers tonen zich enthousiast over iOverlijden. Zo ook Doirean Batens van coöperatie DELA. “Als nabestaande heb je nu eenmaal een ondertekende overlijdensakte nodig om zaken met werkgevers, banken en verzekeringsmaatschappijen te regelen. Voor onze beroepsgroep zijn de nieuwe wet en de app van PinkRoccade goede ontwikkelingen. Hiermee kunnen we onze dienstverlening richting nabestaanden aanzienlijk verbeteren. In een periode waarin toch al zoveel gebeurt in je leven, is dat wel zo prettig. Ik hoop dan ook dat de aangifte van overlijden op korte termijn bij iedere Nederlandse gemeente digitaal geregeld kan worden.”

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.