partnermenu

zoeken binnen de website

Over Red Hat

Red Hat begon ooit in 1993 met een populaire Linuxdistributie voor bedrijven, en groeide daarna uit tot tot een van de grootste software aanbieders ter wereld. Red Hat staat bekend om de alternatieve aanpak en neutraliteit in de vorm van open source. Deze oplossingen verbinden IT-platformen en -omgevingen met een hybride cloud infrastructuur als basis.
In Nederland werkt Red Hat samen met een uitgebreid ecosysteem van overheidspartners, waardoor overheidsinstanties kosten besparen en er een open cultuur van verbinding ontstaat.

partnerartikelen

  • Maak gebruik van de innovaties die al wél beschikbaar zijn

    “Een organisatie die niet afwacht, maar zelf actief op missie is om innovaties te leveren binnen de overheid”. Deze omschrijving ligt diep geworteld in het DNA van ODC-Noord in Groningen. We spraken met Jaap Jansma, sinds 2017 eindverantwoordelijk voor de dienstverlening van ODC-Noord, over het doorvoeren van IT-vernieuwing en over de rol die zij hierin spelen.

  • Open source: het dilemma tussen DIY en Buy

    door: Stefan van Oirschot

    Open source software wordt steeds vaker gebruikt door overheden. Onder andere voor het implementeren en beheren van besturingssystemen via virtuele servers en containers, automatisering van beheertaken en middleware. Nu kun je deze oplossingen als zogeheten kant-en-klare software-stacks (Buy) afnemen, maar het is ook mogelijk om ze zelf samen te stellen volgens het Do-It-Yourself (DIY) principe. Beide hebben voor- en nadelen.

  • Hoe wordt een open source community succesvol?

    De CoronaMelder-app is een van de succesvolste open source community-projecten van de overheid; in ongekend hoog tempo gerealiseerd door drie en een half duizend betaalde en vrijwillige experts. Toch kan lang niet elk open source project op zo veel enthousiasme rekenen. Hoe werk je optimaal samen met open source gemeenschappen en hoe maak je een project tot een succes?

  • Nieuwe kansen voor open source binnen de overheid

    Overheidsinitiatieven rond het gebruik van open source software zijn niet nieuw, zowel op landelijk als Europees niveau. Op 21 oktober dit jaar nam de Europese Commissie de nieuwe Open Source Software Strategy 2020 – 2023 aan. Dit lijkt weer nieuwe kansen te bieden voor open source bij de overheid. We spreken erover met Jan Wildeboer, open source evangelist en overheidsexpert bij Red Hat.

  • CoronaMelder is open source, maar goed ook: anders was hij waarschijnlijk nog niet klaar

    Beeld bij verhaal Red Hat

    De CoronaMelder, de Nederlandse corona-app, is er sinds midden augustus, zowel voor iOS- als Android-smartphones. De app houdt anoniem bij met wie je in nauw contact komt. Als je een coronatest ondergaat en de uitslag positief is, kun je dit in samenspraak met de GGD vrijwillig melden via de app. Vervolgens krijgen de appgebruikers bij wie je de afgelopen periode dicht in de buurt was een melding en het advies om in quarantaine te gaan.

  • Open organisaties in uitdagende tijden

    Beeld bij verhaal Red Hat

    Opensourcesoftware en het gedachtegoed erachter helpen bedrijven wereldwijd niet alleen op technologisch gebied. Zo lijken ‘open’ organisaties over het algemeen beter te functioneren in de huidige coronatijd, waarin veel medewerkers vanuit huis werken. We bespreken met Carrie Carrasco en Stefan van Oirschot van Red Hat wat daar de reden van is en hoe de overheid naar een open organisatie kan transformeren.