
zoeken binnen de website
Partnerpagina PinkRoccade Local Government
Van fysiek naar digitaal loket
artikelen | 15 februari 2017
Welke gemeente wil nou niet leren van een andere gemeente? Helemaal als die gemeente al iets heeft gedaan Wat jij nog niet hebt gedaan, maar wel zou willen doen. Om deze reden is het inspiratieplatform ‘Jouw Gemeente Mijn Gemeente’ in het leven geroepen. Het nieuwste onderwerp waar we induiken? MijnOverheid!

Dirk Visser (links), gegevensmanager gemeente Urk, en Meine Hofman, beleidsmedewerker ICT bij de gemeente Urk.
Voor steeds meer zaken hoef je niet meer naar het stadhuis, maar kun je hetzelfde ook digitaal afhandelen. Een belangrijke bouwsteen van de digitale overheid is MijnOverheid, de website waarop burgers overheidszaken met gemeenten en de Rijksoverheid kunnen regelen. In de nieuwe videoserie van ‘Jouw Gemeente Mijn Gemeente’ gaan we kijken wat de voor- en nadelen zijn van de overstap naar MijnOverheid.
Kiezen voor digitale communicatie
Want het gaat snel: alle communicatie met consumenten/ burgers wordt steeds meer digitaal. Waar het eerst vooral banken en retailbedrijven waren die overstapten naar digitale communicatie, zie je inmiddels dat ook de Rijks- en gemeentelijke overheid steeds meer voor online communicatie gaan. Zeker ook sinds de komst van MijnOverheid. De mogelijkheden van dat platform zijn ook legio: nu worden vooral de belastingaanslagen via MijnOverheid verstuurd, maar het zal niet lang duren voordat overal in Nederland ook paspoorten en vergunningen via het platform kunnen worden aangevraagd. En dit zijn maar twee voorbeelden van de vele mogelijkheden.
Wat komt kijken bij de overstap?
Maar voor het zover is, moeten gemeenten de belangrijke keuze maken: stappen ze wel over op MijnOverheid? En zo ja, wat komt kijken bij de overstap naar digitale communicatie met de burger? Daar gaan we in de nieuwe serie ‘Jouw Gemeente Mijn Gemeente’ achter komen. In een aflevering laten we Meine Hofman, beleidsmedewerker ICT bij de gemeente Urk, op bezoek gaan bij Els de Swart, invorderingsambtenaar bij de gemeente Horst a/d Maas. De eerste gemeente is al overgestapt, de gemeente Urk wil begin volgend jaar overstappen op MijnOverheid. De benodigde techniek is daar al aanwezig, alleen de organisatie moet nog worden uitgewerkt.
Omgekeerd neemt Dirk Visser, gegevensmanager bij de gemeente Urk, een kijkje in de keuken van de gemeente Horst a/d Maas. Hij sprak daar af met Saner Janssen, teammanager klantcontact. Dirk Visser vroeg zich onder andere af wat de overstap naar MijnOverheid heeft betekend voor de inwoners en hoe zij de inwoners op de hoogte hebben gesteld van de veranderingen.
Aan de slag
Na de bezoeken is de conclusie van Meine Hofman en Dirk Visser dat er nog wat werk te verrichten valt voordat de Urkers vóór eind februari 2017 gebruik kunnen maken van de digitale berichtenbox. Er zijn nog wel een aantal stappen te zetten binnen de gemeente Urk.
Benieuwd naar welke stappen? Wil je alle antwoorden en uitdagingen weten die komen kijken bij de implementatie van MijnOverheid? Bekijk dan de korte documentaire waarin het bezoek van Urk aan Horst a/d Maas is vastgelegd. Naast de videoserie is er op het platform nog meer inspiratie te vinden in de vorm van persoonlijke blogs van de deelnemers en een stappenplan voor implementatie. Bezoek dus snel www.jouwgemeentemijngemeente. nl om alles te weten te komen over de impact van MijnOverheid voor een gemeente.
Over ‘Jouw Gemeente Mijn Gemeente’
PinkRoccade Local Government lanceert ‘Jouw Gemeente Mijn Gemeente’, een inspiratieplatform waarbij ervaringen van IT-talenten van verschillende gemeenten op het gebied van digitalisering worden gedeeld. Het platform bestaat uit een videoreeks, waarbij IT’ers worden uitgedaagd om een dag inspiratie op te doen bij een andere gemeente, en daarnaast blogposts van deelnemende gemeenten, handige tools en whitepapers.
Met het platform Jouw Gemeente Mijn Gemeente biedt PrinkRoccade Local Government IT’ers de kans om een kijkje te nemen in de digitale keuken van een andere gemeente, en zo kennis op te doen voor de eigen organisatie. De afgelopen maanden zijn de onderwerpen Cloud en Centraal Debiteurenbeheer behandeld. Meer informatie: http://www.jouwgemeentemijngemeente.nl