partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina PinkRoccade Local Government

PinkRoccade-logo

Van brainwave tot app in PinkValley

door: Petra Pronk

artikelen | 20 januari 2015

De motor achter innovatie is vaak je eigen irritatie of verbazing over hoe dingen geregeld zijn. Voor ambtenaren met innovatieve ideeën was PinkValley tijdens het iBestuur Congres 2015 the place to be. Een unieke kans om hun wensen om te zetten in een echte app. Concreet aan de slag met ideeën waar de burgers echt iets aan heeft.

iBC2015-PinkRoccade sessie-Van brainwave tot app in PinkValley

Jezelf opnieuw uitvinden valt niet mee. Toch is dat wat PinkRoccade vorig jaar deed met de oprichting van PinkValley, een broedplaats voor co-creatie en innovatie. Groot geworden met klassieke ICT-oplossingen voor organisaties gooide het bedrijf het vorig jaar over een andere boeg. “Wij waren gewend om oplossingen te bedenken voor problemen en die oplossingen vervolgens aan gemeenten te verkopen, maar die aanpak werkt niet meer”, hield Arend Meijer, regiomanager PinkRoccade Local Government, zijn publiek voor. Dat inzicht leidde tot een andere logica. In plaats van zelf te bedenken wat de overheid nodig heeft, biedt PinkRoccade professionals met innovatieve ideeën over het verbeteren van de dienstverlening aan burgers de mogelijkheid om hun brainwaves om te zetten in een app.

Finalist 2014

Wat dat kan opleveren bleek uit het verhaal van Patrick Nelen, finalist van de eerste editie van PinkValley. Als programmanager Dienstverlening bij de gemeente Tholen en vader van een kind met Down syndroom viel hem op hoe inefficiënt het bijzonder vervoer binnen zijn gemeente geregeld was. Dat moest toch slimmer kunnen? En dat kon het ook. Binnen PinkValley boog hij zich met teamleden over de mogelijkheid om vervoersstromen te combineren via een slimme app. Het resultaat: LARS (Leerlingen App Rijd samen), een soort Uber voor leerlingenvervoer.

Aftrap

Ook in 2015 buigen enthousiastelingen zich in PinkValley weer over de dienstverlening in het publieke domein. Een heel jaar lang krijgen mensen met een goed idee de kans zich te melden. De workshop bij iBestuur fungeerde als aftrap. Ook nu was de eigen ervaring vaak het vertrekpunt. In een sessie van een half uur konden deelnemers spontaan hun ideeën spuien en op elkaars ideeën reageren. Lekker out of de box denken en vooral geen rekening houden met mogelijke hobbels en beperkingen. Zoals Arend Meijer zei: “De beren-op-de-weg-sessies komen later in het traject.”

Ideeën

Dus lag de focus op het adresseren van problemen en het schetsen van de ideale situatie. Het gewenste eindproduct: app-jes waar je als burger en ambtenaar blij van wordt. Het eerste idee: ‘slimme’ formulieren. Vanuit de verbazing dat je als burger vaak reeds bekende gegevens moet verstrekken aan de overheid, dropte een deelnemer het idee van vooraf ingevulde formulieren met relevante informatie. Nooit meer vragen naar de bekende weg.

Nog een irritatie als inspiratiebron: waarom moet je als ambtenaar eigenlijk inloggen via een PC en kun je je bezoekers alleen op een ingewikkelde manier aanmelden? Dat past niet meer in een tijd van thuis- en flexwerk. Het ideaalplaatje: inloggen met je mobiel vanaf elke gewenste plek.
Een ambtenaar uit Renkum zag een mooie oplossing voor de zzp-ers zonder werkplek: het beschikbaar stellen van leegstaand gemeentelijk vastgoed.
En dan was er nog de decentralisatie van de jeugdzorg en het woud van hulpverleners bij de Kinderbescherming. De grote wens: een app die het ideaal van ‘een gezin, een plan’ echt dichterbij zou brengen.

iBC2015-PinkRoocade-sessie-detail
Ook in 2015 buigen enthousiastelingen zich in PinkValley weer over de dienstverlening in het publieke domein.


De komende tijd worden de ideeën mogelijkerwijs verder uitgewerkt in een business case en bekeken op haalbaarheid. De opdracht voor Serious Ambtenaar op de donderdagen 23 en 30 april zal daarin een belangrijke rol gaan spelen. Ook in 2015 zal de winnende app van PinkValley worden ontwikkeld. Van brainwave tot app is in PinkValley maar een kleine stap.

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.