-
Testomgeving voor Gaia-X clouddiensten in mei 2023 klaar
door: Redactie iBestuur, 17 maart 2023
De Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX gaan samen een nationale Gaia-X testomgeving bouwen. Cloudbedrijven kunnen er onderzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van Gaia-X. De verwachting is dat de testomgeving in mei 2023 operationeel is.
cloud,
gaia-x,
tno
| nieuws
-
Afhankelijkheid van de techreuzen neemt toe
door: Redactie iBestuur, 13 maart 2023
Terwijl de Tweede Kamer bezwaren aantekent tegen de invloed van Amerikaanse cloudleveranciers bij de rijksoverheid, neemt de afhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen Microsoft en Google bij Nederlandse organisaties in het algemeen juist sterk toe. Het aantal grote contracten blijkt in 2022 verdubbeld.
cloud,
europa
| nieuws
-
EU-toezichthouder start pilot Europees cloudplatform
door: Redactie iBestuur, 28 februari 2023
De European Data Protection Supervisor (EDPS) is begonnen met een pilotproject voor een eigen Europees cloudplatform. De EDPS doet dit niet alleen voor zichzelf. De instantie heeft een contract gesloten met een Nextcloud-partner dat open staat voor alle EU-instituten, -organen, -kantoren en -agentschappen.
cloud,
europa
| nieuws
-
Tweede Kamer wil cloudbeleid heroverwegen en kiezen voor Europees alternatief
4
door: Redactie iBestuur, 22 februari 2023
Een motie van VVD, Volt, D66, CDA en ChristenUnie om voor een Europees cloudalternatief te kiezen heeft 21 februari een meerderheid gehaald in de Tweede Kamer. De Kamer wil dat het kabinet de keuze om commerciële cloudaanbieders bij de Rijksoverheid toe te staan heroverweegt.
cloud,
europa
| nieuws
-
Deel Kamer wil Europees alternatief als cloudleverancier
door: Redactie iBestuur, 17 februari 2023
VVD, Volt, D66, CDA en ChristenUnie roepen het kabinet op om af te zien van Amerikaanse Cloudaanbieders. De partijen willen dat er wordt gekozen voor een Europees alternatief. Ze zijn bang dat Nederlandse overheidsdata en persoonsgegevens aan partijen buiten de Europese Economische ruimte worden doorgegeven.
cloud,
digitale soevereiniteit,
europa
| nieuws