partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

TrefApp en SJEK! finalisten PinkValley 2015

artikelen | 1 mei 2015

Het basisidee van PinkValley – werk een innovatief idee voor een overheidsapp binnen twee dagen uit tot een concreet prototype – staat nog steeds als een huis. Dat bewees ook de editie van dit jaar, die vandaag tot een voorlopig hoogtepunt kwam met de bekendmaking van twee finalisten: de apps SJEK! en TrefApp.

Aan de bekendmaking door de jury ging een met veel passie gebrachte ‘pitchronde’ vooraf. Dat leverde interessante vergezichten én zelfs een nieuw werkwoord op: wubsen! Waarbij WUBS staat voor Wandel Uw Buurt Schoon: een app die een einde maakt aan zwerfafval door mensen te stimuleren zelf hun buurt op te ruimen. Bijvoorbeeld door hen te belonen, door het opgeruimde afval te verwerken volgens het cradle-to-cradle-principe, of simpelweg door een competitief spelelement toe te voegen: ruim meer zwerfvuil op dan je buurman! De app Kernkracht van de gemeente Bernheze sneed een ander prangend probleem aan: de groeiende druk die er – met de vergrijzing in het achterhoofd – ligt op mantelzorgers. Vaak zijn er veel (lokale) initiatieven voorhanden die hun vaak zware taak kunnen verlichten, maar door het ontbreken van een centraal platform blijft veel hulp onbekend en daardoor onbenut. De app Kernkracht brengt daar verandering in: door informatie te bundelen die nu nog vaak in ‘hoofden of Excel-sheets’ zit. Het doel: er op een heel laagdrempelige manier voor zorgen dat burgers door de bomen het ‘zorgbos’ weer zien.

TrefApp: altijd op één lijn

Deze twee ideeën konden op veel bijval rekenen, al waren er wel wat twijfels over de slagingskans (een WUBS-hype creëer je niet zomaar) en de originaliteit (is zoiets als Kernkracht er niet al?).
Uiteindelijk wees de driekoppige jury twee apps aan die door zijn naar de finaleronde.
In de gemeente Apeldoorn gebeurt er enorm veel binnen het sociale domein, maar door het gebrek aan centrale sturing werken wijkteams, buurtcoöperaties en andere instanties nogal eens langs elkaar. Dat kan beter, dachten de bedenkers. Het resultaat: de TrefApp, een laagdrempelig, centraal communicatieorgaan voor professionals en vrijwilligers. Wie doet wat en waar? Zodat er door miscommunicatie nooit meer te veel of te weinig eten wordt ingeslagen voor een sociale lunch in het wijkhuis. De juryleden toonden zich onder de indruk van het goed doordachte plan en het veelbelovende toekomstperspectief (de gemeente Apeldoorn stelde zich inmiddels beschikbaar als ‘proefkonijn’). Ander sterk punt: waar veel planningtools zich richten op de burger zélf, leidt de TrefApp juist alles in de ‘backend’ in goede banen.SJEK!: de burger aan de macht

Bepaal zelf waar het geld in de buurt naartoe gaat! Ook de ‘burgerbegrotings-app’ SJEK! kon de jury bekoren. Nu de participatiesamenleving steeds meer handen en voeten krijgt, stelt deze app iedereen in staat om zijn of haar verbeteridee voor wijk, dorp of stad te lanceren. Het idee kan vervolgens via likes en een Wikipedia-achtige ‘community’ verder worden aangescherpt, waarna de beste ideeën uiteindelijk daadwerkelijk in praktijk worden gebracht. Zeker zeven gemeenten experimenteren inmiddels met het (binnen randvoorwaarden) verleggen van de beslismacht van gemeente naar burger. SJEK! zou volgens de jury een handig instrument zijn om dit soort trajecten te stroomlijnen.‘Korte doorlooptijd werkt’

Jurylid Bart Gelsing van PinkRoccade Local Government maakte aan het einde van de middag de winnaars bekend. Hij had genoten van de enorme beleving bij de vier teams. “Het is mooi om te zien hoe samenwerking, een enorm creatief vermogen én humor ook dit jaar weer leidden tot dingen die er echt toe doen. Ik ben erg benieuwd welke app we uiteindelijk daadwerkelijk gaan ontwikkelen.” Denise van Raalte, lid van het team dat SJEK! ontwierp, keek terug op een inspirerend traject. “De structuur van deze competitie, met zijn korte doorlooptijd en vele deadlines, dwingt je om snel concreet te worden en samen lekker aan de slag te gaan. De oogst van vandaag – vier bruikbare, innovatieve ideeën – laat zien dat die aanpak wérkt.”


Bekijk de hoogtepunten van PinkValley 2015

Bekijk het twitterverslag van PinkValley en volg ons op Twitter, Facebook en Linkedin.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.