zoeken binnen de website

Projectpagina 'Over Informatie Gesproken'

rddi logo

Podcastserie 'Over informatie gesproken'

nieuws | 4 augustus 2022

Heeft u de vier podcasts ‘Over informatie gesproken’ al geluisterd? Gesprekken over o.a. informatiesystemen, de veranderopgave en de maatschappelijke en ethische implicaties onder leiding van Larissa Zegveld en Piek Visser-Knijf. We hebben ze nog even op een rij gezet. Ze zijn ook te beluisteren via SoundCloud en Spotify.

Deze podcastserie is een productie van RDDI en iBestuur. | Beeld: Shutterstock

Deel 1: Coalitievorming, waarom we het samen moeten doen
Een gesprek over de noodzaak van een goede informatiehuishouding met Jacqueline Rutjens (RDDI), Lousewies van der Laan (Transparancy International Nederland) en Eppo van Nispen (Beeld & Geluid) op weg naar een maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’. Een gesprek onder leiding van Larissa Zegveld, directeur KennisNet en voorzitter Forum Standaardisatie.

Deel 2: Mensen, processen en informatiesystemen
Een gesprek over de staat van de informatiehuishouding van overheidsorganisaties, onder leiding van Piek Visser-Knijff, voortrekker van data-ethiek in Nederland Aan tafel een drietal bijzondere gasten. We spreken met Charles Jeurgens, hoogleraar Archiefwetenschap Universiteit van Amsterdam, Rob Nijman, client relationship executive centrale-overheidsteam bij IBM en Evert Schaap, coördinator IHH vanuit I-Interim Rijk.

Deel 3: De veranderopgave
Een gesprek met Arre Zuurmond, de kersverse regeringscommissaris informatiehuishouding, Guido Enthoven, directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie en Guiny Kustner, programmadirecteur Informatiehuishouding Justitiële Informatiedienst over de veranderopgave rond de informatiehuishouding. De gespreksleiding is in handen van Larissa Zegveld, directeur KennisNet en voorzitter Forum Standaardisatie.

Deel 4: De ethische en maatschappelijke implicaties
Een goede informatiehuishouding is geen doel op zich, maar een middel om democratische en juridische waarden te waarborgen. We spreken met Afelonne Doek, Rijksarchivaris en directeur Nationaal Archief. Alex Corra, data-ethicus bij SVB en voorzitter van werkgroep data-ethiek bij CIP, en Jelle van der Ster, directeur SETUP, platform voor technologie en cultuur. Gesprek onder leiding van data-ethicus Piek Visser-Knijff.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.