partnermenu

zoeken binnen de website

Over Red Hat

Red Hat begon ooit in 1993 met een populaire Linuxdistributie voor bedrijven, en groeide daarna uit tot tot een van de grootste software aanbieders ter wereld. Red Hat staat bekend om de alternatieve aanpak en neutraliteit in de vorm van open source. Deze oplossingen verbinden IT-platformen en -omgevingen met een hybride cloud infrastructuur als basis.
In Nederland werkt Red Hat samen met een uitgebreid ecosysteem van overheidspartners, waardoor overheidsinstanties kosten besparen en er een open cultuur van verbinding ontstaat.

4-delige Overheid Massive Open Online Course (OMOOC) over Open Source en de Overheid

nieuws | 10 februari 2022

Graag uw aandacht voor de 4-delige Overheid Massive Open Online Course (OMOOC) over Open Source en de Overheid. Alle professionals in deze serie lijken het eens te zijn over een aantal uitgangspunten; Open Source is de innovatiemotor van software, de overheid heeft niet alleen de morele verplichting om Open Source in te zetten en te ontwikkelen maar zal daar ook haar efficiëntie mee vergroten.

open source

De beste manier is door gewoon maar te beginnen. Aan de slag met een aantal mensen die het voortouw durft te nemen. Dan werken we op die manier aan een transparante, efficiënte en wendbare IT.
Deze OMOOC is een initiatief van Public Cinema, Publiek Denken en de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM).

#1 | Jouw waarden en open source

Vanuit welke idealen, waarden of overtuigingen werken mensen voor de overheid? En hoe verhouden deze waarden zich tot de principes van open source? Waarom past open source zo goed bij de publieke waarden die mensen nastreven?

In deze aflevering oa Matthijs Goense van de Sociale Verzekeringsbank, Raymond Alexander van VNG (Common Ground) en Yvo Hunink van City of The Hague.

“#2 | Open (source) ontwikkelen: de nieuwe standaard?”

In aflevering 2 van de 4-delige OMOOC over Overheid en Open Source gaat Marie Maessen op bezoek bij Neil Smyth, Edo Plantinga en Ron Roozendaal. Zij onderzoekt waarom #OpenSource de nieuwe standaard is, als het gaat om #softwareontwikkeling bij de Nederlandse Overheid. En… wanneer wel, wanneer niet?

Ron Roozendaal: “Het is heel anders werken dan je gewend was. Het is werken met de buitenwereld!”

Neil Smyth: “Je moet durven onderweg te gaan met partijen die samen willen bouwen!

#3 | Vooroordelen en discussie

“Waarom is open samenwerken binnen de Overheid nog niet de standaard?” — Marie Maessen ontmoet Melanie Rieback, om te spreken over het vrij verspreiden van Intellectueel Eigendom. Succesvolle #OpenSource oplossingen zijn bijna altijd gekoppeld aan een (groot) bedrijf dat zorgt voor veiligheid, schaalbaarheid en ondersteuning. Red Hat is daar een voorbeeld van. Zo’n bedrijf moet continu waarde bewijzen. Een klant heeft immers de mogelijkheid om ook zonder ondersteuning het OpenSource product te blijven gebruiken!

Giulietta Marani vertelt over haar rol bij ICTU en Digicampus, waar ze werkt aan een OpenSource portfolio. Guilietta vertelt waarom OpenSource niet gratis is. Bij Red Hat zeggen we “Free”, as in “Free Speech”. Not “Free” as in “Free Beer”. Mathieu Paapst vertelt over de barrières die ervaren worden bij het werken met Open Source software. Zijn die barrières eigenlijk wel terecht?

Tot slot spreekt Bart Jacobs onder andere over de belangrijke voordelen van Open Source voor de overheid; #Transparantie, #hergebruik en #onafhankelijkheid. Kortom; #Eerlijker en #gelijkwaardiger.

“Omdat de overheid in Nederland een van de grote afnemers is van software is het juist in het publieke belang en het belang van die overheid, en dus van ons allemaal, dat er meer open source software gebruikt wordt.” – Bart Jacobs.

#4 | Van ambitie naar realiteit

In de laatste aflevering van de OMOOC over Overheid en Open Source;

Marie Maessen duikt in “Open, tenzij…”. Arjan Widlak deelt zijn visie over de kamerbrief van Raymond Knops, benadrukt het belang van “self-control” over de broncode en vertelt hoe Open Source zorgt voor flexibeler en efficiënter inkopen. Vanuit het Ministerie SZW haakt Matthijs Goense aan. Hij benoemt de juridische facetten als de grootste uitdaging bij het aan de slag gaan met Open Source, en licenties als handvatten.

Alle professionals in deze 4 delige serie lijken het eens te zijn over een aantal uitgangspunten; Open Source is de innovatiemotor van software, de overheid heeft niet alleen de morele verplichting om Open Source in te zetten en te ontwikkelen maar zal daar ook haar efficiëntie mee vergroten. En… de beste manier is door gewoon maar te beginnen. Aan de slag met een aantal mensen die het voortouw durft te nemen. Dan werken we op die manier aan een transparante, efficiënte en wendbare IT.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.