Nieuws

Een geschikte PAM-oplossing kies je met training op maat

De Dienst Justitiële Inrichtingen gebruikt de open source Red Hat Fuse ESB als enterprise servicebus, waarmee informatie wordt uitgewisseld met diverse instanties voor de administratie rond het uitzitten van gevangenisstraffen. DJI wilde ook Process Automation Manager (PAM) inzetten om de processen te automatiseren. Een training op maat moest helpen om te bepalen of dit het juiste product was.

De enterprise servicebus (ESB )van DJI faciliteert het berichtenverkeer tussen organisaties gedurende het proces om mensen hun opgelegde straf te laten uitzitten. Denk aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), maar ook het Administratie- en Informatiecentrum voor de Executieketen (AICE). Ook betrokken zijn de DJI-afdeling DV&O, die 620 vervoersaanvragen per dag verwerkt en de Parketpolitie om te regelen dat iemand daadwerkelijk wordt vervoerd. Ook is er contact met het UWV omdat gedetineerden geen uitkering mogen ontvangen; die moet dus worden stopgezet of later eventueel weer worden hervat. De systemen van de verschillende organisaties zijn hiertoe op elkaar afgestemd.

“De ESB van DJI heeft een behoorlijk complexe taak voor een eenvoudige servicebus.”

Cees Mechielsen, software-architect bij Justitiële ICT Organisatie (JIO): “De ESB van DJI heeft een behoorlijk complexe taak voor een eenvoudige servicebus. Dat komt door de vele betrokken partijen en wijzigingen gedurende de processen.” Op zoek naar een geschikt systeem om het afhandelen van deze processen op een intelligente manier uit te voeren, kwam hij uit bij Red Hat Process Automation Manager (PAM). PAM wordt geproduceerd met behulp van Red Hat’s open source ontwikkelingsmodel en door de leden van de Drools- en jBPM-gemeenschappen.

Behoorlijk op maat

Om de geschiktheid van Red Hat PAM te testen, volgden Mechielsen, zijn collega software-architect Frank van Hof, en een team van architecten en ontwikkelaars, een week lang training op maat op een fysieke locatie. “Wij zijn immers geen busines modellers,” zegt Van Hof. “We kregen daarom geen standaard training. Hierbij konden we al onze technische vragen stellen, waar we vervolgens een bevredigend antwoord op kregen.” Mechielsen vult aan: “Wat meehielp, is dat de trainer zelf ook als ontwikkelaar had gewerkt.”

Op de eerste dag van de training werden eerst de mogelijkheden en inzetgebieden van PAM behandeld. Daarna kon het team met een speciaal voor hen ingerichte virtuele machine oefeningen doen, gericht op het leren werken met de tool. Ze konden bijvoorbeeld procesmodellen tekenen in een web-interface en plug-ins met Visual-code inladen.

“Ons primaire doel was om de ontwikkelaars te laten ervaren hoe het is om met PAM te werken en te achterhalen of de tool aansluit op onze specifieke behoeftes,” vertelt Mechielsen. “Daar is deze training heel goed in geslaagd. Het heeft zelfs geleid tot een Proof of Concept, maar daarover later meer.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren